
Osaatko toimia pariisilaisessa boulangeriessa?
Ranskalaiset boulangeriet eli leipomot - tai ehkä tuttavallisemmin pullapuodit - koristavat Pariisissa lähes jokaista kadunkulmaa, mutta miten boulangeriessa pitää oikein toimia, jos uskaltautuu sisään?
Leipomosta ostetaan Ranskassa eri vuorokaudenaikaan eri tuotteita.
Aamulla pullapuodista jonotetaan tietenkin tuoretta patonkia mutta myös voisarvia (croissant) ja suklaaleipiä (pain au chocolat). Näistä aamupalakuvioista kerroin tarkemmin kuukauden takaisessa aamupalapostauksessani:
Lounasaikaan (puoli yhden maissa) ostetaan täytettyjä patonkeja (sandwich), quiche lorraine -piiraita, pizzapaloja tai muita nopeita mukaan ostettavia ruokia. Suosituin täytetty patonki on kinkkupatonki (sandwich jambon beurre), mutta valikoimiin kuuluu yleensä ainakin viisi erilaista patonkia tonnikalasta camembert-juustoon. Monilla leipomoilla on lounasaikaan tarjolla myös lounasmenu (formule), johon kuuluu täytetty patonki, juoma sekä jälkiruoka edulliseen hintaan.
Iltapäivän ostokset leipomoissa keskittyvätkin lähinnä jälkiruokiin tai välipaloihin (goûter), jotka Ranskassa ovat yleensä makeita. Erityisesti viikonloppuisin leipomoista kannetaan kotiin maukkaita leivoksia perheaterian jälkiruoaksi tai iltapäivän kahvihetkeä varten.
Leivokset ovat Ranskassa todellisia taideteoksia niin ulkonäkönsä kuin makunsakin puolesta. Kuvassa näkyy valikoima tunnetuimpia ranskalaisia leivoksia miniversioina: pitkät, suklaalla tai kahvinmakuisella kuorrutuksella koristellut leivokset ovat suklaa- tai kahvitäytteisiä éclair-leivoksia. Sana éclair tarkoittaa salamaa, kuulemma koska maukas éclair-leivos syödään aina salamannopeasti.