Osaatko toimia pariisilaisessa boulangeriessa?

Ranskalaiset boulangeriet eli leipomot - tai ehkä tuttavallisemmin pullapuodit - koristavat Pariisissa lähes jokaista kadunkulmaa, mutta miten boulangeriessa pitää oikein toimia, jos uskaltautuu sisään?

Leipomosta ostetaan Ranskassa eri vuorokaudenaikaan eri tuotteita.

Aamulla pullapuodista jonotetaan tietenkin tuoretta patonkia mutta myös voisarvia (croissant) ja suklaaleipiä (pain au chocolat). Näistä aamupalakuvioista kerroin tarkemmin kuukauden takaisessa aamupalapostauksessani:

http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/blogit/paljain_jaloin_pariisissa/mita_ranskalaiset_syovat_aamupalaksi

Lounasaikaan (puoli yhden maissa) ostetaan täytettyjä patonkeja (sandwich), quiche lorraine -piiraita, pizzapaloja tai muita nopeita mukaan ostettavia ruokia. Suosituin täytetty patonki on kinkkupatonki (sandwich jambon beurre), mutta valikoimiin kuuluu yleensä ainakin viisi erilaista patonkia tonnikalasta camembert-juustoon. Monilla leipomoilla on lounasaikaan tarjolla myös  lounasmenu (formule), johon kuuluu täytetty patonki, juoma sekä jälkiruoka edulliseen hintaan.

Iltapäivän ostokset leipomoissa keskittyvätkin lähinnä jälkiruokiin tai välipaloihin (goûter), jotka Ranskassa ovat yleensä makeita. Erityisesti viikonloppuisin leipomoista  kannetaan kotiin maukkaita leivoksia perheaterian jälkiruoaksi tai iltapäivän kahvihetkeä varten.

Leivokset ovat Ranskassa todellisia taideteoksia niin ulkonäkönsä kuin makunsakin puolesta. Kuvassa näkyy valikoima tunnetuimpia ranskalaisia leivoksia miniversioina: pitkät, suklaalla tai kahvinmakuisella kuorrutuksella koristellut leivokset ovat suklaa- tai kahvitäytteisiä éclair-leivoksia. Sana éclair tarkoittaa salamaa, kuulemma koska maukas éclair-leivos syödään aina salamannopeasti.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla