Ranskalainen aamiainen kuulostaa hienolta, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Kun Suomessa aamu vedetään käyntiin voileivillä, puurolla ja kahvikupilla, näyttää ranskalainen aamiainen sen rinnalla ehkä vähän epäterveelliseltä.

Kun itse aloin tutustua tavallisten ranskalaisten elämään parisenkymmentä vuotta sitten, oli aamupala ehkä yksi suurimmista käytännön kulttuurieroista joihin törmäsin heti alussa. Tuntui oudolta, että hoikat ja tyylikkäät ranskalaiset aloittivat päivänsä kaakaolla, valkoisella leivällä ja suklaalla. Suomessa olin tottunut tiukkaan tekstiin terveellisen aamiaisen merkityksestä, ja omakin aamuni alkoi yleensä myslillä tai ruisleivällä.

Vaikka olen mielestäni pitänyt aika hyvin kiinni suomalaisista tavoista Ranskassa asumisesta huolimatta, voivat omatkin tottumukset kummasti muuttua. Nykyisin esimerkiksi korvapuustit ovat  minusta ihan selvästi aamiaiselle sopivaa ruokaa, heh.

Mutta mitä ranskalaiset siis tarkkaan ottaen aamiaisella suuhunsa lappavat?

Tärkeä osa aamupalaa on kulhollinen kuumaa juomaa: teetä, maitokahvia (jota juodaan siis ainoastaan aamuisin) tai kaakaota. Ja kulho tarkoittaa siis ihan aitoa murokulhoa. Usein jokaisella perheenjäsenellä voi jopa olla oma nimikkokulho aamujuomaansa varten.

Tavalliseen aamuun kuuluvat yleensä patonkivoileivät, joiden päälle on levitetty voita, marmeladia tai esimerkiksi Nutella-suklaapähkinälevitettä.

Juhlavampaan aamuun (kun jollain on ollut aikaa kipaista lähileipomoon) kuuluvat sitten Suomessakin tutut croissant-voisarvet ja pääkuvassa näkyvä pain au chocolat -suklaaleipä. Pain au chocolat on voitaikinaleivonnainen, jonka sisällä on kaksi suklaapötkylää.

Toisin kuin Suomessa croissanttiin ei Ranskassa koskaan lisätä täytettä, ja voisarvia syödään nimenomaan aamiaisella.

Lähikaupasta voi Ranskassa tietenkin ostaa myös valmiiksi pakattuja voisarvia, suklaaleipiä, pain au lait - leipiä tai briocheja, jotka ovat kyllä suomeksi sanottuna ihan tavallista pullaa. Ja tietenkin Ranskassa syödään myös ihan tavallisia murojakin.

Aamupalalla syödään Ranskassa siis lähinnä makeaa, esimerkiksi juusto tai kasvikset eivät kuulu kuvioon. Toisaalta taas esimerkiksi jugurttia ei syödä Ranskassa aamuisin vaan se on lähinnä jälkiruoka.

Kommentit (4)

5/4 | 

Pääsin taannoin osallistumaan ihka oikealle ranskalaiselle aamiaiselle, ihka oikeassa Pariisilaisessa kotitaloudessa. Se sujui rattoisasti kulttuurieroja ihmetellessä...

Sain eteeni lasten kylpyammeen kokoisen kulhon kaakaota, jotain kuivatulta paahtoleivältä näyttäviä "keksejä" (tuotteella oli nimi mutten muista mikä, olen vastaavia syönyt kyllä Italiassakin) ja voita ja kahta hilloa. Nämä kaikki kuului yhdistää; keksi-leipä voideltiin ja hillotettiin ja sitten dipattiin kaakaoon (joka oli muuten oikeaoppisesti tehty keitettyyn maitoon). Ja olihan se oikein hyvää. Päivän sokeriannos hoidettu heti aamulla.  

Kerroin tavastamme syödä suolainen aamiainen juustoleipineen ja puuroineen; juuston syöminen aamulla on, minua kestinneen juustonsyöjäkansan edustajan näkemyksen mukaan, KAMMOTTAVAN VASTENMIELISTÄ :D

Löysin blogisi vast'ikään, on kiva lukea Pariisilaisarjesta, sillä olen itse muuttamassa sinne muutaman kuukauden päästä!

 

käyttäjä-3385
Liittynyt4.6.2014
7/4 | 

Kiva kuulla, että blogi kiinnostaa - ja että pääset pian itsekin nauttimaan Pariisin arjesta. Ranskalaiset eivät tosiaan osaa kuvitella juustoa tai muutakaan suolaista aamupalalla. Ja kieltämättä onhan se croissant aika kiva tapa aloittaa päivä :) Kira

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla