Niin, mitä hyvän ruoan asiantuntijat iskevät lautaselleen jouluaterialla?

Joulu ei minun kokemukseni mukaan ole Ranskassa läheskään yhtä iso juttu kuin Suomessa, jouluaatto ja tapaninpäivä ovat ihan tavallisia arkipäiviä, ja vaikka lahjabisnes ja muut valmistelut ovatkin osa juhlaa, ei ranskalaiseen jouluun kuulu samanlainen monen päivän hiljentyminen ja kotiin vetäytyminen kuin pohjoisessa.

Yksi asia molempien maiden jouluja kuitenkin yhdistää: ruoka! Tietenkin. Mitä muuta ruokahulluilta ranskalaisilta voisi odottaakaan?

Ranskalainen joulupöytä voi olla eri perheissä hyvinkin erilainen, kinkun tapaista luottoruokaa ei jokaisesta kodista löydy. Usein ajatellaan, että ranskalaiseen joulupöytään kuuluu ehdottomasti kalkkuna, mutta ainakaan minulle ei parinkymmenen Ranskan-vuoden aikana koskaan ole tarjoiltu jouluna kalkkunaa.

Sen sijaan alkupalat voivat useinkin olla samat eri perheissä: ostereita, lohta, mätiä, blinejä... Erityisesti ostereita pidetään joulun ja uuden vuoden juhlaruokana. Osterit syödää raakoina suoraan kuoresta. Päälle puristetaan yleensä vähän sitruunaa. Kuori napataan käteen ja toisella kädellä (veitsen avulla tietenkin) leikataan osterin jalka irti, lopulta koko ihanan limainen osteri imaistaan kokonaisena suoraan suuhun.  

Ostereiden on aina oltava ehdottoman tuoreita, mutta niiden voimakas jodipitoisuus ei välttämättä tuoreudesta huolimatta sovi kaikkein herkkävatsaisimmille. Itse pidän kyllä ostereiden mausta, mutta muutaman oksennussession jälkeen olen nykyään jättänyt niiden nauttimisen vähemmälle...

Alkupalajuomana on usein samppanja. Eri samppanjamerkit tekevät loppuvuoden juhlia varten myös upeita lahjapakkauksia. Tässä Moët et Chandonin tämän vuoden versio.

Kommentit (3)

4/3 | 

Eikö siis mitään lihaa? Ei sen puoleen, itsekin syön kalaa jouluna, lohta ja silakkarullia.  Syödäänkö siellä kakkuja niin kuin meillä, taatelikakkua, hedelmäkakkua? Kiva kuulla miten muualla maailmassa vietetään joulua.

Mukavaa ja rauhallista joulun aikaa.

Terveisin

Tuula A

5/3 | 

Vai ei joulu ole niin kova juttu. Eurooppa on kiinnostavan moninainen paikka ja saisi sellaisena pysyäkin.

T: Tero

käyttäjä-3385
Liittynyt4.6.2014
6/3 | 

Hei Tuula A, 

Kiitos kommentista! Huomasit varmaan jouluruokajutun kakkososan. Pääruokana tarjoillaan Ranskassa jouluna tosiaan yleensä kanaa, kalkkunaa tai syöttökukkoa, kala on lähinnä alkuruokaa.

Jälkiruoka on yleensä jouluhalko, muita kakkuja ei oikeataan syödä.

Ja Tero, 

Olen samaa mieltä, vive l'Europe! :)

 

Parasta vuotta 2015 teille!

Kira

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat