Mitä muuta ranskalaisen lautaselta jouluna löytyy?

Toinen juhlakauden suosikkituote Ranskassa on hanhen- tai ankanmaksa. Hanhenmaksaa tarjoillaan usein alkuruokana pienten paahtoleipäviipaleiden päällä. Maksa on maukasta ja todellista juhlaruokaa, mutta kaikki eivät todellakaan ole eettisistä syistä sen ystäviä. Hanhen- tai ankanmaksan valmistustavat ovat kieltämättä todella karmeita enkä itsekään enää osta sitä. Lisätietoja maksan valmistuksesta löytyy täältä . Samassa osoitteessa voit myös allekirjoittaa  hanhenmaksan kieltämistä vaativan adressin.

Jouluaterian pääruokana on usein esimerkiksi täytetty, uunissa paistettu syöttökukko. Syöttökukko on kirurgisesti kastroitu kukko, jonka liha on pehmeämpää kuin tavallisen kukon. Sen täytteenä käytetään mm. kuivatuista hedelmistä, kinkusta ja leivästä valmistettua sekoitusta, joka antaa kukolle erittäin maukkaan maun. Samaan tapaan voidaan juhlapöytään valmistaa tietenkin myös kalkkuna- tai ankkapaisti.

Lihan lisukkeena tarjoillaan perinteisesti kastanjoita esimerkiksi muhennoksena tai juuri kanan tai kalkkunan täytteenä.

Toinen suosittu pääruoka joulupöydässä on hummeri.

Jouluaterian jälkiruoka on Ranskassa useimmiten jouluhalko. Jouluhalko on halon muotoinen kermalla koristeltu kakku tai jäätelökakku.

 

Kommentit (2)

3/2 | 

Hei,

Haluaisin tietää oletko onnistunut kieltäytymään hanhenmaksasta joulupöydässä (tai yleensäkään) saamatta pahoja katseita? Olen ymmärtänyt, että ranskalaisille hanhenmaksa on jotakuinkin pyhimyksen asemassa ja että sitä ei saa kritisoida (esim. makuun tai valmistukseen liittyen). Toisaalta ymmärrän, että Suomessa voitaisiin katsoa vähän kieroon, jos ulkomaalainen ei suostuisi maistamaan joulukinkkua.

käyttäjä-3385
Liittynyt4.6.2014
4/2 | 

Nykyään en tosiaan enää osta hanhenmaksaa ja kieltäydyn siitä myös, kun sitä minulle tarjotaan. En ole joutunut asiaa sen kummemmin selittelemään, useinhan tarjolla on myös esim. kalaa. Ja jos joku heittää pahoja katseita, heittäköön sitten, seison kyllä oman mielipiteeni takana. Minusta voi ihan hyvin sanoa, ettei halua syödä maksaa eettisistä syistä.

Olen tänä vuonna ensimmäistä kertaa kuullut Ranskassa todella vahvaa kritiikkiä hanhen- ja ankanmaksan valmistusta kohtaan. Ehkä tilanne on pikkuhiljaa muuttumassa...

Parasta vuotta sinulle!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla