Olen asunut Pariisin 11. kaupunginosassa nyt jo yli kymmenen vuotta. Siitä lähtien kun muutin Pariisiin vuonna 1997, se on ollut suosikkialueeni täällä. Siihen on monta eikä sitten kuitenkaan mitään yhtä kaiken selittävää syytä.

11. arrondissementti on muuttunut paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja on nykyään trendikäs taiteilijakaupunginosa, joka ei onneksi kuitenkaan ota itseään liian vakavasti. Alue on täynnä mukavia baareja ja ravintoloita, joista osa tuli traagisen kuuluisiksi viime vuoden terrori-iskuissa (myös Bataclan-konserttisali ja Charlie Hebdo-lehden toimitus sijaitsevat 11:ssa). Ravintoloiden hinta-laatu-suhde on lähes aina loistava, ja täällä on helppo löytää todellisia helmiä. Hyvä esimerkki on rue Paul Bert, jonka varrella lähes jokainen ravintola on huipputasoa.

Rue Paul Bert, 11ème

Metro: Faidherbe Chaligny (8), Rue des Boulets (9)

Toinen suosikkikatu on rue de Charonne, joka kulkee Bastillelta Père Lachaise-hautausmaan tuntumaan. Sen varrelta löytyvät niin trendikkäät vaatekaupat kuin luomukahvilatkin. Myös marraskuussa valtavan iskun kokenut La Belle Equipe on nyt avattu uudestaan.

La Belle Equipe

https://www.facebook.com/labelleequipecharonne/timeline

92, rue de Charonne, 11ème

Metro: Charonne (9), Ledru Rollin (8)

Myös 11. kaupunginosan historia on kiehtova. Bastillen aukiolla sijaitsi Bastiljin linnoitus ja vankila, jonka uumenissa ovat istuneet niin Voltaire kuin markiisi de Sadekin. Vallankumoukselliset valtasivat linnoituksen 14. heinäkuuta 1789, mitä pidetään Ranskan vallankumouksen symbolina, ja Ranskan kansallispäivä on tietenkin edelleen 14. heinäkuuta.

Yllättäen myös Ranskan tämänhetkinen pääministeri Manuel Valls (Parti Socialiste) asuu 11. kaupunginosassa, vaikka alue ei kuulukaan kaupungin fiineimpiin. Kuuleman mukaan hän oli kotonaan, kun terroristit iskivät läheiseen baariin viime marraskuussa. Asunnon sijainti tulee selväksi, kun kulkee rue de Charonnea pitkin ja törmää muutamaa taloa vartioiviin sotilaisiin.

Turistille suosittelen tietenkin rakasta kotikaupunginosaani lämpimästi.  Hotelleja on paljon ja varmasti monitasoisia. Hyvä ja turvallinen valinta on aina esimerkiksi Ibis-ketju, jolla on useampia hotelleja 11:ssa.  

11:ssa pääsee kiinni rentoon Pariisi-tunnelmaan, ja näkee aitoa uskontojen coexist-menoa, kun rabbi kulkee rauhassa moskeijan ohi ja nunna pistäytyy kosher-leipomossa. Onneksi kaikesta huolimatta sama tunnelma jatkuu täällä edelleen, ihmiset istuvat terasseilla ja käyvät konserteissa.

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla