Kevensimme kaverien kanssa tunnelmaa loppiaiskakulla

Ranskassa on loppiaisena hauska perinne: loppiaiskakku. Kakun nimi on ranskaksi galette des rois, kirjaimellisesti siis kuninkaiden kakku, jota syödään loppiaisena tai tammikuussa itämaan tietäjien muistoksi.

Mantelimassalla täytetty piirakkamainen kakku on pyöreä ja jaetaan aina tasan syöjien kesken. Tapana onkin kutsua ystävät syömään galettea tammikuussa, samalla toivotetaan hyvää uutta vuotta ja vaihdetaan kuulumisia joululoman jälkeen.

Kakku siis jaetaan kristillisesti tasan, ja syöjistä nuorin piiloutuu pöydän alle (ei, en keksi tätä omasta päästä..). Joku osoittaa kakun palaa muille syöjille ja kysyy pöydän alla olevalta nuorimmaiselta, kenelle pala on. Näin siis kukaan ei voi valita omaa palaansa. Tämä on tärkeää, koska yhdessä paloista on piilossa pieni koriste-esine, yleensä katolilaiseen seimiasetelmaan kuuluva hahmo, esimerkiksi paimen tai Maria jne.

Esineen löytänyt on kuningas, hänen päähänsä isketään kakun mukana tuleva pieni pahvinen kruunu ja perinteisesti hän saa valita itselleen myös kuningattaren - tai kuninkaan -  tilanteesta riippuen.

Kakun kanssa juodaan yleensä ranskalaista siideriä tai kuohuviiniä.

Söimme galette des rois -kakkua tiistaina kavereiden kanssa. Teki hyvää tavata kavereita ja vaihtaa välillä vähän kevyemmälle vaihteelle viime viikon raskaiden tapahtumien jälkeen.

En tällä kertaa valitettavasti löytänyt fève-koriste-esinettä omasta kakkupalastani ja kruunu meni sivu suun. No, onhan tässä vielä tammikuuta jäljellä...

Kommentit (1)

2/1 | 

Kiitos kivasta kirjoituksesta! Muistan omasta lapsuudestani Ranskassa tuon perinteen elävästi. Noloa myöntää, mutta muistan sen niin hyvin mm. siksi, että perheen nuorimmaisena nostin aina kamalan metakan, jos en löytänyt omasta palastani "palkintoa". Halusin niin hirveästi sen kruunun päähäni. Yleensä minua armahdettiinkin (ehkä siksi ettei kukaan jaksanut kuunnella kiukutteluani), ja sain ainakin kruunun, jotta perherauha pelastui.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla