Ranskassa on edelleen monissa kerrostaloissa "gardien(ne)" tai "concierge", joka hoitaa talon roskikset, siivouksen, postit ja juoruamisen. Ranskalaisen "talonmiehen /-naisen" asunto tai "loge" on yleensä kerrostalon pohjakerroksessa, mistä voi kätevästi ottaa vastaan esimerkiksi talon asukkaille tarkoitetut paketit jne. Usein conciergella on myös avaimet asuntohin, ja hän voi asukkaiden poissaollessa avata oven esimerkiksi sähkömiehelle.

Perinteisesti concierget ovat naisia ja jostain syystä usein myös portugalilaistaustaisia. Asukkaita kyttäilevä Madame Garcia on ranskalaisen talonmiehen karikatyyri.

Ranskalaisen talonmiehen työ on kuitenkin usein kovaa: palkka on pieni, ja kerrostalon siivoaminen raskasta hommaa, etenkin kun monissa taloissa ei ole hissiä. Siksi tavaksi on tullut, että kerrostalon asukkaat antavat conciergelle jouluna/ uutena vuotena pienen rahalahjan, joka tavallaan vastaa lomarahaa. "Etrennes"-nimellä kutsuttua joulunajan sekkiä odottaa suurin osa conciergeista - muistan hyvin, kuinka halusin itse kymmenisen vuotta sitten antaa omalle conciergelleni suomalaisittain rahan sijaan joululahjaksi suklaarasian... Katseet olivat murhaavia koko alkuvuoden...

Etrennes-rahan on perinteisesti noin 5- 10% vuokrasta, eli isossa talossa joulusumma voi olla ihan mukava lisä conciergen palkkaan. Nykyään summat ovat tosin pienentyneet, ja étrennes-perinnekin on ehkä pikkuhiljaa hiipumassa. Omassa talossamme ei varsinaista conciergea ole, mutta huippuystävällinen portugalilaistaustainen (...) 55-vuotias nainen siivoaa koko hissittömän kuusikerroksisen talon kerran viikossa ja roudaa roskikset pihalle joka ilta. Myös viimekesäisen polvileikkauksensa jälkeen... Annoimme hänelle tänä vuonna myös ètrennes-joulusekin (kyllä, sekit ovat edelleen Ranskassa kovassa käytössä hehe).

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla