Onko taas ihan väärä tunne päällä?

"Miksi mä taas olen näin ahdistunut ja masentunut, Miksen osaa olla iloisempi tai rennompi...?"

Omia tunteita tuntuu jaksavan käydä läpi mielessään vaikka kuinka paljon, ja useimmiten negatiiviseen ja tuomitsevaan sävyyn.

Lapsensa sairaudesta kertonut ystäväni selitti viime viikolla, kuinka ahdistunut oli ja kuinka typerää se oli. Että pitäisi osata olla fiksumpi ja rentoutua, tuntea jotain muuta. Vastasin, että eikä pitäisi, saa tuntea ahdistusta ja masennusta, se on ihan ok. Ystävä rentoutui heti ja ahdistus laimeni ainakin hetkeksi.

Kun taas itse eilen itkin hurjaa väsymystä, en yhtäkkiä osannutkaan olla sama kannustava kaveri, vaan tuomitsin tunteeni idioottimaiseksi ylireagoinniksi.

Ei sillä, ettei tunteiden mukaan menemisessä voisi hyvinkin mennä liian pitkälle, "ylireagoida" ja lähteä vellomaan yleiseen negatiivisuuteen, jossa kaikki näyttää pimeältä.

Mutta jos jotain olen vuosien terapian ja itsetutkiskelun myötä oppinut, niin sen, että nopein tie ulos "epätoivotun" tunteen vallasta, on hyväksyä se. Sanoa siis ihan rauhassa itselleen: "olet nyt tosi ahdistunut / vihainen / masentunut / hämmentynyt, se on ihan ok, mutta menee pian ohi. Mä olen tässä sun kanssa ja ymmärrän sua tosi hyvin." Vähän niin kuin hyvälle ystävälle.  

Ja vaikka "ole oman itsesi paras ystävä" -lauseesta on tullut jo lähes klisee, on se edelleen totta. Kuka muu muka tietää yhtä hyvin, mitä olet kokenut ja miksi reagoit juuri noin? 

Tässä yksi suosikkikappaleistani itsensä hyväksymisen fiilistelyyn: Sealin ja Guru Singhin I am.

"I am who I am, that is that. 

I am who I am, thank God I am.

I am who you are, look at that.

You are who I am, can you imagine that."

Kommentit (2)

3/2 | 

Tuli ihan kyyneleet silmiin tätä lukiessa. Tärkeä tosiaankin muistaa olla lempeä myös itseään kohtaa. Kiitos Kira!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat