Miltä tuntuu joulu kaukana kotoa?

Ulkosuomalaiset ovat suomalaisista suomalaisimpia. Tämä on ainakin minun kokemukseni - Suomesta on vaikea löytää yhtä varauksetta kotimaataan ihailevia ihmisiä kuin esimerkiksi Ranskan suomalaisyhteisöstä.

Ulkosuomalaisilla on myös salainen yhteys. Tuttavuus syvenee harvinaisen nopeasti ystävyydeksi, vaikkei aikaa olisi edes vietetty yhdessä erityisen paljon ja vaikka taustat, iät ja ammatit olisivat hyvinkin erilaisia. Yhteys syntyy siitä mahtavasta tiedosta, että näille ihmisille minun ei tarvitse selittää mitään; ei tarvitse selittää Suomesta ja sen outoudesta ja eksotiikasta, ei tarvitse selostaa Ranskasta ja sen erikoisuuksista, voi vain olla oma itsensä, se outo kahden maan välissä keikkuva tyyppi, jonka kanssa voi rauhassa puhua suomi-ranska-kreolikieltä ja nauraa kulttuurisokille, joka iskee nyt jo lähes yhtä kovana sekä Ranskassa että Suomessa.

Erityisen kovana koti-ikävä tuntuu jouluna ja juhannuksena. Joulu kun on suomalaisille ainakin ranskalaisiin verrattuna aivan valtavan tärkeä juhla, ja juhannusta taas ei täällä vietetä lainkaan. Siksi olenkin joka vuosi pyrkinyt järjestämään Pariisin suomalaisille kavereilleni pikkujoulut - ja juhannusjuhlat, mutta niistä sitten myöhemmin. Onneksi saimme pikkujoulut pystyyn myös tänä vuonna bebestä huolimatta.

Torstaina istuimme siis iltaa Suomen kulttuuri-instituutin jouluisessa pop up-viinibaarissa kymmenisen kaverin kanssa, vaihdoimme kuulumisia, nauruja ja suomalaisia naistenlehtiä. En tietenkään voi puhua kaikkien ulkosuomalaisten puolesta, mutta itse saan näistä tapaamisista superlatauksen iloa ja virtaa moneksi päiväksi. Tapaamiset ovat muistutus siitä, etten ole yksin ja omituinen vaan maailmassa (lue: Pariisissa) on muitakin yhtä outoja tyyppejä kuin minä, heh. 

Ulkosuomalaiset joutuvat joulunaikaan tukeutumaan toistensa lisäksi myös Ikeaan. Glögiä tai pipareita ei Pariisin marketeista löydy, joten autoilevat ( ja Suomessa käyvät) kaverit ovat kullanarvoisia.

Ihania joulunaluspäiviä kaikille!

Kommentit (2)

3/2 | 

Itsekin ulkosuomalaisena jaan tunteet ja ajatukset - ulkosuomalalaiset pitävät yhtä ja "suomi-joulu" järjestetään ihan missä päin maailmaa vain, tämä joulun saan viettää täällä Suomessa,ihanaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Kira Poutanen, kirjailija ja toimittaja Ranskassa. Kirjoitan elämästä ja ihmisyydestä kotikaupungissani Pariisissa - lapsen kanssa ja muutenkin.

 

Ota yhteyttä:
kira.poutanen@gmail.com

Seuraa minua Bloglovinissa.

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla