Kirjoitukset avainsanalla luento

Tuulta päin
Tuulta päin

Hengästyttävää menoa

Kävin pitämässä luennon salilliselle erikoislääkäreitä. Aika epätodellinen tehtävä. Mutta kuten tilaaja totesi, he saivat täyden kattauksen sieltä pulpetin toiselta puolelta. Lopun keskusteluissa he halusivat tietää, oliko jokin terveydenhuollon ammattilainen puuttunut jossain vaiheessa ylipainooni. Eipä oikeastaan ollut. Keuhkojen röntgenkuvia katsellessaan lääkäri vain totesi, että rouvalla on niin isot rinnat, että vähän vaikea nähdä keuhkoja... Sain myös kysymyksen: "Mitä olisit halunnut, että lääkäri olisi sanonut / kysynyt kun olit todella suurikokoinen ja huonokuntoinen?" Vaikea kysymys. Olennainen kysymys. Tietoahan ei  itseltäni puuttunut, ainoastaan toteutus. Pitikin siis löytää halu ja uskallus oikeasti ottaa vastuu itsestä. Olisiko lääkärin tai jonkun muun sanomiset vaikuttaneet? En tiedä. Olisin ehkä pystynyt ottamaan vastaan kehoituksen kunnon kohotukseen. Mutta jos lääkäri olisi sanonut, että laihduta itsesi normaalipainoiseksi, olisin varmaankin mennyt kotiin itkua tuhertaen ja lohtu-mussuttanut ja ollut vielä huonommalla fiiliksellä. Tai mistä sitä tietää - ehkä olisin sisuuntunut ja ryhtynyt toimeen. Oma pohjakosketus olemattomankin kunnon romahdettua keuhkokuumeen jäljiltä sekä tajutessani, että annoin lapsille mallia, että äidin kuuluu laiminlyödä itseään olivat ne mun käänteen tehneet viimeiset pisarat. 

Äitiyden haasteista ja paineista kävin myös juttelemassa Sari Helinin "Huono Äiti-talk-showssa". Mukana myös ihana Katri Manninen.

Viikkoon on kasaantunut useampikin luento normi Huomenta Suomi-hommien lisäksi. Tällä viikolla mulla oli töllössä muutes ihania vieraita. Kylli Kukk kävi kertomassa selän huollon tärkeydestä, hengittämisestä sekä lempeästä, ilakoivasta elämänasenteesta. Sain valtavasti taas ajateltavaa. En ollut aiemmin ajatellut, miten suorana selkä on lähes kaikessa, mitä teen. Istun, seison, jumpissakin usein, tanssiessakin enimmäkseen. Selkä kuitenkin huutaa liikettä kuuteen eri suuntaan. Eteen, taakse, sivuille sekä kierrot molempin suuntiin. Muuten välilevyjen sisällä oleva mönjä kuivuu ja alkaa ongelmat. Käykää katsomassa Kyllin selkäjumppa-ohjeita Hyvä Terveys-sivustolta! 

Imitaattori Jarkko Tamminen oli toinen vieraani. Kävin myös katsomassa hänen uskomattoman  Satrs show-esityksen. Uskomattoman kavalkadin Jarkko tekee tyyppejä imitoiden sekä laulu-imitoiden. Häikäisevää! Bändi, tanssijat sekä Laura Voutilainen lisäksi ja viihtyvyys on taattu! Helsingissä shown vikat esitykset tänään, mutta sitten porukka lähtee kiertueelle. Menkää ihmeessä katsomaan!

Näin myös huikean ja yllättävän Hierarchy - tanssiesityksen Aleksanterinteatterissa. Kolme tajuttoman taitavaa tansijaa, jotka jokainen tehneet koreografian toisilleen. Oivaltavaa, monipuolista, leikittelevää, grazyä - ihan parasta!

Tällä viikolla olen pitkästä aikaa saanut nauttia paritanssista. Meillä oli eilen illalla Janin kanssa tanssikeikka Lappeenranta-salissa ja sitä varten on lämmitetty kolme tanssia TTK:sta. Chacha, freestyle sekä Psao Doble. Hermoilin melkoisesti etukäteen, että muistaako mitään ja onko kintut ihan missä sattuu. Mutta treenillä ne askeleet sieltä muistuivat. Voih, miten parasta paritanssi on! Kun saa olla vietävänä. Kun koko viime syksyn hengitti samaan tahtiin, tuntui kuin ei taukoa olisi ollutkaan.  Oli sitäpaitsi hauskaa vetää päälle taas tanssikolttujakin :-)  tanssikorkkarit ei tosn vieläkään tuota suurta nautintoa...

Tässä Janin kanssa harjoituksissa. Kiitollinen oppilas :-)

Nyt poden pientä hotelli-kuolemaa.

Yövyin täällä Lappeenrannassa ja edesä täysi päivä luentoja sekä juontoja. Onneksi ei usein osu yön yli keikkoja. Liekö keski-ikäisyyden merkki, mutta oma sänky on paras paikka. Ennen luentoa ehdin käydä verryttelemässä ulkoilmassa. Taidan tarkastaa Lappeenrannan satama-alueen, joka kuulemma tosi kaunis. Illalla sitten körötellen junalla kotiin. Huomenna nukun piiiitkään!

Hyvää lauantaita kaikille!

Kommentit (7)

1/7 | 

Raksu sinä olet kaunis nainen ja muutoksen myötä vaan kaunistunut!

Hyvä kysymys tuo miten terveydenhuollon ammattilaisen pitäisi puuttua ylipainoon. Mielestäni jotenkin pitäisi. 

Itselläni on hyvin ylipainoinen ystävä, jolla on paljon terveysongelmia.

Silti tuntuu että hän ei tee painolleen mitään vaan jatkaa mukavuudenhaluista ja suorastaan laiskaa elämäntyyliä ja herkuttelee. Ja sitten valittaa jatkuvasti eri sairauksistaan ja jotenkin suorastaan syyllistää ympäristöä siitä, miten vaikeaa hänellä on. Olenkin miettinyt että miten puuttua hänen elämäntapoihin, jotka selvästi eivät mitenkään tue terveyttä tai hyvinvointia. Vaikeita asioita, miten tehdä se, loukkaamatta toista. Jotenkin hän on kietoutunut sellaiseen uhrin tai marttyyrin viittaa ja selittelee elämänsä haasteita muiden ihmisten tekemisillä.

Mitä sinä olet itse mieltä, pitäisikö ympäristön vaan seurata tätä passiivisena, myötäelää sitten terveyshaasteet ja vaivat vai puuttua ydinasiaan eli epäterveellisiin elintapoihin ja vastuunottoon omasta hyvinvoinnista?

Kaunista ja valoisaa syksyä sinulle, ihana Raakel!

 

 

 

2/7 | 

Kutsu Kylli uuestaan ja ohjelma vois silloin kestää vaikka tunnin, et hä ehti rauhassa kertoa enemmän.

Mukavaa syksyä sulle, oot ihana tsemppari!!

3/7 | 

Muiden puuttuminen ylipainoon / huonoon kuntoon / huonoon oloon on tosi kiperä juttu. Kun kukaan muu ei voi haluta toisen puolesta. Toki mielestäni voi ystävälle sanoa, että etkö oikeasti halua enää nauttia kehostasi ja elämästäsi? Jokainen voi ottaa vastuun, olipa haasteet millaisia tahansa. Jokaisella on omat vaikeudet ja heikkoudet, mutta annetuilla pelimerkeillä on mentävä. Toisia tai olosuhtieta voi syyttää loputtomasti, mutta se ei ketään pelasta. Mutta se halu ja päätös täytyy löytyä jokaisen sisimmästä. SItten voi läheiset tukea ja kannustaa, mutta jokainen on oman onnensa seppä. Hienoa, kun kannat huolta ystävästäsi. Tunnistan ystäväsi käytsö-mallin. Juui noin minäkin puolustauduin aiemmin. 

Ihanaa syksyä <3

T. Raxu

4/7 | 

...mutta jokainen on oman onnensa seppä.

 

Juuri näin, tuo on niin totta.

Uhrina olo sopii joillekkin, mutta kun sen vastuun omasta

olostaan tajuaa, niin silloin on muutoksen aika.

Kaikille hyvää oloa syksyyn!

Annikki

5/7 | 

Vastuu omasta olosta ja USKALLUS tehdä asialle jotain ovat mielestäni kirjoituksen ytimeen osuvimmat pointit. Itse taistelen uskalluksen kanssa, ahdistus aloittaa kun tietää miten iso urakka edessä, ahdistus tulevasta ehkä heikosta ja vaikeasta hetkestä pelottavat ja lösähtäminen takaisin vanhoihin huonoihin tottumuksiin. Ehkäpä pitäisi miettiä vähemmän ja vaan tarttua toimeen.

 

Kiitos Raakel kirjoituksistasi, ammennan niistä voimaa, uskoa ja inspiraatiota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kiitos treenistä!
Kiitos treenistä!

Liikettä ja lepoa, hymyä ja väsymystä

Kuuntele kehoasi, kunnioita kipua ja väsymystä! Viikon pähkinä. Toivuttuani flunssasta oli kova hinku päästä treenaamaan. Kammottavan ekan kerran jälkeen se tuntuikin taas palkitsevalta. Fustra, cxworx, fitball, bodybalance. Mutta juokseminen takkusi totaalisesti. Ei kulkenut hengitys eikä rullannut askel. Töptöptöp ja läähpuuh...siispä kävelin. Ja olin silti totaalisen poikki. Kai toipuminen vaan kestää oman aikansa, ei auta pakottaa. Toisaalta korvaan kuiskii pikkupiru, että laiskamato se vaan luuraa...tiedä häntä...

Iki-ystäväni migreeni päätti myös ilmoitella itsestään. Kerrankin otin ajoissa lääkkeen ja selvisin yhden illan kärvistelyllä. Onneksi. Ihana Greta-tytär hemmotteli sohvanpohja-mammaa kokkaamalla herkkuja: kesäkurpitsaa, lehtikaalia, retiisiä ja kurpitsansiemeniä, tomaattia sekä korianteria. Terveellistä, maukasta lohturuokaa!!

Noh, myönnetään, että lisäksi oli ihan pakko syödä kipollinen jätskiä. Kuten aina migreenissä. 3Kaveria-mustikka-kardemumma-jäde on eliksiiriä!

Seuraava aamu oli taas tv-studiota ja päälle vielä Raxun remppa-luento Tammisaaressa. Eka kerta på svenska. Jännitin etukäteen, että mitenhän siitä selviydyn. Vaikka jo yli 20 vuotta olen toisena kotikielenä sitä puhunutkin. Sujuihan se. Kun ei ole samanlaista verbaalista varastoa tarjolla kuin äidinkielellä niin sitä joutuu sanomaan asiat jotenkin suoremmin.  Olipa mahtava kohtaaminen Ekenäs-frouvien kanssa. Kiitos jokaiselle innostuneelle ja innostavalle kuulijalle! Annoitte taas uskoa siihen, että asiamme on yhteinen ja tärkeä!

Illan hämärtäessä ajelin vielä kuuntelemaan kavereiden keikkaa Tavastian Semifinaliin. Year Gone-bändin happy rock ja mahtava lava-energia sai hymyn huulille ja mielen hyväksi vielä seuraavaksikin päiväksi. Miten monilahjakkaita saa tietyt tyypit oikein olla. Rumpali-basisti-osasto bändissä tämän maan kovimpia lattari-tanssijoita. Nojoo, kerrotaan nyt sitten, että kyse on Jani Rasimuksesta ja Jussi Väänäsestä. Skitta-ja laulu-osastokin kohdillaan :-)

Ja fanit hymyssä suin. Pakko todeta, että tuopissa "tylsästi" alkoholitonta olutta :-)

Loppuviikko ollut  väsynyttä. Jostain syystä niin vaan nyt on. Ei jaksa lähteä treenaamaan. EI JAKSA. Olen nukkunut päikkäreitä. Ja kohta taas uudestaan. Edes kättä ei huvita nostaa. Onneksi osui kalenterissa kevyet päivät. Onhan se selvä, että kun työrintamalla on ollut kuormittavaa niin ei voi kuvitella jaksavansa treenata yhtä kovaa kuin leppoisampina kausina. Ei olla robotteja. Tänään kävin luotto-fyssarilla  käsittelyssä. Kipeä, kulunut, kireä lonkka sai elvytystä ja tuntui kuin koko keho olisi tuttujen ja turvallisten käsien hoidossa taas rentoutunut. Kolmen vuoden hoitosuhde on pitänyt meikäläisen liikenteessä. Kiitollinen ja rento mieli! Edessä koti-ilta ja itseasiassa vapaa viikonloppu. Luksusta! Pihan rapsuttelua, pyykkivuorien purkua, höpöttelyä. Aah! Ehkä ensi viikolla huvittaa/jaksaa taas treenailla. Juoksu jää nähtäväksi...juoksenko puolimaratonin tänä keväänä, ensi syksynä vaiko vuoden päästä. Mihis tässä kiire, valmiissa maailmassa.

Leppoisaa weekendiä kaikille!

Kommentit (8)

1/8 | 

Hei ajatelkaapa mikä muutos ulkonäköön on esim.tekoripsillä ja huulipunalla! Näissä kuvissa sen huomaa selkeästi, kuntoilemassa ripset päässä ja syömässä ilman, eli ns.luomuna!

Nautinnollista viikonloppua kaikille :)

3/8 | 

Eipä taida oma viikonloppusi olla kovinkaan nautinnollinen, kun noin paha mieli on. Ikävää- varsinkin jos koet, että se on bloggaajan syy.

 

Raxu, oletpa kivasti ruskettunut! Taisi Italian aurinko helliä :)

Kyllä kohta taas juoksukin kulkee; toipuminen vie aina aikansa.

6/8 | 

Kiitos Ella, taisit olla ainut joka ymmärsi että juuri sitä positiivisuutta tarkoitin, Raksu olet hyvä esim. siitä kuinka pienellä vaivalla me saamme itsemme freesiksi! Ja muuten, minulla ainakin on ollut ihanaa, pitkän ruokailun jälkeen lähdimme porukalla talvilava-tansseihin ja nyt on sitten päkiät hellinä, mutta ei haittaa, sillä tanssiminen on YES! Raksu ainakin tietää...

Ihanaa palmusunnuntaita ja alkavaa pääsiäisviikkoa! :) Sara

7/8 | 

Moi!

Minkä pituinen ja painoinen Raxu olet? kun missään ei ole mainittu. Olen lukenut ekan kirjasi ja toinen pitäisi tilata:) Ekasta sain paljon vinkkejä ja ihania ruokaohjeita, mm. banaani/kananmunaomeletti kera mustikoiden ja luonnonjogurtin.

Ai niin, ja mistä yleensä hankit ihanat vaatteesi? (mm, ekassa kirjassa olevat..?)

8/8 | 

Puhuuko sisäinen ääni: "Ei jaksa lähteä treenaamaan. EI JAKSA. Olen nukkunut päikkäreitä. Ja kohta taas uudestaan. Edes kättä ei huvita nostaa." ??

Messuluento
Messuluento

Elossa vahvasti :-)

Viikonloppu oli melko haipakkaa. I love me messut sekä Tanssii tähtien kanssa suora lähetys. Ja lisäksi kolumnin sekä kirjan kirjoitus-hommia. Tosiaan, olen tämän syksyn työstänyt uutta kirjaa, joka keskittyy painonhallintaan. Siis elämään muutoksen ja painonpudotuksen jälkeen. Kun arki koittaa ja saavutetuista eduista on pidettävä kiinni. Messuilla pidin ensimmäisen tähän tematiikkaan perustuvan luennon. 

Päätoimittaja Taina Riston kanssa hetki ennen luennon alkua

                                      

Messuhumun ja kirjoitushommien jälkeen kävin lauantai-iltana helpottamassa sunnuntain jännitystä kotisalin turvassa. Vakio-kengät jalkaan ja koreografian tepastelua hermojen rauhoittamiseksi. 

Sunnuntai-aamuna tanssitreenien jälkeen pyörähdin vielä messujen kautta ja kävin Oivallusten keittiössä valmistamassa tattari-sydämiä. Puikoissa Arja Savela, haastattelemassa Anna Perho

Hetki ennen suoraa lähetystä. Evita-musikaalin tango, joka tuntui tähän mennessä mieleisimmältä tanssilta. Tunnelma oli tanssiessa mahtava. Iloitsin myös kaikkien muiden hienoista esityksistä ja onnistumisista! Kun jouduimme jäämään odottamaan tietoa jatkopaikasta, sydän hakkasi miljoonaa. Apua, nytkö tämä autuus loppuu...kuiskasin Janille, että jos nyt tiputaan, niin saatiin ainakin kokea ihan paras vika viikko ja tuntui ihanalta tanssia. Onneksi jatkoa tuli ja tämä  viikko ollaankin onnessamme painettu sitten kahden vauhdikkaan tanssin kimpussa. Nautin joka hetkestä!! Toivon tämän jatkuvan...pitkään!!

Ruokapuolessa on tullut vähän slarvailtua...en muista ottaa mukaan treeneihin välipalaa...huikkaan proteiinijuoman sekä kahvin ja taas mennään...illalla ei kotonakaan oikein ruoka maistu. Tai ainakaan ruoan laitto...muu perhe onkin pääosin vastannut ruoka-huollosta ja välillä komentanut mammaa syömään. Migreenikin käynyt kiusaamassa, viimeeksi eilen...tuttu vieras, varsinkin stressin noustessa sekä unien ja ruokailun puutteessa...

Tänään lopeteltiin treenit jo kolmen maissa iltapäivällä. Ehdin käydä hauvelin kanssa lenkillä mahtavassa säässä ja sen päälle tehdä kanasalaattia. Yrteillä sekä raastetulla sitruunankuorella. Taas jaksaa! Ehkä jopa livetä vielä kotisalille vähän tepastelemaan... ;-)

          

Tässä vielä pikku makupala tulevasta kirjasta

 Mahtavaa loppuviikkoa kaikille!

Kommentit (5)

1/5 | 

Kiitos Raxu ihanasta blogista!!! 

Odotan uutta kirjaa innolla, ihan huippua että Raxun remppa saa jatkoa. Tilaan kirjan heti kun tulee myyntiin. Onnea  tansseihin, olette loistavia!

2/5 | 

Ihan mahtavaa,että teet jatko-osan,koska tuohan se usein on vaikeinta,saada pidettyä se paino,minkä on saavuttanut. 

Tsemppiä sunnuntain tansseihin - ootte mun suosikit Janin kanssa <3

5/5 | 

Hienoa että kaksi oikeaa asiantuntijaa tekee kirjaa yhdessä, juuri tuollaista kirjaa ja tukea tarvitsen. Iso painonpudotus takana ja nyt muutama vuosi vaihtelevaa painonhallintaa, vaikeaa mutta normaalipainossa mennään! Tuskin jaksan odottaa kirjaanne. Voi että, tämä oli kirjamaailman paras uutinen aikoihin, kiitos :)

Raxu, kaikkea ihanaa syksyysi! xxx

Seuraa 

Olen Raakel Lignell, kulttuurin sekatyöläinen ja täysin hurahtanut elämäntaparemonttiini. Bloggaan kilojen karisemisesta, ravitsemuksesta, liikuntavimmastani ja kaikesta, mitä uusi elämäni on tuonut tullessaan.

 

Seuraa minua Bloglovinissa.

 

Katso Raakel Lignellin ja Patrik Borgin keskusteluvideot:

Onnen tavoittelu laihduttaa

Liian kiltti ei laihdu

Miksi tummaa suklaata voi syödä vain palan

Jumppahulluus pisti kehon koville

 

Kampanjasivut
Tilaa kirja Raxun rinnalla - kohti pysyvää painonhallintaa.

Teemat

Blogiarkisto

2013
2011
Joulukuu

Kategoriat