Banaanilettu the Winner
Banaanilettu the Winner

Kolme kärjessä

Lemppari-aamiasten kolme kärjessä:

1:

Banaaniletut marjoilla

- yksi banaani, 2 kananmunaa, ripaus kardemummaa. Sekoita ja paista neitsytkookosrasvassa. Päälle mieluisia marjoja. Halutessa loraus vaahterasiirappia tai hunajaa. 

2:

Luonnonjugurttia+rahkaa marjoilla, hedelmillä ja pekaanipähkinöillä

3:

Viher-smoothie

- kurkkua, sitruunan+limen mehua, raakaa inkivääriä, pellavansiemenrouhetta, muutama kuorellinen manteli, avocado, banaani, pinaattia, minttua, sellernvarsi, sitruunanmakuinen omega-öljy-tilkka. Blenderiin ja nam, pehmeä, vaahtoinen juoma kirkastaa olon. Tästä satsista tulee sen verran paljon juomaa, että riittää muutamalle muullekin. Tai jääkaappiin odottamaan välipala-aikaa.

Kommentit (32)

33/32 | 

Aivan fantastista taas kerran Raxu. Palasin jo kolmannen kerran ihmettelemään näitä aamiaisia ja yritän keksiä selityksiä sille, miksen itse voi kokeilla jotakin muuta kahden ruisleipäsiivun, juuston, kurkun ja Danone-jogurtin (joskus Bulgaria) sijaan.

Ehkä tuo aamiainen on itselleni se pyhin asia. Kaikkein vaikein rikki revittäväksi ja uudelleen muotoiltavaksi. Lounaalla on helpoin irrotella, kun perheen kanssa nautittava iltaruoka on sekin jotenkin "koskematon".

Iltaruoka on perheen yhteinen ateria ja siihen onkin vaikea koskea. Kaksi alakouluikäistä eivät hyväksy sitä, että makaronilaatikot ja siskonmakkarasopat vaihtuvat äkkiä joksikin ihan muuksi. Tulee taas liian tyyriiksi alkaa nelihenkisessä perheessä (siis ainakin meilla) siihen, että yksi sooloilee omien ruokiensa kanssa mitä erinäisempien raaka-aineiden kanssa.

Mutta tosiaan tuo pyhä aamiainen, sitähän jokainen muutenkin syö ainakin meillä vähän omaan aikaansa ja muutenkin eri asioita, niin miksei sitäkin voisi omalta osaltaan korjata vähän johonkin suuntaan. Täytyy tosiaan laittaa nämäkin ideat korvan taakse. Kiitoksia.

Kikka

34/32 | 

Ei kenelläkään "normi-ihmisellä" ole varaa tälläisiin aamiaisiin...

Joillakin on otettu kaikki konstit käyttöön painon hallinnassa. Hmm..hyvä tietty, mutta pitää olla todella hyväpalkkainen, jos näitä "harrastaa" jatkuvasti.

Tietty toivoisin, että tämä mahdollisuus olisi kaikilla, jotka sitä haluaisivat.

Mutta tasan ei käy onnen lahjat...as you know!

35/32 | 

Oli tuossa ainakin jotain jota minäkin voin työttömänäkin kokeilla. Ei ehkä joka päivä, mutta vaikka viikonloppuisin. Toisaalta työharjoittelun takia silloin olisi enemmän aikaakin aamiaista väsätä...

Nimittäin tuo letut marjojen kera. Osittain itse kerättyt marjat pakasteesta. Kananmunat ei ole tolkuttoman kalliita ja yksi bansku. (annoksen arvo n. 50 c) Eikä niitä missään neitsyt kookosöljyssä ole pakko paistaa. Muutama tippa jotain halvempaa hyvää öljyä kelvannee myös. Luulisi muuten lapsillekin kelpaavan...

Ja viikolla voi tyytyä tupla-annokseen kaurapuuroa ja jälleen marjojen kera.

Ps. noista raxun raaka-aineista ehkä kallein on noi erilaiset pähkinät. Niitä söisin itsekin mieluusti enemmän, mutta kukkaro ei aina anna periksi...

 

36/32 | 

Hei, oletko kokeillut chia-siemeniä pellansiementen sijaan?Ostin juuri pussillisen ja eka smoothie niiden kera takana.Hyvältä ainakin vielä tuntuu :) Ihanat aamupalavinkit.Eivätkä mielestäni kalliit suinkaan.Hintaa saa alas jo soveltamalla.Eli pähkinät voi korvata siemenillä, kookosöljyn perusöljyllä jne.Kiitos hyvistä vinkeistä!

37/32 | 

Kaikilla normi-ihmisillä on kyllä noihin varaa, en ymmärrä moista juttua. Hei kananmunaa ja banaania . Kiitos Raakel noista ihanista vinkeistä ja sun jutuista. Terkuin Ella

38/32 | 

Tuoreita boysen-marjoja, pensas mustikoita, tuoreita vadelmia, pähkinöitä, avokadoja, kaiken maailman yrttejä, neitsyt-öljyjä, tuoreiden hedelmien mehuja, siemeniä, superfoodeja...

Juupa...onhan näihin kaikilla varaa...

39/32 | 

Olen ammatiltani lääkäri ja varsin laajan ja todellisen kuvan perusteella siitä, missä suomi menee voin sanoa: kaikilla ei todellakaan ole varaa moisiin aineksiin ja satsauksiin. Ei vaikka haluaisivat. Tulee monta muuta prioriteettia ensin ja sitten vasta mietitään ne hifistelystä ja monesti ne jäävät haaveeksi. Näsäviisastelu on ilkeyttä ja sitä tuntuu ihmisiltä löytyvän. Herätkää tähän päivään ja aikaan. 

40/32 | 

Onko aaminainen yliarvostettu?

Jos satsaa ravitsevaan illalliseen (siihen useinmiten on aikaa, aamiaiseen ei),  tarviiko aamulla muuta kun kupillisen kahvia tai teetä + kaapista löytynyt eilen keitetty kananmuna, tomaatti tai ehkä pala juustoa kyytipojaksi?

Mulle käy usein näin. Vahvan ja myöhäisen illallisen jälkeen aamulla ei ole edes nälkä. 'Ohitan' aamiaisen ja panostan tukevaan lounaaseen.

 

41/32 | 

Itse en kykene liikahtamaan kotoani mihinkään ennen aamiaista, mutta ymmärrän mitä tarkoitat. Ei taida tosiaan maailma siihen kaatua, että joku syö ensimmäisen ateriansa vasta muutama tunti heräämisen jälkeen. Jos se tuntuu oikealta, niin silloin menee oikein.

Paljon on varmasti siitä kiinni mihin aikaan syö illalla. Esim. itse syön viimeisen kerran n. 17.00 ja ilman aamupalaa liikkeelle lähteminen merkitsee auttamatta energiatason laskua kaikkine lieveilmiöineen.

Taitaa olla niin taas kerran, että kokonaisuus ratkaisee. Eli se mitä syö kellotaulun aikana, eikä se milloin syö. Kunhan ripottelee syömisiään riittävän moneen kertaan vuorokaudelle.

Toisaalta pala juustoa tai kananmuna on jo mielestäni aamiainen.

Kikka

42/32 | 

Hei

hieman pohdittavaa tähän "onko varaa"- keskusteluun, se tuntuu nousevan joka tilanteessa esiin. Kananmunat ja rahka ovat edullisia, siitä ei pääse mihinkään. Marjat voi kerätä kesän aikana itse - vielä edullisempaa. Ja palaan taas siihen lempilauseeseeni että "elämä on valintoja": kun jättää ruokavaliostaan pois karkit, limut, suklaat ja muut hötöt, valmistaa itse tavallista perusruokaa einesten sijaan, leipoo itse leivät sekä karsii vielä alkoholin käytön, niin säästöä syntyy. Jos haluaa, voi tämän säästetyn summan käyttää vaikka siihen "hifistelyyn", joka itselleni tarkoittaa laadukasta irtoteetä ja kotimaisia pakastemustikoita (itsekerätyt loppuivat jo).

Vielä hieman verrattavaa: erään kauppaketjun oman tuotemerkin kotimaiset pakastemustikat maksavat 1.79 /200 gr pussi. Suunnilleen saman verran maksaa iso suklaalevy. Kumman sinä ostat?

Ja nyt nauttimaan aamu-palaksi rahkaa, mustikoita ja kaurapuuroa :).

Ystävällisin terveisin

M

43/32 | 

Marjojen hinnoista en tiedä, koska kerään ne itse ja pakastan, mutta banaanien ja kananmunien ostoon aika monella on varaa. Sillä perusteella ei tarvitse banaanimunakasta jättää syömättä. Nimimerkkikaimani M:n kommentit valinnoista pätevät tähänkin kohtaan todella hyvin. Tällä palstalla aika monen kommentoijan pääasia tuntuu olevan ilkeys ja kaiken mahdollisen lyttääminen. Asioista voidaan olla eri mieltä, mutta oman mielipiteensä voi esittää asiallisesti.

nimim. Toinen M

44/32 | 

Hei vielä!

Taisin olla minä, joka ensimmäisenä vedin tuon hintakysymyksen esiin. En todella tarkoittanut olla ilkeä, vaan mietin sitä, että mikäli yksi perheenjäsen neljästä lipuaa jatkuvasti juuri tästä perusruoasta (itsetehty edullinen kotiruoka), niin se näkyy ruokalaskussa vääjäämättä. Teen aina 8 annosta ruokaa kerrallaan eli sitä syödään kaksi päivää peräkkäin.

Enkä niinkään kohdistanut ajatusta juuri näihin Raxun aamupaloihin, vaan aika useasti olen tätä muissakin yhteyksissä pohtinut. Eli nk. terveellinen ruokaresepti merkitsee usein mittavaa listaa mitä merkillisisempiä elintarvikkeita, joita en kaikkia edes tunnista saatikka tiedä mistäpäin isoa kauppaa niitä pitäisi hakea.

Mutta tämä on asia erikseen, enkä tarkoittanut näitä ohjeita lytätä, vaan aamupalat näyttävät fantastisilta. Kukahan jaksaisi lukea blogia, missä näkyisi kaksi paahdettua leipää ja sulatejuustokuutiot vieressä kauniisti aseteltuna.

Kikka

 

45/32 | 

Nyt keskustellaan taas välillä aivan aiheen vierestä, kun nämä ns. uskolliset puolustelijat käyvät taistoon.

Pakastemarjat on ERI, kuin tuoreet, hienot ja juuri oikean kypsyysasteen omaavat, mitä näissä kuvissa näkyy...!!

46/32 | 

En tarkoittanut Kikka sinua, vaan sinun jälkeesi kommentteja antaneita sekä Raakelin aiempiin kirjoituksiin vastanneita. Ikävän monessa on negatiivinen sävy, vaikka eriävän mielipiteensä voi ilmaista asiallisestikin.

 

Se toinen M

47/32 | 

Hei taas,

toki voi sen säästetyn summan laittaa niihin tuoreisiinkin marjoihin, kerroin vain omista kokemuksistani - minä kun en ulkomaisia marjoja suostu syömään mistään hinnasta, ja tähän aikaan vuodesta ei tuoreita kotimaisia marjoja vielä ole. Siksi siis mieluummin niitä kotimaisia pakastemarjoja.

Ja Kikka, sinun kommenttisi ovat aina olleet tällä palstalla asiallisia ja rakentavia, en suinkaan viitannut niihin. Itsekin pysyttelen asialinjalla, koska se on ainoa rakentava tapa argumentoida.

ystävällisin terveisin,

M

49/32 | 

Lettuaamiainen näyttää kivalta, viikonloppukamaa meillä. Nyt uusi tutkimus osoittaa (asiahan ei sinänsä ole uutta, mutta tutkittua :-)) että kuidut auttavat laihtumaan vähentämällä ruokahalua. (Gary Frost) Uusia laihdutuslääkkeitä odotellessa voi vaikka popsia kuivattuja herneitä. ;-) nm Petra

50/32 | 

Suomessa "pitää" syödä illallinen viimeistään klo 18.00  ja miksi etelänmaalaiset "saavat" syödä paljon myöhemmin about 20-22?

Onko se sitä samaa virallista linjaa että klo 18.00 jälkeen ei enää "saa" syödä mitään?

Meillä ei ko. linjaa noudateta. Tullaan töistä ja kouluista kotiin, kokataan ja syödään yhdessä ja myöhään. Aamulla on yhä täyteläinen olo, eikä tarvitse aamukiireissään stressata aamupalan kanssa. Hyvän, ravitsevan ja pitkän yhteisen illallisen jälkeen (päivän kuulumiset käydään läpi)aamulla töihin kiiruhtavalla äidilläkin on hyvä mieli, että jälkikasvu jaksaa lounaaseen asti, johon myös panostetaan, kukin tosin tahollaan.

Onko meillä Suomessa joku vanha 'maatalousyhteiskuntaKURIkulttuuri', joka ei salli joustavuutta, yhä vallalla; aikaisin ylös ja aikaisin nukkumaan? Entäs jos otettaisiin rennommin, muutettaisiin opittuja "oikeita" tapoja, olisimmeko ehkä myös henkisesti terveempiä, nauraisimme enemmän ja nauttisimme käsillä olevasta hetkestä?

T. Mirkku

51/32 | 

Petralle kysymys:

Mitä tarkoittaa kuidut, mistä lähteistä ne tulevat, viljoistako?

Muistetaan, että myös kasvikset sisältävät paljon kuituja...

 

52/32 | 

Mirkku: Nuo ruoka-aika käsityksesi tulevat suoraan 1960-luvun Suomesta, jolloin oli se kotirouva, joka laittoi pöydän koreaksi aina samalla kellonlyömällä. Oli kunniakasta syödä ajoissa, mennä ajoissa nukkumaan ja herätä ajoissa.

Eihän tämä enää nyky-Suomessa toimi, missä ihmiset tekevät yhä enenevässä määrin vuorotöitä ja muutoinkin epäsäännöllistä työaikaa. Koko eläminen on pirstaloitunut yhä pienemmiksi osasiksi. Siinä on vaan jokaisen löydettävä itselleen se sopiva aika syödä, nukkua, käydä töissä ja harrastaa.

Se, että koko perhe kerääntyy saman pöydän ääreen syömään on ihanne, mutta valitettavasti mahdottomuus monessa perheessä.

Kikka

53/32 | 

 

Saanemme myös kiittää radikaalia ja liberaalia 60-lukua, jolloin elettiin suurta rakennemuutosta; maatalousmaasta teollisuusmaaksi. Televisio tuli lähes joka kotiin ja alkoi suoltaa mainoksia ja tarpeita jos jonkilaisille tuotteille. Silloin perheestä huolehtiva vanhemmuus ajettiin alas ja tungettiin ahtaisiin tehdassaleihin pitämään yllä matalapalkka-alaa. Autioituvasta maaseudusta piti huolta vain Veikko Vennamo, joka piti ”unohdetun kansan”, pienviljelijöiden ja muiden yhteiskunnan murroksessa jalkoihin jääneiden puolta.

 

Kestävää matalapalkka-alaa herätellään henkiin nyt Saksan johdolla. Palkkamalttia, pidempiä työuria ilman ammattiliittoja on talousnerojen sanoma myös meille suomalaisille työntekijöille, jotka saavat nauttia Raxun ihania aamiaisia pian pelkältä näyttöruudulta. Kaurapuurokin on kohta luxusta, ainakin luomuhiutalepuuro.

 

54/32 | 

-Onko todellakin niin, että osa lukijoista tuijottaa noita tuoreita marjoja. Kuvahan voi hyvinkin olla kesältä.

-Nää on Raxun 3 lempparia. Ei kolme ainoaa ja oikeaa aamupalaa painonhallintaan.

-Annoksia voi aina "tuunata". Jos ei tykkää avokadosta tai halua/ole varaa talvipakkasella ostaa kalliita ulkolaisia tuoreita marjoja, ne voi todellakin korvata jollain. Sitä paitsi tuunamalla saataakin löytyä se oma lemppari.

-Hinta: Itse, toimeentulotukiasiakkaana (en ole ylpeä siitä), nautin kiireettömistä viikonloppuaamuista mukillisella kahvia (ihan peruskahvinkeitin 15v. vanha) ja todellakin sillä kaurapuurolla jäisten mustikoiden kera. Tähän lemppariaamiaiseen on vähävaraisellakin varaa.

Ny on turha mussuttaa et ne pakastetut ei ole niin ravintorikkaita kuin tuoreet. Totta, mutta tähän aikaan vuodesta ei saa kerättyä tuoretta ravintorikasta suomalaista metsämustikkaa, joten tyydyn siihen mitä on saatavissa, eli viime kesänä kerättyihin ja talven pakastimessani maannesiin... kyllä niissä vielä jotain ravinteitakin on.

ps. jos Raxulla on varaa kaikkiin lemppariaamiaisiinsa joka päivä, niin ei kannata olla kade. Minä lähetän mielelläni kuvan omasta viikonloppuaamiaisestani. Siinä olisikin muuten haaste... kuka pystyy tekemään terveellisen lemppariaamiaisen halvimmalla....

E

55/32 | 

Minusta tämä blogi tulisi lopettaa kokonaan, koska Raxu ei osaa kirjoittaa asioista ei-provokatiivisesti ja hehkuttamatta koko ajan omaa onnellisuuttaan ja miten hyvin hänellä asiat on.

Kaikilla on niitä huonojakin päiviä ja asioita...vertaa esim. Hanna Sumarin blogi Elämä on ihanaa. (Hauskan nimen on keksinyt...heehheeh)

Ja kas..hänelläpä ei olekaan aina niiiiiin ihanaa, vaan aivan tavallisen ihmisen tavoin kamppailee sairauksiensa ja kolotustensa ja ongelmiensa (jatkuvan höösäämisen ja tunaroinnin...:)) kanssa.

Sellaista realistista blogia on jotenkin tosi paljon helpompi lukea ja jää hyvä mieli.

56/32 | 

Olen kyllä lukenut Raxun blogista krempoista ja sairastamisesta, mutta aina uskolliset lukijat ovat kääntäneet ne häntä vastaan syyttäen milloin mistäkin. Jälleen kerran kai voi mainita, ettei blogia ole pakko lukea..

57/32 | 

Minua ei vielä toistaiseksi kukaan ole voinut pakottamaan lukemaan blogia, jota en itse halua lukea. Tällöin minulle ei myöskään tule tarvetta haukkua jokaista bloggausta tai kommenttia.

58/32 | 

Olisiko se niin helpompaa, että jos sinä vain lopettaisit tämän blogin lukemisen ja lukisit niitä blogeja, joista sinulle tulee hyvä mieli.

Uskon että meitä lukijoita on monia, jotka saavat hyvän mielen tästä blogista, ja juurikin siksi sitä luemme.

Hyvää jatkoa kaikille, myös sinulle!

59/32 | 

Olisi kiva kuulla Raxun ajatuksia noista ala-arvoisista, törkeistä, katkeruutta tihkuvista kommenteista! Ymmärrän kyllä, että niihin ei kauheasti kannata kiinnittää huomiota, mutta kyllähän ne varmasti herättävät jotain tunteita... Minut ne saavat vuoroin vihaiseksi, vuoroin surulliseksi; miten tämä maailma on mennyt semmoiseksi, että ilkeät kommentit ovat kaikkialla sallittuja?? Rakentava kritiikki ja v...lu ovat kaksi eri asiaa!

Hyvää kevättä kaikille kuitenkin tasapuolisesti, toivottavasti teidän ilkeilijöidenkin päivä on edes joskus positiivinen!

Emma

60/32 | 

Ei taida Raxu ehtiä näitä ruotimaan. Hehee, tämän päivän IS kertoo, että Studio55:n katsojaluvut on vahvassa nousussa. Hienoa Raxu&CO!

Koirat haukkuu ja karavaani kulkee. Katsojaluvut eivät ole koskaan väärässä.

Kikka

61/32 | 

Ensimmäistä kertaa tällä blogisivulla. Ja ajatukseni: Vau, onpa Raxulla hienoja oivalluksia aamupalasta. Sitten voi ei, kyllä suomalaiset on outoa sakkia, kun tästäkin positiivisesta Raxun postauksesta on saatu näin paljon negatiivisia kommentteja.

Vain positiivisesti ajattelemalla elämä on hauskempaa, vaikka koko maailma kaatuisi päälle. Lippu korkealle, vaikka salko olisi kahtia. Unohtakaa kauna, kateus ja katkeruus.

Raxu
Liittynyt21.5.2013
62/32 | 

Rakkaat lukijani!

Kiitos taas monista viesteistä!

Emma, kuten varmaankin ymmärrät, en halua kommentoida ilkeilyjä. Jääköön ne omaan arvoonsa. Uskon, että jokaisella on omat taakkaansa kannettavanaan. Kukin käsittelee pahaa oloaan omalla tavallaan.  Itse haluan keskittyä kaikkeen hyvään, mitä elämällä on tarjota. Silloin vastoinkäymisetkin jaksaa paremmin. Toivon elämänmakuisia hetkiä jokaiselle teille! Kiitos kun kuljette mukana!

Rakkain terkuin,

Raxu

63/32 | 

Niin ja onkos se sitten loppupeleissä niin että

ei ole tärkeää mitä ja miksi on tapahtunut,

tärkeää on vain oma suhtautumisesi tapahtuneeseen.

 

Kiitos sulle Raxu kirjoituksista ja

Iloa Elämään!

Annikki

64/32 | 

Uskoisin että on tällaiseen varaa normi-ihmiselläkin, jos ei joka päivä niin voi joskus kokeilla. Et varmaankaan tupakoi, juo alkoholia, käy baareissa tai kahviloissakaan jos sinulla ei ole varaa pariin kananmunaan ja yhteen banaaniin edes joskus. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Raakel Lignell, kulttuurin sekatyöläinen ja täysin hurahtanut elämäntaparemonttiini. Bloggaan kilojen karisemisesta, ravitsemuksesta, liikuntavimmastani ja kaikesta, mitä uusi elämäni on tuonut tullessaan.

 

Seuraa minua Bloglovinissa.

 

Katso Raakel Lignellin ja Patrik Borgin keskusteluvideot:

Onnen tavoittelu laihduttaa

Liian kiltti ei laihdu

Miksi tummaa suklaata voi syödä vain palan

Jumppahulluus pisti kehon koville

 

Kampanjasivut
Tilaa kirja Raxun rinnalla - kohti pysyvää painonhallintaa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2013
2011
Joulukuu

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla