klo 22:28 | 18.11.2012
Huulipunat joko ärsyttävät ja kuivattavat tai sitten huulia alkaa kutittaa ja kihelmöidä vartin päästä huulten punaamisesta. Olen aikaisemmin käyttänyt huulipunaa ahkerasti mutta nyt vaiva on pahentunut. Olisi kiva käyttää muutakin kun huulirasvaa.
Huulipunat sisältävät ihoa hoitavia öljyjä ja vahoja. Ne eivät pahemmin aiheuta ärsytystä tai kutinaa. Kuivattavuus taas on monen tekijän summa kuten ihovoiteissakin: yleensä tuote ei vaan ole sopiva omalle iholle. Kuivattavan huulipunan voi "pelastaa" sekoittamalla sitä huulirasvaan. Myös huultenrajauskynää voi käyttää punaamalla sillä ensin huulet ja laittamalla sopivaa huulirasvaa tai väritöntä huulikiiltoa päälle. Toimii lähes yhtä hyvin kuin puna!
Väriaineet ovat usein mineraaleja maaperästä, kuten raudan oksideja tai keinotekoisia atsovärejä. Huulipunien värit ovat yleensä hyvin siedettyjä yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Hyönteisestä saatava luonnonväri karmiini voi joskus allergisoida. Oireet, kuten kihelmöinti, punoitus ja kutina tulevat noin 15 minuutissa punan levittämisestä. Karmiinin löytää pakkauksen ainesosaluettelosta koodilla CI 75470, mikäli näkee lukea pientä pränttiä. Karmiinia käytetään jonkin verran myös poskipunissa ja huultenrajauskynissä.
Mikäli haluaa löytää karmiinittomia meikkejä, voi omatoiminen ainesosaluettelojen tihrustaminen olla kaupassa tuskallista. Muunmuassa seuraavissa meikkisarjoissa ei ole karmiinia väriaineena ja ne ovat myös vegaanisia:
- Benecos
- Barefaced beauty
- The Body Shop
- Nvey Eco
- Lily Lolo
Kannattaa huomioida, että huulipunien värisisällöt vaihtelevat kovasti sävyjen mukaan ja karmiinittomia punia voi toki löytää muualtakin. Useat sarjat käyttävät ainesosaluettelossa "May contain" -nimikettä, joka tarkoittaa, että joissain sävyissä voi olla karmiinia ja joissain taas ei. Tällöin karmiinisisältö selviää vain kysymällä valmistajalta. Jotkut vegaanisiksi itseään mainostavat sarjat sisältävät karmiinia meikeissään, joten siihenkään termiin ei voi aina luottaa.
Vastaajana farmaseutti, estenomi Päivi Kousa
Olipas aika merkittävä puute tuossa vastauksessa, kun ei lainkaan mainittu risiiniöljyä. Useimmat huulipunat ja -rasvat sisältävät merkittäviä määriä risiiniöljyä (ricinus communis; castor oil) tai sen johdannaisia, jotka ovat varsin ärsyttäviä ja voivat aiheuttaa kuivumista, kihelmöintiä, kutinaa ja ekseemaa. Suosittelen välttämään risiiniöljyä iholle jäävässä kosmetiikassa. Aiheesta mainitaan esimerkiksi artikkelissa osoitteessa http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk005...
(ks. kohta huulirasvaärsytys).
Itsekin pääsin eroon vastaavista oireista välttämällä risiiniöljyä.
Mukavaa, jos risiiniöljyn välttäminen on auttanut sinua huulien ärsytyksessä! Matti Hannuksela mainitsee Terveyskirjaston artikkelissa tosin risiiniöljyjohdannaiset, jotka voivat vaikuttaa hieman eri tavalla kuin itse öljy. Jokaisella kemikaalilla ja sen johdannaisella on oma, yksilöllinen vaikutuksensa. Lisäksi johdannaisia on yli sata erilaista, eikä tarkkaa tietoa ole, mikä näistä varsinaisesti ärsyttää, voidaan vain esittää arvailuja. Risiiniöljyjohdannaisia, joita Terveyskirjaston jutussa mainittiin on vaikka minkälaisilla nimillä. Esimerkiksi Castor isostearate succinate, Hydrogenated castor oil laurate, tai Castoryl maleate...Jos haluaa välttää jotain tiettyä raaka-ainetta, voi johdannaisten löytäminen INCI- listasta olla joskus hankalaa.
Se, ärsyttääkö joku ainesosa tuotteessa vai ei, on monen eri tekijän summa. Yksin huulipunassa voi olla kymmeniä erilaisia raaka-aineita. Joskus ärsyttää yksittäinen raaka-aine ja joskus ärsytys tulee koko tuotteesta. Huulirasvaärsytys on taas ihan oma lukunsa ja siinä suurin ongelma on lähes aina liiallinen rasvaus, joka johtaa kierteeseen. Suurin osa pärjää ilman minkäänlaista huulirasvaa.
Vastaajana farmaseutti, estenomi Päivi Kousa
Uusimmassa lehdessä 3/2013 oli juttu atopiasta s.47.
Iida Kantolalla oli ongelma huulipunien kanssa - aiheuttivat ihottumaa. Löysin netistä artikkelin jossa kehotettiin välttämään huulipunia joissa on mineraaliöljyjä. (En valitettavasti löydä linkkiä enää...)
Mineraaliöljyt kosmetiikassa useimmiten nimellä parafiini (paraffin), parafiiniöljy (paraffinum liquidum), otsokeriitti (otzokerite) ja vaseliini (petrolatum).
Mineraaliöljy eli maaöljy on jätettä, mitä syntyy, kun öljystä tehdään bensaa. Lähes ilmainen raaka-aine, mutta iholle tekee huonoa. Ei hengitä mihinkään suuntaan. Vaseliini on puhdasta mineraaliöljyä.
Mineraaliöljyä on myös Iidan käyttämäss Minidermissä....
Miniderm sisältää:
- Vaikuttava aine on glyseroli 200 mg/g.
- Muut aineet ovat hydrattu rapsiöljy, kolesteroli, glyserolimonostearaatti, makrogolistearaatti, setostearyylialkoholi, dimetikoni, kevyt nestemäinen parafiini, kiinteä parafiini, vaseliini, etyyliparahydroksibensoaatti (E 214), metyyliparahydroksibensoaatti (E 218), puhdistettu vesi.
...samoin kuin melkein kaikessa "apteekkikosmetiikassa".
Yritän juuri metsästää perusvoidetta jossa ei olisi mineraaliöljyjä.
nim. saman ongelman kanssa painiva...
Tytölläni on atooppinen ihottuma ja olen todella tyrmistynyt asiasta,,että apteekin kosteusvoiteissa on mineraaliöljyä (nimellä paraffiini)!:0
Ihmekös tuo, kun ei meinaa iho parantua lopullisesti vaan hetkellisiä muutoksia on havaittavissa.
Käsrin myös itse seborreasta ja olen kokenut, että samainen kosteusvoide kuivattaa nenänpieliäni huomattavasti lisää, mutta syyhän selvisikin eilen. Nyt harmittaa, kun on tullut useampi vuosi tätä samaista kosteusvoidetta omalle ja lasten iholle siloteltua..
Mineraaliöljypohjaista taitaa olla Ceridal-voidekin, ja se on pelastanut minut elämään käsi-ihottumani kanssa. Yhtä minimalistista ja käyttöä kestävää tuotetta en ole toista löytänyt. Olen siitä erittäin kiitollinen. Eli: kun itse alkaa arvuutella, mille reagoi, voi johtopäätös olla väärä.
Aikaan suunpieleni olivat jatkuvasti halki. Koetin kaikkia lisäravinteita, tuloksetta. Sitten jätin pois tietyt hedelmät ja nyt en yleensä käytä huulirasvaa (saatan laittaa Ceridalia huuliin samalla kuin käsiinikin). Huulioireita ei enää ole, ja pystyn syömäänkin taas kaikkia hedelmiä (liekö vuosien myötä joku torjunta-aine siirtynyt kiellettyjen listaan).
Huulien punaustakin opettelen nyt keski-iällä. Älkää masentuko, kaikki ei ole pysyvää. Ja joskus tilanteen kannattaa antaa vaan rauhoittua riittävän kauan. Ärtyneellä ja rikkonaisella iholla melkein mikä vaan voi ärsyttää tai allergisoida.