Kilpirauhasen vajaatoiminta vie väsymystunneliin

Kilpirauhasen vajaatoiminta vie väsymystunneliin

Kilpirauhasen vajaatoiminta, väsymys vai masennus? Se selviää vain tutkimalla.

Väsymystä, masennusta vai kilpirauhasen vajaatoimintaa? Se selviää vain tutkimalla. Ja ikävistä oireista pääsee oikealla lääkityksellä.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (42)

Öhm sekoitatkohan nyt tsh:n ja t4v:n?

TSH eli thyroid stimulating hormone (kilpirauhasta stimuloiva/aktivoiva hormoni) on aivolisäkkeen tuottama hormoni, jonka tehtävä on piiskata kilpirauhasta tuottamaan lisää sen omaa hormonia, tyroksiinia. Kilpirauhasperäisessä hypotyreoosissa eli kilpirauhasen vajaatoiminnassa TSH-arvot nousevat hyvinkin korkeiksi kun elimistö ei syystä tai toisesta pysty ylläpitämään tyoksiinituotantoaan sopivana. T4V-arvo taas kertoo tästä tyroksiinin eli kilpirauhashormonin määrästä ja jos se on alle 2,5 ovat asiat aika huonosti...

Riippuen laboratorion viitearvoista TSH:n tulisi olla noin alle 4, alle 2,5 olisi optimaalinen ja T4V:n noin 9-21, alempi kertoo vajaa- ja ylempi liikatoiminnasta. Moni kokee voivansa parhaiten suhteellisen korkeilla T4V-arvoilla mutta on syytä muistaa, että liikatoiminta on mm sydämelle kova rasitus ja huomattavasti elimistölle vaarallisempi tila kuin vajaatoiminta. Toki erityisesti nuorilla naisilla kuukautiset eivät välttämättä tule normaalisti, jos T4V on viiterajojen sisällä alimmassa neljänneksessä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puoli vuotta on syöty thyroxinia,nyt annostus on neljänä päivänä 3 ja kolm. päiv. 4 tabl.Väsymys tulee aaltoina.Mahtaako tästä toipua paremmaksi ikinä.Väsymyksen lisäksi oli painonnousu-se putosi 6 kg lääkityksen alettua.Koko asia paljastui puolivahingossa,kun uusi työterv.lääk.oli laittanut kaikki lab.testit,vaikka tiesin menneeni vain kolesteroliverinäytettä antamaan niin kuin jo vuosia.Onneksi pääsin varhennetulle vahuuseläkkeelle kunnalliselta puolelta 3 vuotta ennen henkilökohtaista eläkeikää.Väsymys motivoi ottamaan KEVAnsivuilta selvää ja hakemaan sähköisesti eläkettä-papereita en olisi jaksanut täyttää.

 

Hei, mikä TV4 arvosi oli puoli vuotta sitten, kun aloitit lääkkeen syömisen? Onko väsymys edelleen jokapäiväistä, vai mitä tarkoitat 'aaltoina'? Eli onko väsymys kuitenkin vähentynyt, ja jaksat tehdä enemmän asioita?

Itse aloitin 4 päivää sitten thyroxinin, otan 2 x 0,25 mg tablettia. Odotan kovasti, että jaksaisin tehdä jotain muuta kuin löhöillä soffalla.

Voimia sinulle.

Nyt on kyllä mennyt puurot ja vellit sekaisin. TSH pitää olla se pienempi luku, lääkitykselläkin alle 2,5 mieluummin vaikka lähempänä mittaamatonta. Tosin oireet ja olo vaikuttaa, ja liikatoiminnan puolelle ei saa mennä. Laboratorioiden viitearvot vaihtelevat, mutta ovat usein 0,3-4,2.

T4V on taas vajaatoiminnassa se, joka laskee ja sen pitäisi hoidettuna olla viitearvojen yläkolmanneksessa eli yleisimmin laboratorioiden viitearvot ovat 9-22 ja hyvä arvo voi olla 18-19.

Vajaatoiminnassa TSH nousee ja T4V laskee.

Vajaatoiminnassa on myös muotoja jossa molemmat laskevat tai potilaalle ei sovi keinotekoinen Thyroxin -lääke ja tarvitaan eläinperäistä tai yhdistelmähoitoja. Monella potilaalla on oireita myös lähellä viitearvoja olevilla laboratorioarvoilla. Lääkärit ovat usein tietämättömiä ja hoitavat niitä arvoja eikä potilasta. Meitä kilpparipotilaita (vajis) on jo melkein 300000, joille tilastoidaan lääkitys. Ja mikä mahtaa olla niiden ihmisten määrä, jotka kärsivät oireista, mutta eivät jaksa tai saa hoitoa!

Vierailija

Minulla oli noin TSH 150 ja T4V jotain 4. En muista tarkalleen enkä viitsi etsiä. Nyt on jo paljon parempi ( 6 kk lääkitystä) TSH noin 2 ja T4V 15. Kontrolli taas 3 viikon päästä.

Vierailija

Kommentoijat tuntuvat uskovan että kilpirauhasen vajaatoiminta aina paljastuisi verikokeilla TSH + T4V. Näinhän asia ei arvostetun professori Välimäen mukaan ole ( esimerkiksi kirjoitukset http://20.fi/14114 sekä http://20.fi/14116 ) eikä myöskään lukuisien tutkijoiden mukaan:  http://20.fi/14234

Väärä uskomus viivästää hoidon aloittamista ja estää tuloksellisuutta jo Thyroxin-hoidossa sekä T3-lisäyksen käyttöönottoa. (Terve kilpirauhanen erittää myös T3-hormonia, määrästä 7...20% on vaihtelevaa tietoa.) Suomen parhaan kilpirauhaslääkärin hoitojärjestyksestä on teksti netissä: http://20.fi/14245

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Ohessa on viitearvot aikuisille:
TSH viitearvot 0.3-4.2 (yli 20v)
T4V viitearvot 12-22 (yli 20v) 

TSH-yläraja on Suomessa joillakin aluieilla 3,6 ja oikeastaan piti laskea 3,2:een mutta "kirjoituspöydän ääressä" tehdään sairaista terveitä noilla viitearvoilla. Alarajalla on vähemmän merkitystä, brittitutkimuksen mukaan vielä nolla-pilkku-nolla-neljä on turvallinen ja epätyypillisiä tapauksia hoidettaessa onkin hyvin matala.

Surullisempi asia on että verikokeiden luotettavuus on kuin kolikonheiton. Tästä on tutkimus- ja asiantuntijakirjoituslinkkejä:  http://bit.ly/1RUrPGD

Hannele

Kyllä olisi syytä Riitta Eskolan miettiä sitä, että tätä kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastaa Suomessa noin 300 000 ihmistä ja jos otsikossa sanotaan että "hoitaa pois " niin olisi todellakin kiva tietää että kuinka kauan siinä menee kun sen voi hoitaa pois?? Itse olen sairastanut tätä yli 20v joten ei sitä nyt ihan vaan hoideta pois.

Jora

Minä olen vasta saanut lääkityksen,jotenka olis mukava kuulla ,miten te voitte , jotka olette käyttäneet lääkettä jo vuosia.Olisin kiitollinen joka uskaltaisi vastata minun kysymykseen! Olen aloittelija alalla,

Jora

Jora kirjoitti:
Minä olen vasta saanut lääkityksen,jotenka olis mukava kuulla ,miten te voitte , jotka olette käyttäneet lääkettä jo vuosia.Olisin kiitollinen joka uskaltaisi vastata minun kysymykseen! Olen aloittelija alalla,

Vierailija

Thyroxin lääke ilmeisesti vaikuttaa yksilöllisesti ihmisiin. Minulla se ei koskaan ole palauttanut läheskään samaa vireystasoa, muistia tai edes aineenvaihduntaa, jotka olivat ennen sairastumista. En tunne ketään, joille olisi palautunut aiempaa normaalia vastaava olo lääkityksellä. Kuvaisin, että hoitotulos on hieman oikeaan suuntan vievää, kuten ajoittain vinkuva kuulokoje tai melkoisesti lonksuvat tekohampaat.

Ikävintä ovat pätkivä muisti, superkuivunut kutiseva iho ja aivosumu, johon nukkuminenkaan ei auta.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Thyroxin lääke ilmeisesti vaikuttaa yksilöllisesti ihmisiin. Minulla se ei koskaan ole palauttanut läheskään samaa vireystasoa, muistia tai edes aineenvaihduntaa, jotka olivat ennen sairastumista. ...

Terve kilpirauhanen tuottaa myös T3-hormonia esim 25µg/vrk ja vain osa potilaista parjää tyroksiinilla eli T4-hormonilla.

Tai luulevat pärjäävänsä. Vuosien varrella on unohtunut, miltä tuntuu olla terve. Suunnaton hämmästys monilla kun sattuvat saamaan yhdistelmälääkityksen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat