Kilpirauhanen oikeaan tahtiin

kilpirauhanen, vajaatoiminta, liikatoiminta, tyroksiini

Mateleeko mieli ja kroppa kuin etanalla vai käytkö kierroksilla kuin duracell-pupu? Jos syynä on kiukutteleva kilpirauhanen, oikea lääkitys voi muuttaa yön päiväksi.Lue koko juttu

Kilpirauhanen oikeaan tahtiin

Kommentit (13)

Hoito ei ole osaavaa. Piste.

Diagnoosista 10 vuotta, edelleen lääkeannos hakusessa, hoito lähinnä heitteillejättöä, kun ei voida tunnustaa, ettei osata hoitaa. Jätetään myös kalliimmat tutkimukset tekemättä. Viis potilaan työkyvystä. Virastoihin turha valittaa, kun potilas nyt kuitenkin on hengissä.

 • ylös 46
 • alas 15
Maija

Anteeksi vaan, taas asiantuntija antaa väärää tietoa. Koskaan ei koskaan voi TSH:sta todeta yhtään mitään. Matala TSH kertoo hyvin usein nykyään sentraalisesta vajaatoiminnasta eikä liikatoiminnasta. Matala TSH ei kerro myöskään liikatoiminnasta lääkityllä, koska se ei ole kilpirauhas hormooni vaan se on aivolisäkkeen käskyttäjä hormooni, käskytystä ei tarvita kun purkista tulee tarvittava määrä hormoonia.-Tämä on maanlaajuinen ongelma kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa kun "asiantuntijat" antaa väärää ohjeistusta lääkärikunnalle . Myös mielialalääkkeet joita ihmisille määrätään kilpirauhasen vajaatoiminta oireisiin laskee TSH:ta, eli kilpirauhasen vajaatoiminta jää hoitamatta jos vain TSH:ta jotain tulkitaan.

 • ylös 30
 • alas 32
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Kauniisti puhutaan koelääkityksestä. Kesti minulla kuitenkin yli vuoden kärvistellä selvissä oireissa, ennekuin onnistuin moisen saamaan. Seurataan ja seurataan oli aina lääkärin hoito, kun TSH oli ylärajalla mutta sisällä . Ja auttoihan se, kun lopulta sain. Jotain järjen käyttöä saisi tuossa olla ihan käytännön tasollakin.

 • ylös 80
 • alas 34
Tuisku

Miksi artikkelissa puhutaan (hyvin lyhyestä!) koelääkityksestä, mutta ei muisteta mainita, että "yleisin syy" kilpirauhasen vajaatoimintaan eli autoimmuunitulehdus (autoimmuuni kilpirauhastulehdus) on todennettavissa yksinkertaisen ja suhteellisen edullisen verikokeen avulla? SEY:n lausuntoa lainatakseni: "Lievemmässä subkliinisessä hypotyreoosissa hoitoa puoltavat TPO-va -positiivisuus, potilaan nuori ikä, struuma ja hypotyreoosiin sopivat oireet."

 • ylös 49
 • alas 41
Mimmi

Tyroksiinin kemiallinen rakenne ei ole sama kuin luonnollisen T4-hormoonin. Tutkimuksissa on havaittu, että potilaiden vointi on ollut parempi kun heitä on lääkitty tyroksiinilla ja liolla tai eläinperäisellä lääkkeellä. Omakohtaisella kokemuksella sydämeni ei kestänyt pelkkää tyroksin lääkitystä vaan aloin saamaan tykytyksiä, paniikkikohtauksia ja takykardiaa, joita hoidettiin beettasalpaajalla. Nyt olen yhdistelmälääkityksellä tyroksiini ja lio, koska olen allerginen eläinperäiselle lääkkeelle. Vointi muuten oli eläinperäisella parempi. Sydämeni kestää nyt, kun saan myös suoraan synteettistä T3 lääkettä lioa. En käytä enää beettasalpaajaa ja tykytyksiä on hyvin harvoin, jos lainkaan. Minulta on poistettu koko kilpirauhanen.

 • ylös 35
 • alas 21
Väsynyt etsimään apua

Yli 10 vuotta on tauti ollut minullakin. Kilpirauhasen poistostakin jo monia vuosia. Veriarvot näyttävät kuulemma lähes liikatoimintaa, vointi sen sijaan koko ajan vajaalla. Jatkuva voimakas palelu, väsymys, turvotukset, verenpaineen nousu, kolesterolin nousu... Endokrinologi voivottelee, ei aio kokeilla Lioa Thyroxinin rinnalle, ei kuulemma osaa sitä hoitoa. Ainoa vinkki oli, että pyydä työterveydestä lähete erikoissairaanhoitoon ja sitä kautta pääsyä OYS:in tutkimuksiin. Mutta kun työterveydestä EI SAA lähetettä. Terveyskeskuksesta EI SAA lähetettä. Oulussa kaksi endoa, molemmilla käyty. Voi voi... ei paljon lämmitä.

Artikkelit antavat aina liian positiivisen kuvan sairauden hoidosta. Toki joillakin thyroxin auttaa heti, mutta näppituntumalla sanottuna suurin osa hakee apua vuosikausia. Ja mitä liitännäissairauksiakin ehtii jo tulla vuosien aikana...

 • ylös 37
 • alas 24
Vierailija

Kilpirauhasen vajaatoiminnan hyvästä hoidosta Suomessa? Yleinen käytäntö on kuitenkin jotain aivan muuta. Tämä on jo kansansairaus jota tällä hetkellä potee yli kolmesataatuhatta.  Moni voi hyvin, toiset erittäin huonosti. Sekä diagnosointi että lääkitys ei ole kaikille riittävä. Pelkkä Tsh testi ei kerro, mikä solutasolla on tilanne. Kaikille Thyroxin ei riitä poistamaan oireita. Monet ovat sairauslomalla ja jopa eläkkeellä. Huonosti hoidettuna seuraa liitännäissairauksia. "Uusille lääkkeille ei ole suurta tarvetta, eikä niitä ole näköpiirissä. " Ei tarvita uusia lääkkeitä, kun niitä "vanhoja" käytettyjä ennen Thyroxiiniakin on, T3 hormonilääkettä sekä eläinperäisiä, jotka sisältävät muita tarvittavia kilpirauhashormonia kuin pelkää tyroksiinia. Monet voi näillä erittäin hyvin. 

 • ylös 32
 • alas 21
Vierailija

Moni suomalainen (vauvasta vaariin) kärsii tietämättään erilaisista ravinnepuutoksista. Yleisimmät ravinnepuutokset ovat kalan Omega-3 rasvahapot (EPA ja DHA), rauta, folaatti, B12-vitamiini, D-vitamiini (ruuasta on mahdotonta saada riittävästi D-vitamiinia, oli se millainen tahansa), C-vitamiini, jodi, seleeni, magnesium, sinkki ja K2-vitamiini, joka on äärimmäisen tärkeä verisuonten ja luuston hyvinvoinnille. 

Näiden puute altistaa kaikenlaisille ikäville puutossairauksille.

Esim. kilpirauhasen vajaatoiminta tulee jos ravinnossa on liian vähän Seleeniä, Jodia, Sinkkiä, Kuparia ja Magnesiumia sekä D-vitamiinia. Näiden hivenaineiden ja D-vitamiinin puute on yleistä suomalaisilla. Pelkästään D-vitamiinin puutostila voi johtaa kilpirauhasen autoimmuunisairauden syntyyn.

Suomalaisten jodin saanti ravinnosta on vähentynyt lähes kolmannekseen siitä, mitä se oli parhaimmillaan 1960-luvulla.

Eli ei nää sairaudet ihan taivaasta tipu. Toki on sairauksia, joihin ei voi edes ravinnolla vaikuttaa, mutta ne eivät ole lisääntyneet.

Jodin puutostilat aiheuttavat terveysongelmia lähes kaikkialla maailmassa. Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi, että koko maailman väestöstä noin 30 % ei saa tarpeeksi jodia. 

Raudanpuuteanemian (ja D-vitamiinin puutostilan) oireet sekoitetaan usein kilpirauhasen vajaatoiminnan oireisiin.

 • ylös 27
 • alas 24
Vierailija

Moni suomalainen (vauvasta senioriin) kärsii tietämättään erilaisista ravinnepuutoksista. Yleisimmät ravinnepuutokset ovat kalan Omega-3 rasvahapot (EPA ja DHA), rauta, folaatti, B12-vitamiini, D-vitamiini (ruuasta on mahdotonta saada riittävästi D-vitamiinia, oli se millainen tahansa), C-vitamiini, jodi, seleeni, magnesium, sinkki ja K2-vitamiini, joka on äärimmäisen tärkeä verisuonten ja luuston hyvinvoinnille. 

Näiden puute altistaa kaikenlaisille ikäville puutossairauksille.

Esim. kilpirauhasen vajaatoiminta tulee jos ravinnossa on liian vähän Seleeniä, Jodia, Sinkkiä, Kuparia, Magnesiumia sekä D-vitamiinia. Näiden hivenaineiden ja D-vitamiinin puute on yleistä suomalaisilla. Pelkästään D-vitamiinin puutostila voi johtaa kilpirauhasen autoimmuunisairauden syntyyn.

Suomalaisten jodin saanti ravinnosta on vähentynyt lähes kolmannekseen siitä, mitä se oli parhaimmillaan 1960-luvulla.

Eli ei nää sairaudet ihan taivaasta tipu. Toki on sairauksia, joihin ei voi edes ravinnolla vaikuttaa, mutta ne eivät ole lisääntyneet.

Jodin puutostilat aiheuttavat terveysongelmia lähes kaikkialla maailmassa. Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi, että koko maailman väestöstä noin 30 % ei saa tarpeeksi jodia. 

Raudanpuuteanemian ja D-vitamiinin puutostilan oireet sekoitetaan usein kilpirauhasen vajaatoiminnan oireisiin, joten vaadi näiden mittaus. ÄLÄ syö rautaa ilman todettua anemiaa ja varastoraudan seurantaa.

Näiden kuukausihinnaksi tulee alle 10 euroa, joten ei ole rahasta kiinni terveyden ylläpito.

Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä. Myös ravintoainepuutoksista johtuvia oireita ja sairauksia hoidetaan yleensä lievittämällä oireita haitallisilla lääkkeillä, kun pitäisi hoitaa oireen syytä. Elämme 2000-lukua ja sairauksien hoito on monesti kuin keskiajalta.

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksista parantumisten ja immuunivasteen kanssa. 

Toki lääketiede on kehittynyt huimasti viimeisen 100 vuoden aikana ja moni sairaus joka ennen tappoi, pystytään tänä päivänä ehkäisemään tai parantamaan.

On myös perinnöllistä liika- ja vajaatoimintaa.

Sekä gluteeniviljat aiheuttaa mm. kilpirauhasen tulehdusta.

 • ylös 14
 • alas 29
Dos.

Onko tietoa, löytyykö antoposofista lääkkeistä   apua tähän sairauteen, käytetäänkö Ruotsissa tai Norjassa ?

 • ylös 14
 • alas 18
Risto

Itselläni on todettu kyhmyinen struuma,isoin kyhmy 3cm.Onko mitään muut keinoa kuin LEIKKAUS.

Vierailija

Minulla on ollut todella matala TSH (yleensä luokkaa 0,03 jne) siitä saakka, kun jouduin aloittamaan tyroksiinin ottamisen purkista 11-vuotiaana, jolloin minulla todettiin autoimmuunityreoidiitti. Eli monta kymmentä vuotta. Ja aina sama huuto: lääkärit - jotka vaihtuvat tietysti tiuhaan - luulevat, että olen liikatoiminnalla, vaikka T4v on normaalin rajoissa, ja laskevat tai ainakin yrittävät laskea tyroksiiniannostani.

Kävin sitten vihdoin omalla rahalla T3v-kokeessa yksityisellä, kun terveyskeskuslääkäri yritti taas leikata annostusta, vaikka olo oli mitä mainioin. Ja kuinka ollakaan, kokeen tulos oli normaalin rajoissa, ehkä jopa hieman alakanttiin eli normaalin alarajoilla.

Olen nyt säilyttänyt kyseisen koetuloksen visusti, jotta voin läväyttää sen taas seuraavan kiukkuisen lääkärin nähtäville tarvittaessa. Ja käydä vaikka uudestaan T3v-kokeessa, jos tarvis on. Ultrassa on jo keritty kertaalleen toteamaan, että rauhasesta ei ole enää kuin rippeet jäljellä, mutta sekään ei lääkäreitä vakuuta. Tai ehkä he eivät edes piittaa vaan tuijottavat pelkkiä laboratoriokoetuloksia ja ohittavat sujuvasti kaiken muun. Alkaa vain vähitellen ottaa pattiin tämä pompottelu, ja kävisin pelkästään yksityisellä, jos suinkin olisi varaa.

Siinä mielessä olen sentään onnekas, että pärjään pelkällä perustyroksiinilla mainiosti. Eli liotyroniinia ei tarvitse alkaa sentään lääkäreiltä anomaan, sillä olen ymmärtänyt, että ne reseptit ovat Suomessa todella kiven alla.

 • ylös 12
 • alas 0
Sissi

Risto,
Minulla hoidettiin struuma polttamalla alkoholilla. Eli ensim tyhjennettiin ja sen jälkeen täytettiin 96%:lla pirtulla, annettiin olla 20min, ja sitten tyhjennettiin taas. Alkoholi oli polttanut struumakasvaimen seinämän ja se hävisi.
Radiologi Puntila hoiti Terveystalossa Helsingissä.
Hoitoa käytetään paljon UK:ssa, Saksassa ja Aasiassa. Kun kysyin, miksi ei enemmän Suomessa, niin hän sanoi, että monet endogrinologit tykkäävät operoida eli leikata ja siksi poistelevat mieluumlin kilpirauhasia.
Minullakin oli jo leikkaus varattu.
Mutta tämä kokonaisuusessaan 30min operaatio on pitänyt struuman poissa nyt 15v!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat