Tarkista, saatko riittävästi rautaa

Tarkista, saatko riittävästi rautaa

Vaalean viljan vaihtaminen täysjyväisiin kohentaa raudansaantia. Anemian torjumiseksi muista myös C-vitamiinipommit - ne vauhdittavat raudan imeytymistä.Lue koko juttu

Kommentit (5)

HB:n viitearvot :

Miehet: 134–167 g/l

Naiset: 117–155 g/l

 

Anemiaa aiheuttaa raudan riittämätön saanti, raskaus ja imetys (lisää raudan tarvetta), maidon kalsium, viljojen fytaatit, imeytymishäiriöt (mm. keliakia), erilaiset sairaudet, muiden ravintoaineiden puutokset ja runsaat kuukautiset.

 

Folaatin, C-vitamiinin ja B-12 vitamiinin puute aiheuttaa perniöösianemiaa.

 

Lisäksi maidon kalsium tai kalsiumvalmisteiden käyttö sekä viljojen fytaatit, heikentää raudan imeytymistä. Juo vettä. Juoksevia maitotuotteita enintään 2-3 annosta (4-6dl) päivässä. Kalsiumia on lähes joka ruuassa, joten ilman maitoakin pärjää.

 

Keliakia on yleisin sairaus, joka aiheuttaa anemiaa. Keliakia aiheuttaa myös lukuisten muiden ravintoaineiden imeytymishäiriöitä mm. B-12.

 

Keliakia voi olla jopa niin vähäoireinen, että sitä ei osata epäillä. Hoitamaton keliakia voi pitkällä aikavälillä aiheuttaa vaikka mitä, joten sitä kannattaa todellakin hoitaa.

 

Rauta on tärkeä osa hemoglobiinia, jonka tehtävänä on kuljettaa happea kudoksille. Lisäksi rauta osallistuu punasolujen tuotantoon ja auttaa vapauttamaan energiaa hiilihydraateista ja rasvoista elimistön käyttöön. 

 

Aikuisen naisen saantisuositus on 15 milligrammaa vuorokaudessa ja suomalaiset naiset saavat rautaa keskimäärin 10 milligrammaa. Runsas liikunta suurentaa tarvetta hieman. Piilevä puutos esiintyy jopa 30 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. 

 

Tärkein lähde on punainen liha. Veri- ja maksaruoat ovat vielä parempia, mutta niitä käytetään hyvin vähän. Rautaa saa melko hyvin myös vaaleasta lihasta ja kalasta. 

 

Jos ravinnosta saa rautaa vain niukasti, elimistö ottaa tarvitsemansa raudan varastoistaan. Kun varastoihin syntyy vajausta, lihasten hapotus kovassa liikunnassa voi olla normaalia voimakkaampaa. Vasta varastojen tyhjennyttyä syntyy anemia, jonka tunnusmerkkejä ovat poikkeuksellinen väsymys ja hengästyminen. Lievä puutos ja anemia määritellään verikokeessa. 

 

Puutos korjataan rautavalmisteella. Rautavalmistetta ei pidä käyttää varmuuden vuoksi, sillä liikasaanti on haitallista.

 

Tässä 2 hyvää valmistetta, joista ei saa vatsavaivoja eli vältä apteekin valmisteita. Otetaan maidottoman ruuan kera. Myydään luontaistuotekaupoissa, nettikaupoissa ja Citymarket.

http://www.hankintatukku.fi/fi/tuotteet/?-ferromax-tonic-strong-&product=91

 

http://www.valioravinto.fi/kelasin-rauta

 

Tässä viljojen haitoista:

http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm

 

Seerumin rauta kertoo tarkemmin elimistön rautatilanteen kuin HB tai ferritiini.

http://www.luontaisnetti.fi/index.php?valikko=valikko&sivu=aikuiset_seerumin_rauta_tarkea_terveyden_mittari

 

http://oyslab.fi/ohjekirja/2566.html

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Saadakseen riittävästi rautaa, pitää käydä mittaamassa on hb.
Ei sitä laskemalla ruokia tiedä. Perusterveystarkastuksessa otetaan perusverenkuva, jossa on mukana hb.

B-PVK

Lyhenne/Selite/Viitearvo

B-Eryt = punasolujen lukumäärä: N 4.0-5.3 x E12/l, M 4.5.-6.1 x E12/l

B-Hb = hemoglobiinin määrä: N 120-150 g/l, M 130-170 g/l

B-HKR = punasolujen tilavuusosuus N 36-46 %, M 40-50 %

B-Leuk = valkosolujen määrä: 4.0-11.0 x E9/l

E-MCV = punasolujen keskitilavuus: 79-96 fl

E-MCH = punasolujen hemoglobiini: 27-32 pg

E-MCHC = punasolujen hemoglobiinipitoisuus: 320-360 g/l

N=naiset, M=miehet

Vierailija

Itsellä HB peräti 160 ja ferritiini hipoo nollaa -> lähettein rautaa suoraan suoneen ja tähystyksiin syytä selvittämään.

Ferritiini on ok anemian indikaattori, jos ei ole muita sairauksia tai tulehduksia päällä. Älkää syökö rautaa huvikseen, vaan käykää mittauttamassa nuo arvot. Arvoja ei tarvitse arpoa sen enempää. Arvot kohdillaan, niin lisäraudasta ei ole hyötyä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat