Kommentit (9)

Vierailija

Taas tulee täysin tieteeliseen näyttöön perustumatonta uskomusta, muunnettua totuutta tai kenties maksettua mainontaa.

Tyydyttynyneen rasvan ei ole yhäkään osoitettu olevan millään lailla epäterveellistä. Se on neutraalia, kertoo hyvin kontrolloidut satunnaistetut tutkimukset,  havaintotutkimukset ja meta-analyysit. Jos kärsii matalasta HDL-arvoista, niin tyydyttynyt rasva parantaa asian tehokkaasti.

Nuo siemenöljyt sen sijaan sisältävät liikaa omega-6 rasvahappoja, ja lisäävät kuolleisuutta, kuten mm. Minnesota Coronary Experiment osoittaa. Ne eivät kestä kuumennusta, ja ovat usein jo härskiintynetä käytettäessä. Ei voi suositella järkisyillä eikä tieteellisellä näytöllä.

 • ylös 32
 • alas 27
Vierailija

Rypsi ja sen lähisukulainen rapsi ovat melko uusia tulokkaita Suomen pelloille. Ne vakiintuivat suomalaisiksi viljelykasveiksi oikeastaan vasta 1980-luvulla. Muuallakaan Euroopassa niillä ei ollut kovin huomattavaa asemaa viljelykasvien joukossa ennen 1970-lukua. Ristikukkaisten öljykasvien viljely oli keskittynyt Kiinaan ja Intiaan, mistä myös ensimmäiset tiedot rypsistä ovat ajalta 2000-1500  e.Kr. Euroopasta ensimmäiset tiedot rypsiöljystä ovat 1200-luvulta. Silloin ja aina 1800-luvulle saakka rypsi- ja rapsiöljyä tuotettiin lähinnä lamppuöljyksi. Välillä jo suhteellisen suuren laajuuden saanut viljely taantui, kun vuoriöljy tuli markkinoille. Vasta väestönkasvun myötä lisääntynyt rypsi- ja rapsiöljyn käyttö elintarvikkeeksi ja rouheen käyttö karjan rehuksi käänsivät viljelyn uuteen nousuun toisen maailmansodan jälkeen. Kasvinjalostajat saivat nopeasti kehitettyä satoisampia ja laadultaan parempia lajikkeita rypsistä ja rapsista. 

 • ylös 15
 • alas 16
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vessi

Juurihan suomalainen sisätautisairauksien professori todisti että linolihappo, jota on juuri rypsi-, auringonkukka- ym. halvoissa omega-6 valtaisissa öljyisä, aiheuttaa selvästi pahiten suolistotulehdusta.
Kasvisrasvojen etyyliesteröintimenetelmän terveellisyydestä ei ole vielä mitään näyttöjä mutta omega 6 valtaisuus esiintyy yleisesti ihmisissä, jotka savat sydänsairauksia.
Schwabin väitteille ei valitettavasti löydy mitään tieteellistä kovaa näyttöä, mutta päinvastaista rutkastikkin.

 • ylös 26
 • alas 21
Mul Ukku

Kiitos Ursula kun jaksat muistuttaa noista epäterveellisistä öljyistä!

Tosin ne ovat sinun mielestäsi terveellisiä....

Taidat olla teollisuusprofessori jolle toisten terveys ei merkitse mitään.

Öljyä itsesi rypsillä ja maissilla!

 • ylös 17
 • alas 16
omega6-notsobad

Vallitsevan (tieteellisen) nykytiedon mukaan omega-6 rasvahappoja ei voi syyttää turmiollisiksi tulehduksenaiheuttajiksi. Rasvojen osalta pääasiallinen syy tulehdusten aiheuttajana näyttää edelleen olevan juuri tyydyttyneet rasvahapot.

Tässä alla ERITTÄIN kattava katsaus aiheeseen.

http://www.pronutritionist.net/2012/08/ravinnon-rasva-ja-matala-asteinen...

P.S. Itsekin olen joutunut muuttamaan mielipidettäni tämän asian suhteen perustuen olemassa olevaan tietoon.

 • ylös 14
 • alas 12
ketä uskoisi? kuka huutelee?

Laittaisitko please nimesi ja tiedon millainen asiantuntijatausta sinulla on. Minä ja muutkin lukijat tarvitsisivat tiedon lähdekritiikkiä varten. Muutoin ilman ctaustatietoja tekstisi menee vain laariin 'puskista huutelijan mutu-mielipide'. Taustatiedot auttaisivat arvioimaan uskottavuutta paremmin kuin pelkkä nimimerkki 'vierailija'. Kiitos.

 • ylös 13
 • alas 14
Kari KUrki

Ursula Schwab ja Ari Hielm  ja Mikael Fogelholm yrittävät kaikin keinoin inttä itsepintaisesti, että kaikki epäluonnollinen, kuten margariinit ja rasvaton maito ovat terveellisiä ja että täysrasvainen homogenoimaton maito ja voi ovat vaarallisia ja että rypsiöljy kestäää jonkin verrran kuumentamista. Kestäähän se mutta siinä muodostuu silloiin karsinogeenejä.  Ihme porukkaa kun valehtelevat koko ajan. Ilmankos Suomessa onkin maailman korkein Alzeimer-esiintyvyys. 

 • ylös 14
 • alas 12
Vierailija

Kyllä tieteelliseen näyttöön perustuen 10w50 mineraaliöljy on monipuolisin ja terveellisin vaihtoehto Lada nivaan.

 • ylös 15
 • alas 12
MiikkaPappa

Surullisen arvoton artikkeli. Lukekaa ihmiset terveellisistä valinnoista jostain muualta ja käyttäkää aina tervettä kriittisyyttä tietoa hakiessanne.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat