Miksi mieli järkkyy?

Aivokemian lisäksi mielen sairastumiseen vaikuttavat vastoinkäymiset. Kysyimme kolmelta asiantuntijalta, miksi toisen mieli kestää enemmän stressiä ja epävarmuutta kuin toisen?Lue koko juttu

Miksi mieli järkkyy?

Kommentit (4)

Hyvä artikkeli tärkeästä aiheesta!
 
"Aivojen kehittyminen on sikiöajasta lähtien kuin talon rakentamista. Puuttuvan osan tärkeydestä riippuu miten hyvä tai huono rakennelmasta tulee. Pahimmassa tapauksessa romahtaa koko rakennus, tai ihmisen mieli." ( Eero Castren )
 
Eri tieteen alojen näkemykset varhaisen kehityksen merkityksestä tukevat toisiaan tämän ikävaiheen kokonaisvaltaisesta merkityksestä ihmisen mielen rakentumisessa. Eli varhaiset vuodet (1-3) voitaneen nähdä rakennuksen kivijalkana jonka vahvuus ja kestävyys hyvin pitkälti määrittelee miten elämässä pärjätään.
 
Suomen kasvatuskäytännön muutosmyllerryksessä tarvitaan  kipeästi sekä yhteiskunnallisella tasolla että varhaiskasvatuksesta vastaavilla tasoilla juuri artekkelissa edustettujen erityisasiantuntijoiden apua varhaisen kehityksen sisällön ymmärtämisessä ja integroimisessa muuttuvaan kasvatuskäytäntöön. Näin varmistaen ettei kivijalka jää hauraaksi ja sen myötä koko rakennus heikoksi, jatkuvista kalliista korjauksista riippuvaiseksi.

  • ylös 58
  • alas 43
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

On kummallista, miten skitsofrenian hoidossa tapahtunut edistys ei ole näkynyt makrotasolla Maailman terveysjärjestön tutkimuksissa, joiden mukaan skitsofrenian ennuste on ollut vuosikymmenien ajan järjestäen heikoin niissä maissa, joissa käytetään eniten neuroleptilääkitystä. Jos tällainen ilmiö toistuisi systemaattisesti esimerkiksi syövän hoidossa, niin eikö se olisi vähän huolestuttavaa? Nigeriassa syövän toipumisennuste olisi paras, Suomessa heikoimpia, vaikka täällä on kehittyneet hoidot ja paljon resursseja... Länsimaissa parhain ennuste skitsofrenialle ja muille psykoosisairauksille on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä, jossa käytetään murto-osa neuroleptilääkitystä skitsofrenian hoidossa. Neuroleptilääkityksen tiedetään eläimillä tehtyjen aivokuvantamistutkimusten mukaan aiheuttaneen ne aivomuutokset, jotka psykiatriassa ollaan tulkittu itse sairauden aiheuttamiksi. Jos nämä lääkkeet jotenkin korjaavat oletetusti aivojen rakennetta, niin miksi ne eläntutkimusten mukaan aiheuttavat huomattavaa aivojen surkastumista, lisäävät dopamiinireseptorien tiheyttä ja herkistävät pitkällä aikavälillä eläinten reagointia esimerkiksi amfetamiiniin? Neurogeneesi SSRI-lääkkeissäkin voi yhtä hyvin johtua kiihtyneestä solujen apoptoosista aivojen reagointina hermoja vaurioittaviin aineisiin. Ei ole mitään näyttöä siitä, että nämä lääkkeet korjaisivat mitään rakenteellisia puutoksia aivoissa, joten tällaisen esittäminen on naurettavaa. Jos jokin ominaisuus olisikin osin geenien säätelemää niin se ei tarkoita, etteikö tehokkain hoitomuoto voisi olla psykososiaalinen ja että kyseessä olisi mikään krooninen häiriö, jota pitäisi pakkohoitaa eläintutkimusten mukaan aivoja surkastuttavilla lääkkeillä. Koska tähän mennessä tiedetään geenitutkimuksista, että nämä sadat geenit, jotka nostavat jokainen noin 0,1 % riskiä sairastua skitsofreniaan, eivät millään pysty ennustamaan skitsofrenian syntyä, niin on vähän liioteltua sanoa että ongelma olisi puhtaasti geneettinen. Tutkijat sivuuttavat myös iloisesti skitsofreniadiagnoosin validiteettiongelmat, jotka ovat ihan todellisia.  Todennäköisesti skitsofrenian heikko ennuste johtuu osin surkeasta hoidosta, jossa ihmisten aivoja vaurioitetaan voimakkailla sedatiiveilla sen sijaan, että autettaisiin ihmisiä prosessoimaan ongelmiaan. Osittain sama asia selittänee masennuksesta johtuvien eläköitymisten räjähdysmäistä kasvua viime vuosikymmeninä kaikissa länsimaissa ja masennuksen kroonistumista.

  • ylös 34
  • alas 11
Vierailija

Jos se kivijalja pitää olla jo vahva tuon iän jälkeen, niin ei ihme jos suurimmalla osalla menee huonosti. Sitten sitä rakennelmaa korjataan joten kuten tai ei mitenkään, vain kärsitään.
Ei ennenaikaan lapset juuri saaneet muuta turvaa kun katon pään päälle ja ruoan, Jotkut ei sitäkään. Viimeistään koulussa se itsetunto murrettiin viimosen päälle.

  • ylös 21
  • alas 13

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat