Pidä verensokeri tasaisena, niin jaksat etkä liho

Kuva iStockphoto

Verensokerin sahaus masentaa mieltä ja vaurioittaa verisuonia. Stressi, napostelu ja jopa huono uni sotkevat verensokeria. Miten siitä pitäisi huolta?Lue koko juttu

Pidä verensokeri tasaisena, niin jaksat etkä liho

Kommentit (6)

Ei perhana

Voi luoja. Kokeilkaa joskus ennen kuin julkaisette? Hyviä hiilihydraatteja? Kr xxsMiten kroppa erottaa huonot ja hyvät hiilarit? Mihin tarvitaan lisäsokeria, jota kroppa ei pystyisi tuottamaan? En puhu nyt D1-ihmisistä..
Ihan oikeesti, kokeilkaa niin on jotain pohjaa kirjoituksille.

  • ylös 18
  • alas 17
Vierailija

Ainoastaan hiilihydraattien kokonaismäärällä on merkitystä, koska niistä yksikään gramma ei mihinkään häviä. Se, että muuttuuko se hiilihydraatti (ns. hitaat ja nopeat) tunnin päästä glukoosiksi vai 3 tunnin päästä ei ole mitään merkitystä, vaikka näin meille on valehdeltu jo iät ja ajat mm. virallisen tahon puolelta. Tavan kansa kuluttaa hyvin vähän hiilihydraatteja päivässä ( alle 150 grammaa) ja näinollen loppu muuttuu rasvaksi elimistöön ja lopulta rasvoittaa myös maksan. Näin ihminen lihoo ja sairastuu. Sokereissa hiilihydraattia on 100%, viljoissa 70% ja muissa kasvikunnan tuotteissa alle 15%. Siitä voi jokainen laskea, mitä suuhunsa lappaa, jos mieli pysyä terveenä. Suomessa 5-19-vuotiasta pojista noin 30 prosenttia ja tytöistä 24 prosenttia on ylipainoisia ja 6,4 prosenttia on lihavia. Aikuisista joka toinen on ylipainoinen ja joka viides lihava.

Maito nostaa verensokeria (jatkuvasti koholla oleva insuliini lihottaa), enemmän kuin monet leivonnaiset. Tähän ovat syynä maidon proteiinit, joista 80% on kaseiinia (casein) ja 20% heraa (whey). Maidossa on myös sokeria (laktoosi), mutta maidon aiheuttama insuliinivaste on jopa 5-kertainen kuin mitä sen sisältämä laktoosimäärä edellyttäisi. Fermentoidut maitotaloustuotteet eivät ole yhtä suuria verensokerin kohottajia, varsinkaan juustot (poikkeuksena raejuusto), joita ei kiinteytensä vuoksi pysty nauttimaan liikaa, eivätkä siten myöskään imeydy yhtä nopeasti kuin nestemäisessä muodossa olevat maidot.

  • ylös 34
  • alas 24
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Ruokavalio on tärkein ja suurin syy siihen, että normaalipaino pysyy tai, että paino laskee.  Ja että pysyt terveenä.

Suomessa margariinileipä, peruna, puuro ja maito perustuu maatalouspolitiikkaan, EI terveyttä edistävään ruokavalioon, tieteellisestä tutkimuksesta puhumattakaan. 

Viljavalmisteita (puuro, leipä, näkkileipä, riisi, pasta, makaroni, mysli jne...) tai perunaa ei raavaskaan mies tarvitse kahta annosta enempää päivässä, koska jatkuva liika hiilihydraatti mm. lihottaa, etkä jaksa syödä kasviksia riittävästi päivässä, joita tulisikin olla jokaisella aterialla vähintään puolet aterian koosta. 

Terveelliset ravitsemussuositukset aikuiselle ovat:

Keskivertonaisen rasvan tarve on n. 70 ja miehen n. 100 grammaa rasvoja päivässä.

Hyviä rasvoja ovat: villi kala, pähkinät, siemenet, manteli, kananmuna, oliiviöljy, kookosöljy sekä eläinrasvat (luomu, niittyliha ja riista ovat parhaimpia). ÄLÄ SYÖ margariinia tai muitakaan prosessoituja siemenöljyjä (rypsiöljy, levite, pullomargariini, kasvirasvakermat jne...).

Proteiinia tulisi saada 1-2 grammaa per painokilo (normaali paino). 100 grammaa lihaa, sisäelimiä tai kalaa sisältää n. 20 grammaa proteiinia (riippuen lihan tai kalan rasvaprosentista), yksi kananmuna n. 7 grammaa ja 1dl maitoa, piimää, viiliä tai jogurttia 3 grammaa. Proteiinin liian vähäinen saanti johtaa vääjäämättä lihasmassan ja luuntiheyden menettämiseen sekä immuniteetin heikkenemiseen. 

Ja paljon kasviksia, hedelmiä, vihanneksia, juureksia, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja. Aikuisella vähintään 500 grammaa päivässä, mutta mieluummin lähes 1000 grammaa.

Ja juo ainoastaan vettä, ei maitoa, ei limsaa, ei sokerimehuja, ei kasvijuomia, ei kivennäisvesiä tai mitään muutakaan. 

Vain alle 10 % suomalaisista syö suositusten määrän kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja päivässä. Osa ei lainkaan ja loput siltä väliltä. Sama koskee kalaa.

Syöthän D-vitamiinia?

  • ylös 14
  • alas 31
Vierailija

Toistuvat verensokerin nousut ja "insuliinituotantopiikit” rasittavat haimaa ja muutakin elimistöä ja ovat eräs keskeisimpiä syitä tyypin 2 diabeteksen synnyssä.

Hiilihydraattirajoituksella elimistön insuliinin aineenvaihdunta normalisoituu itsestään, eikä mitään lääkkeitä yleensä tarvita, jos ruokavaliohoidon aloittaa ajoissa.

  • ylös 26
  • alas 12

Jos syödään energiasta terveellisinä luonnollisina rasvoina 40- 60 % energiasta ja kutistetaan viljan ja sokerin hiilihydraatit hyvin vähiin, sekä pidennetään iltasyömisen ja aamuaterian väli yli 13 tuntiin (miel 15 tuntia), keho oppii mobilisoimaan ja polttamaan omaa rasvaansa tehokkaammin. Tämä vähentää riippuvuutta säännöllisestä ateriarytmistä ja tiheistä ateriaväleistä, jotka ovat tyypillisiä paljon vilja-sokeri hiilihydraatteja käyttävillä. Ihmisillä on kivikautisen kehon valmiudet ylläpitää kohtuullisen hyvää veren sokerin tasoa, jos vain harjoitamme tätä ominaisuutta. Samalla myös syömishimo nopeisiin hiilihydraateihin (sokeri- viljat ym.) vähenee ja paino alkaa normalisoitua ja nopeita hiilihydraatteja hyväksi käyttävien ja syömishimoa ylläpitävien mikrobien määrä suolistossa alkaa vähentä. Ihmisen painohan lisääntyy vain kun veren sokeri on korkealla ja insuliini sitoo sitä rasvaksi, koska korkea veren sokeri on luonnoton ja vaarallinen tilanne, joka usein toistuessaan alkaa rapauttaa ihmisen mikronestekiertoa ja sitä kautta kudoksia sekä altistaa paheneville ja säännöllisille veren sokeritason häiriöille ja kohoamiselle, mikä voi johtaa diabetekseen.  

Veli-Jussi "Vessi" Jalkanen

  • ylös 1
  • alas 10

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat