Kilpirauhasen vajaatoiminta vie väsymystunneliin

Kilpirauhasen vajaatoiminta vie väsymystunneliin

Kilpirauhasen vajaatoiminta, väsymys vai masennus? Se selviää vain tutkimalla.

Väsymystä, masennusta vai kilpirauhasen vajaatoimintaa? Se selviää vain tutkimalla. Ja ikävistä oireista pääsee oikealla lääkityksellä.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (54)

Vierailija

Kommentoijat tuntuvat uskovan että kilpirauhasen vajaatoiminta aina paljastuisi verikokeilla TSH + T4V. Näinhän asia ei arvostetun professori Välimäen mukaan ole ( esimerkiksi kirjoitukset http://20.fi/14114 sekä http://20.fi/14116 ) eikä myöskään lukuisien tutkijoiden mukaan:  http://20.fi/14234

Väärä uskomus viivästää hoidon aloittamista ja estää tuloksellisuutta jo Thyroxin-hoidossa sekä T3-lisäyksen käyttöönottoa. (Terve kilpirauhanen erittää myös T3-hormonia, määrästä 7...20% on vaihtelevaa tietoa.) Suomen parhaan kilpirauhaslääkärin hoitojärjestyksestä on teksti netissä: http://20.fi/14245

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Ohessa on viitearvot aikuisille:
TSH viitearvot 0.3-4.2 (yli 20v)
T4V viitearvot 12-22 (yli 20v) 

TSH-yläraja on Suomessa joillakin aluieilla 3,6 ja oikeastaan piti laskea 3,2:een mutta "kirjoituspöydän ääressä" tehdään sairaista terveitä noilla viitearvoilla. Alarajalla on vähemmän merkitystä, brittitutkimuksen mukaan vielä nolla-pilkku-nolla-neljä on turvallinen ja epätyypillisiä tapauksia hoidettaessa onkin hyvin matala.

Surullisempi asia on että verikokeiden luotettavuus on kuin kolikonheiton. Tästä on tutkimus- ja asiantuntijakirjoituslinkkejä:  http://bit.ly/1RUrPGD

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hannele

Kyllä olisi syytä Riitta Eskolan miettiä sitä, että tätä kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastaa Suomessa noin 300 000 ihmistä ja jos otsikossa sanotaan että "hoitaa pois " niin olisi todellakin kiva tietää että kuinka kauan siinä menee kun sen voi hoitaa pois?? Itse olen sairastanut tätä yli 20v joten ei sitä nyt ihan vaan hoideta pois.

Jora

Minä olen vasta saanut lääkityksen,jotenka olis mukava kuulla ,miten te voitte , jotka olette käyttäneet lääkettä jo vuosia.Olisin kiitollinen joka uskaltaisi vastata minun kysymykseen! Olen aloittelija alalla,

Jora

Jora kirjoitti:
Minä olen vasta saanut lääkityksen,jotenka olis mukava kuulla ,miten te voitte , jotka olette käyttäneet lääkettä jo vuosia.Olisin kiitollinen joka uskaltaisi vastata minun kysymykseen! Olen aloittelija alalla,

Vierailija

Thyroxin lääke ilmeisesti vaikuttaa yksilöllisesti ihmisiin. Minulla se ei koskaan ole palauttanut läheskään samaa vireystasoa, muistia tai edes aineenvaihduntaa, jotka olivat ennen sairastumista. En tunne ketään, joille olisi palautunut aiempaa normaalia vastaava olo lääkityksellä. Kuvaisin, että hoitotulos on hieman oikeaan suuntan vievää, kuten ajoittain vinkuva kuulokoje tai melkoisesti lonksuvat tekohampaat.

Ikävintä ovat pätkivä muisti, superkuivunut kutiseva iho ja aivosumu, johon nukkuminenkaan ei auta.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Thyroxin lääke ilmeisesti vaikuttaa yksilöllisesti ihmisiin. Minulla se ei koskaan ole palauttanut läheskään samaa vireystasoa, muistia tai edes aineenvaihduntaa, jotka olivat ennen sairastumista. ...

Terve kilpirauhanen tuottaa myös T3-hormonia esim 25µg/vrk ja vain osa potilaista parjää tyroksiinilla eli T4-hormonilla.

Tai luulevat pärjäävänsä. Vuosien varrella on unohtunut, miltä tuntuu olla terve. Suunnaton hämmästys monilla kun sattuvat saamaan yhdistelmälääkityksen.

Blääh68

Mulla TSH 0,38 ja T4V 10,8. T3V oli viime keväänä 2,38. Olen koko ajan ihan poikki, hengästynyt, nivelet kipeät, lihakset jumissa. Pää särkee, en saa mitään aikaiseksi, tuntuu kuin olisin masentunut.
Olen 50-vuotias ja en viitsi mennä lääkäriin, kun kaikki laitetaan kuitenkin vaihdevuosien piikkiin.

Olen syönyt Thyroxinia vuosia ja koskaan ei ole ollut normaali olo. Hiukset on surkeassa kunnossa ja iho taikinainen. Vaikeaa pitää itsestään huolta, kun on aivan poikki. Haluaisin kyllä, mutta voimat ei riitä. Olo on ihan samanlainen, kuin silloin muinoin, kun ei vielä ollut lääkitystä.

Mistä löydän lääkärin, jolta saisin muutakin lääkettä kuin thyroxinia. Joskus söin armouria, mutta sehän on tosi kallista.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kilpirasen oireet , taudinkuvat ( ylä ja alatoiminnassa ) eivät kulje ihan käsi kädessä sen olen huomannut näinä yli 30- vuotena mitä itse olen sairastanut. On totta sekin jotta vaikka verikokeissa kaikki näyttää olevan viitearvoissa ,voi tuntea olevansa väsynyt ja muita oireita.

Muistelen, että. Kilpirauhas-arvoni olisi ollut n.150, onko se mahdollista.Minulla on vajaatoiminta, lääkityksen Tyroxin. mutta onkohan tämä

Vierailija

Mittauttakaa väsymyksestä, hiustenlähdöstä ym. kärsivät myös varastorauta eli ferritiini. Sen vähyys aiheuttaa kilpparin vajaatoiminnan kaltaisia oireita.

Saanko mistään apua?

Vierailija kirjoitti:
Pyytäkää parempi lääke. Erfa tai liothyronin.

Keneltä voi pyydän, jos saa kysyä. Porissa ei yksikään tk-lääkäri eikä endokrinologi ole muuta reseptiä kuin Thyroxin kirjoittanut. Sillä on joutunut selviytymään 30 vuotta! Thyreoidea peroksidaasi vasta-aineetkin olivat 1542 kun normaali on alle 25 ! Kuopiossakin mihin ajattelin hakeutua, avi epäsi lääkäriltä oikeudet.

Porissa ei kilpirauhaspotilas saa apua. Täällä heitä hoidetaan samalla lailla kuin, jos kaikki diabeetikot lääkittäisiin Metforemilla.

Mummo 5

Minulla vajaatoiminta todettiin n. 15 v sitten.
Elämä palasi normaaliksi muutaman kuukauden kuluessa lääkityksen aloittamisesta.
Kerran vuodessa kontrolli.
Ei ole ollut mitään ongelmia.

Kolibri

Minulla kilpirauhasoireilu alkoi liikatoiminnalla, joka uusi kolme kertaa. Aina välillä tuli vajaatoimintaa, kun Tyrazol-lääkitys oli ilmeisesti liian voimakas. Sitten sain vajaatoimintaan liian vahvaa tyroksiinia, ja taas iski liikatoiminta. Sen jälkeen työterveyslääkäri päätti, että voin itse annostella tyroksiinin tarpeen mukaan. Sain niitä pikkutabletteja purkillisen ja resepti uusittiin yhä uudelleen. Pidin aina välillä muutaman viikon taukoja. Nyt terveyskeskuslääkäri otti minulta pois reseptin, koska en suostunut käyttämään kolesterolilääkettä. Olin saanut siitäkin hankalia rytmihäiriöitä. Nyt kilpirauhasarvot tsh ja t4v vaihtelevat kovasti. Toukokuussa tsh oli 6,3 ja t4v 12,8. Nyt lokakuun kokeessa tsh oli 5,6 ja t4v 15.3. Arvot vaihtelevat siis paljon aivan ilman tyroksiiniakin. Väsymystä en ole potenut koskaan. Kilpirauhasvasta-aineiden arvot myös vaihtelevat ja ne varmaan vaikuttavat tuohon t4v-arvoon joko nostavasti tai alentavasti. Tsh yrittää pysytellä ajan tasalla.

Testiäpukkaa

Olen alle 40v nainen. Rutiinkokeissa paljastui tsh yli 5 Ei ole väsymystä ei masennusta ja on terve olo.. nyt ottavat t4v kokeet. Omituisia asioita.

Vierailija

Minulla oireet olivat ja ovat edelleen aivan kuin oppikirjasta mutta veriarvot rajojen sisällä. Endokrinologi ei halunnut edes kuulla oireista vaan tuomio oli tyly: terve mies.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat