Kolesteroli tikittää kuin aikapommi – pura se syömällä näin

Kolesteroli tikittää kuin aikapommi – pura se syömällä näin

Korkea kolesteroli vaivaa useampaa kuin joka toista suomalaista. Miten verisuonten seinämät saa joustaviksi ennen isompia harmeja?Lue koko juttu

Kommentit (10)

Vierailija

Kohonnut verensokeri on hankala asia, kun sokeri reagoi koko elimistössä kaikkien valkuaisaineiden kanssa ja rikkoo niiden normaalin toiminnan. Siksi verensokerin pitäminen alhaalla on oleellisen tärkeä ja tähän paras lääke on jättää hiilihydraattipitoiset ruoat niin vähiin, että verensokeri ja veren insuliinitaso pääsee normalisoitumaan.

Liika hiilihydraatti on sydänterveyden kannalta haitallista ja sitä huonommaksi rasva-arvot muuttuvat.

Liika hiilihydraatti nostaa erityisesti veren triglyseridi- ja LDL-kolesterolipitoisuuksia. Lisäksi niin sanotut apolipoproteiinipitoisuudet suurenevat, mikä viittaa lisääntyneeseen sydänsairausriskiin.

Elimistö voi varastoida sokerin sisältämää ylimääräistä energiaa pitkäaikaisesti vain muuttamalla sitä rasvaksi. Tästä syystä osa maksaan kertyvästä sokerista muuttuu triglyseridiksi eli rasvaksi.

Maksa pyrkii pääsemään eroon kertyvästä rasvasta siten, että se erittää sen vereen niin sanottuna VLDL-lipoproteiinina. Se sisältää pääosin triglyseridejä mutta myös kolesterolia. VLDL puolestaan on LDL:n eli niin sanotun pahan kolesterolin esiaste, jota muodostuu, kun triglyseridit on pilkottu pois lihaskudoksessa polttoaineeksi ja rasvakudoksessa varastoitavaksi.

Lähde: sydänliitto, duodecim

Sellainen tarkennus, että maksan tuottamat triglyseridit kulkevat LDL ApoB100 -paketeissa ja suolesta lähtevät syödyt triglyseridit LDL ApoB48 -paketeissa. Kun nuo LDL ApoB100 -paketit tulevat rasvasolun luo, niin triglyseridit jäävät sinne ja tyhjät, tiiviit LDL ApoB100 -paketit palaavat maksaan ja tällä paluumatkalla pieninä ja tiiviinä ne ovat herkkiä tarttumaan verisuonten vauriokohtiin. Näitä vaurioita taas synnyttää mm. korkea verensokeri ja korkea insuliinitaso, joiden taustalla on runsaat syödyt hiilihydraatit. Tuo korkea verensokeri vielä "sokeroi" näiden LDL ApoB100 -pakettien proteiinikuoria ja maksa ei tunnista silloin niitä enää ja ne jäävät pyörimään pidemmäksi aikaa verenkiertoon ja se vain lisää tarttumisriskiä. Jos vielä syö runsaasti monityydyttymättömiä siemenöljyjä, jotka ovat herkästi hapettuvia, niin sellaiset LDL partikkelit, joissa on hapettunutta rasvahappoa mukana, on yksi pahimmista riskitekijöistä valtimoiden kannalta.

Vierailija

Ongelmallinen rasva on vain se, jota maksa tekee hiilihydraateista ja eikä silloinkaan oikeastaan rasva vaan ne LDL-paketit, joita tarvitaan paljon kuljettamaan tuota hiilihydraateista syntyvää rasvaa ja joka näkyy labra-arvoissa korkeana fp-Trigly -tasona. Hyvin usein voisi todeta, jos fp-Trigly -arvo on yli 1 mmol/l, niin ruoassa on liikaa hiilihydraatteja ja silloin on verisuonet vaarassa.

Eläinrasvat eivät nosta huonoa eli LDL kolesterolia. Myöskään syöty kolesteroli nostaa hyvin vähän tai ei lainkaan huonoa eli LDL kolesterolia.

Liialliset hiilihydraatit nostavat huonoa kolesterolia. Tämä on tiedetty jo viimeiset 30 vuotta, mutta edelleen virallinen taho valehtelee tästäkin asiasta meille tavallisille kuluttajille. Myös lääkäreille opetetaan rasvaoppi, joka ei pidä paikkaansa, että luonnolliset eläinrasvat lihottavat, sairastuttavat ja tukkivan verisuonemme, joita sitten täytyy statiineilla puhdistaa.

Hiilarit -> asetyyli-koentsyymi-A -> (moni välivaihe) -> kolesteroli

Tämä kaikki löytyy kymmenistä laajoista tutkimuksista, joita kansainvälinen tiedeyhteisö on julkaissut. Rasvasodassa Suomi alkaa olemaan viimeinen vastarannan kiiski. Tyydyttyneet eli eläinrasvat eivät aiheuta sydän- ja verisuonitauteja, vaan pikemminkin ehkäisevät niitä. Tätä tukevaa aineistoa on nykyisin vähintään kirjastollinen. Suomalaiset viranomaiset vetoavat edelleen 1970-luvulta peräisin olevaan Ancel Keysin 7 maan tutkimukseen, joka on kumottu useissa yhteyksissä aikapäiviä sitten. Se on virheellinen ja valheellinen tutkimus, joka lobattiin elintarviketeollisuuden avustuksella ravintosuosituksiin USAssa ja sittemmin muissa länsimaissa. Menneet valheet on kumottava.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Ainoa potilasryhmä, jolla on merkitystä kolesterolin vähentämisellä, on familiaarista hyperkolesterolemiaa sairastavat, eli ne, joilla geneettisen perimän vuoksi maksa muodostaa huomattavasti liikaa kolesterolia ja näitä on suomessa n. 10 000. Muille, eli suurimmalle osalle suomalaisista ja 99%:lle kolesterolilääkkeitä käyttävistä kolesteroliarvojen keinotekoinen pienentäminen on terveydelle haitallista. FH-tauti johtuu useimmiten maksan pinnalla olevien LDL-reseptorien puuttumisesta tai niiden vajavaisesta toiminnasta. Tähän on syynä LDL-reseptoreja koodaava virheellinen geeni tai sen haitallinen mutaatio. Kolesteroli on 10 mmol/l tasoa.

Statiinien tutkimuksessa vallitsee massiivinen harha, joka lähtee jo niiden perimmäisestä käyttötarkoituksesta. Niillä pystyy alentamaan veren LDL-kolesterolin tasoja, mutta varsinainen hyöty sydänsairauksien ehkäisyssä on 1-2 prosentin luokkaa, jos sitäkään. Valtaosa ihmisistä syö statiineja turhaan: 60 ihmisen pitää syödä niitä 5 vuotta, että 1 säästyisi sydänkohtaukselta ja samaan aikaan yksi 50:stä saa tyypin 2 diabeteksen, muistisairauden ja 1:lle kymmenestä tulee pysyviä lihasvaurioita.

Miksi tällainen artikkeli?

Kiitos. Ihan hyvin kirjoitettu. Tuota varsinaista artikkelia vaan jää pohtimaan, että onko tämä jekku ja on otettu joku 50 vuotta sitten jossain naisten lehdessä koko sivun margariinimainoksen tueksi kirjoitettu "toimituksellinen" sovittu artikkeli, ja katsotaan huomaako kukaan.

TruthSeeker

Vierailija kirjoitti:
Ongelmallinen rasva on vain se, jota maksa tekee hiilihydraateista ja eikä silloinkaan oikeastaan rasva vaan ne LDL-paketit, joita tarvitaan paljon kuljettamaan tuota hiilihydraateista syntyvää rasvaa ja joka näkyy labra-arvoissa korkeana fp-Trigly -tasona. Hyvin usein voisi todeta, jos fp-Trigly -arvo on yli 1 mmol/l, niin ruoassa on liikaa hiilihydraatteja ja silloin on verisuonet vaarassa.

Eläinrasvat eivät nosta huonoa eli LDL kolesterolia. Myöskään syöty kolesteroli nostaa hyvin vähän tai ei lainkaan huonoa eli LDL kolesterolia.

Liialliset hiilihydraatit nostavat huonoa kolesterolia. Tämä on tiedetty jo viimeiset 30 vuotta, mutta edelleen virallinen taho valehtelee tästäkin asiasta meille tavallisille kuluttajille. Myös lääkäreille opetetaan rasvaoppi, joka ei pidä paikkaansa, että luonnolliset eläinrasvat lihottavat, sairastuttavat ja tukkivan verisuonemme, joita sitten täytyy statiineilla puhdistaa.

Hiilarit -> asetyyli-koentsyymi-A -> (moni välivaihe) -> kolesteroli

Tämä kaikki löytyy kymmenistä laajoista tutkimuksista, joita kansainvälinen tiedeyhteisö on julkaissut. Rasvasodassa Suomi alkaa olemaan viimeinen vastarannan kiiski. Tyydyttyneet eli eläinrasvat eivät aiheuta sydän- ja verisuonitauteja, vaan pikemminkin ehkäisevät niitä. Tätä tukevaa aineistoa on nykyisin vähintään kirjastollinen. Suomalaiset viranomaiset vetoavat edelleen 1970-luvulta peräisin olevaan Ancel Keysin 7 maan tutkimukseen, joka on kumottu useissa yhteyksissä aikapäiviä sitten. Se on virheellinen ja valheellinen tutkimus, joka lobattiin elintarviketeollisuuden avustuksella ravintosuosituksiin USAssa ja sittemmin muissa länsimaissa. Menneet valheet on kumottava.

Kiitos kirjoituksestasi!!

Vierailija

Ei voi tai muut luonnolliset eläinrasvat tuki suonia vaan runsaat hiilihydraatit, jonka vuoksi maksa joutuu tekemään valtavan määrän LDL-partikkeleita, jotta hiilihydraateista syntynyt rasva eli triglyseridit saadaan siirrettyä rasvasoluihin. Kun sitten näitä LDL-partikkeleita on paljon, paljon veressä, niin nämä tarttuvat verisuonten vauriokohtiin. Mukana tietenkin niissä oleva kolesteroli mutta syy ei ole syödyn rasvan eikä kolesterolin, joka on elimistön oleellinen rakennus- ja korjausaine. Kolesterolia on eniten aivoissa ja esim. silmän verkkokalvot tarvitsevat sitä paljon kestääkseen valon jatkuvaa rasitusta.

Näitä verisuonten vaurioita taas syntyy esim. tupakoinnista, ympäristömyrkyistä, raskasmetalleista kuten elohopea ja lyijy sekä syötyjen hiilihydraattien nostamasta verensokerista. Glukoosi on tosiasiassa melkeinpä myrkkyä elimistölle, kun sen pienikin nousu lähtee heti tuhoamaan elimistön valkuaisaineita ja tekee niistä "marenkia".

Vierailija

Miksi tällainen artikkeli? kirjoitti:
Kiitos. Ihan hyvin kirjoitettu. Tuota varsinaista artikkelia vaan jää pohtimaan, että onko tämä jekku ja on otettu joku 50 vuotta sitten jossain naisten lehdessä koko sivun margariinimainoksen tueksi kirjoitettu "toimituksellinen" sovittu artikkeli, ja katsotaan huomaako kukaan.

Tää hömppälehti on duodecimin kustantama ja sanoma on lisää lääkkeitä vaan.

Että semmosta

Minulle lääkäri määräs kolestroolilääkkeitä. Söin muutaman päivän niin eikös veri juossut nenästä. Soitin lääkärille  "Hän vastas ei johdu lääkkeistä on vain joku sattuma" Sitä tuli useampana päivänä, jätin lääkityksen lakkas nenästä verikin. Soitin taas lääkärille, että lopetin lääkkeen. Kysyin koska otetaan seuraavat kokeet. "Vastas "turha niitä kokeita on ottaa kun et ole syönyt lääkkeitä"

Vierailija

Kenties totuus on välimaastossa: liiallinen glukoosi kittautuu suonen seinämiin tyydyttyneen rasvan avulla tai siihen yhdistyneenä. Kuulemma pitkän linjan karppaajilta myös löytyy verisuonisairauksia kuten sepelvaltimotautia. Kohtuullinen määrä tyydyttyneitä rasvoja ri varmaan romahduta terveyttä, jos muut ravintoseikat ovat kunnossa. Esimerkiksi punaisen lihan aiheuttama välitön tulehdusreaktio elimistössä ei ole monen tiedossa, eikä ole kysymys rasvoista lainkaan.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kenties totuus on välimaastossa: liiallinen glukoosi kittautuu suonen seinämiin tyydyttyneen rasvan avulla tai siihen yhdistyneenä. Kuulemma pitkän linjan karppaajilta myös löytyy verisuonisairauksia kuten sepelvaltimotautia. Kohtuullinen määrä tyydyttyneitä rasvoja ei varmaan romahduta terveyttä, jos muut ravintoseikat ovat kunnossa. Esimerkiksi punaisen lihan aiheuttama välitön tulehdusreaktio elimistössä ei ole monen tiedossa, eikä ole kysymys rasvoista lainkaan.

Kohonnut verensokeri vaurioittaa verisuonia monin tavoin. Varmaan myös näin ja tuo tyydyttynyt rasva on silloin yleensä maksa hiilihydraateista tuottamaa rasvaa eikä syötyä rasvaa.
Ketogeenista ruokavaliota on käytetty jo sata vuotta epilepsian hoidossa ilman erityistä sydän- ja verisuonitautiongelmaa. 

Tuo punaisen lihan mahdollinen tulehdusreaktio on hyvin epävarmojen ravintokyselyjen  tulosta ja voi enemmänkin kertoa lihankasvatukseen ja -jalostukseen liittyvistä ongelmista. Se on varmasti hyvinkin totta, että runsaasti lääkityn ja hormoneilla teollisesti tehokasvatetun ja perään teollisesti ultraprosessoitujen lihaa muistuttavien tuotteiden säännöllinen ja runsas syöminen ei ole terveyttä edistävä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat