Hei. Olen 22-vuotias nainen. Olen kärsinyt pahoista vatsa- ja suolisto- oireista muutaman vuoden. Suolistoni toimii epäsäännöllisesti, välillä ummetusta, välillä ripulia/ löysää rasvaulostetta. Minulla oli pienennä jonkinasteinen laktoosi-intoleranssi. Kuitenkin, pystyn syömään nykyään ihan normaaleja maitotuotteita. Minulta on testattu keliaki ei ollut. Itse olen nyt päätynyt ärtyvän paksusuolen oireyhtymään. Välillä vatsani pelottaa minua todella. Ruokailun jälkeen (ei kuitenkaan aina) minulle tulee pahoinvointia, huimausta. Töissä en nykyään syö kuin kourallisen itse ruokaa, muuten salaattia ja leipää. Kaikki leipä siis käy. Ilmavaivoja saattaa esiintyä iltaisin, jolloin myös olen turvonnut. Jos syöny raskasta ruokaa, oloni on hirveän turvonnut, myös kuin nestettä kertyisi elimistööni. Nyt minulla on ollu oireita myös niin, että en tiennyt mihin se liittyyisi, joten minulta on tutkittu myös endometrioosi, mitään ei ole kuitenkaan löytyny. Virtsavaivoja on siinä mielessä, että joudun käymään puolen tunnin- tunnin välein vessassa. Jos juon vesilasillisen se tulee melkei heti ulos. Samoin kahvista/ teestä joudun käymään vessassa parikin kertaa puolen tunnin sisällä. aamuisin vatsani toimii kun juon pari kuppia kahvia. Muuten tulee ummetusta. Olen kokeillut levolakkia ym. Nyt sitten, kun olen syönyt esim. ranskalaisia ym roskaruokaa, minulle tulee oitoja tuntemuksia suolistoon. Kuin siellä olisi jotain ylimääräistä. Kysynkin nyt helpotusta vaivoihin ja kannattaisiko esim. käydä tähystyksessä, jos se voisi olla jotain muuta kuin ärtynyt suoli. Minulla kyllä on herkkä vatsa esim. stressin suhteen, mutta olen kuitenkin vielä nuori ja tämä asia todella vaivaa. saan välillä todella kivuliaita kouristuskohtauksia alavatsan seudulla.. Olikohan tuossa nyt kaikki oireet ym. Joskus muuten menee maha sekaisin mausteista, kermasta, kastikkeista ja jos vatsani on oikein tyhjä.

 • ylös 36
 • alas 35

Sivut

Kommentit (22)

Olen muuten nyt saanut painoa tiputettua 8kg olen siis 169cm pitkä ja painoa 68kg. syön terveellisesti ja liikun paljon. Se tuo välillä helpotusta kun liikkuu

 • ylös 26
 • alas 22
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosittelen Itäkeskuksen Mehiläisen yleislääkäri Vilho Aholaa. Hän tietää ravitsemus- ja suolistoasioista todella paljon ja paransi minut samanlaisesta tilanteesta dieetillä. Käy siellä ennen kuin menet tähystykseen!

 • ylös 21
 • alas 24

Asun Keskipohjanmaalla. Ajattelin, että kävisin työterveydessä, mutta siellä lääkäri on niin ihmeellinen mieshenkilö, etten usko, että hänestä on mitään apua. Tuijottaa tietokoneen näyttöä ja välillä kuuluu um, joo, nii justii.. tms. Entä miten/ mitä kokeita sitten otetaan, jos kävisin yksityisellä ja selittäisin tilanteen? ja voiko olla, että mahalaukussa olisi myös jotain hämminkiä? Mieluummin kyllä antaisin mahalaukun tähystää ensin. Ja varmaan he muitakin kokeita ottavat, ei kuulema hirveän herkästi nuorille tehdä tähystystä..

 • ylös 20
 • alas 23

Ja sitten jos sinne tähystykseen joutuu, niin kuinka herkästi saa sen nukutuksen? En usko, että pelkällä paikallispuudutuksella/ rauhoittavilla kestäisin..

 • ylös 18
 • alas 22

Käytätkö alkoholia, se voi pahentaa suolisto-oireita. Jätä ihmeessä roskaruoka pois. Syötkö aamulla puuroa, jos et voi aamulla syödä puuroa, syö sitä vaikka päivälliseksi. Olen huomannut että lautesellinen puuroa päivässä rauhoittaa mahaa kummasti. Kokeile, auttaako sipulin, omenan, lantun, paprikan ja voimakkaiden mausteiden poisjättäminen. Sitrushedelmät närästävät ja aiheuttavat ilmavaivoja monille. Korvaa punainen liha esim soijarouheella tai suikaleilla. Kumpikaan tähystys (mahan tai paksusuolen) ei ole paha, kumpaankaan ei tarvita puudutusta, rauhoittavia tai nukutusta. Hieman epämiellyttävää, mutta ei kivuliasta.

 • ylös 19
 • alas 31

Noin 5% ihmisillä on suolisto sellainen,että sitä on haasteellista tutkia ja tutkimus aiheuttaa tällöin kipua.Lääkäri voi antaa kipulääkettä/rauhoittavaa,joka auttaa kyllä ja jotta tutkimus saadaan tehtyä.

 • ylös 22
 • alas 17

Käytän alkoholia kohtuudella. Roskaruokaa en syö kuin pari kertaa n. puolen vuoden aikana muutenki. Aamuisin harvoin pystyn syödä mitään, minulla on niitä minuuttipuuroja, joita olen joskus syönyt. Mutta kun ei aamulla tahdo mikään mennä alas.. Ja sekin on jännä, että minulla ei ikinä ole maha kipeä, ei ole koskaan närästänyt, en edes tiedä miltä se tuntuu, eikä ole mitään röyhtäysongelmia. Voisin kuvitella omalla kohdallani, että tuo suoliston tähystys tuntuisi aivan hirveältä :s

 • ylös 23
 • alas 18

Kannattaisi käydä paksunsuolen tähystyksessä. Minulla ihan samantapaisia oireita vuosikausia, kunnes paksunsuolen tähystyksessä löytyi Chroonin tauti.

 • ylös 20
 • alas 26

Kaikenlaiset suolisto-ongelmat lissäntyvät koko ajan.

Johtuvan paljon prosessoidusta ruuasta.

Margariinit tarvii lailla kieltää ja laittaa THL vastuuseen.

Leipää ei tarvii 9 palaa päivässä. Ei tarvii lainkaan kuitujen eikä muunkaan saamiseksi.

Ja jos sitä syö, niin korkeintaan 2 palaa.

Maitoa ei lainkaan.

Kysytetyt täysrasvaiset juustot ovat hyvää ruokaa ja ahapatettu maito eli piimä tai jogurtti. Ja luomuna.

 • ylös 22
 • alas 24
Jekka

Hei Naano
Tiedän että viestistäsi on jo jokunen vuosi. Mutta haluaisin kovasti tietää miten sinulla menee? Selvisikö mitään lääkärissä? Minulla on kyllä ihan samat oireet kuin sinulla, myös selkäsärkyä/polttelua tulee ajoittain ruokailun jälkeen. Mahan tähystykseen minulla on nyt kuun lopussa aika ja pelko on suuri. Toivottavasti näet tämän viestin.

 • ylös 22
 • alas 21
Hellu97

Moi
Mulla oli samanlaisia oireita synnytyksen jälkeen about kolme vuotta. Aloin käymään salilla vuos sitten ja kiinnittää parempaa huolta syömisiin ja vähän se rauhoittuikin. Sit vanhat oireet eli vuoroin ummetus ja vuoroin ripuli iski taas viime kesänä. Puhuin tästä salin semitutulle pt:lle joka anto mulle tossa syksyllä pussin mustaa töhnää, joka kuulemma on uutta kokeilu asteella olevaa lisäravinnetta. Olin ekaks et öö okei koska sen nimi on black staff eli mustaa kamaa ja olin et hei tota mä en ainakaan ota. Päätin kuitenkin kokeilla sitä ja nyt voin sanoo et kannatti koska mun mahantoiminta on ihan säännöllistä ja olo paljon parempi. En tiedä missä sitä myydään koska saan sitä edelleen mun PTltä mut googlatkaa vaikka BlackStuff.

 • ylös 16
 • alas 3
Asiantuntijja

Jos on Crohnin tauti tai pahasti vuotava suoli(ei siis housuun vaan verenkiertoon), ei kannata käyttää maitohappobakteerituotteita, koska ne bakteerit pääsevät verenkiertoon. Sen sijaan kannattaa käyttää prebiootteja ja suolen seinämää vahvistavia aineita, kuten Black Stuff jonka joku mainitsikin. Suolen seinämän ohentuminen pitää saada ensin korjattua, eli kaikki gluteenit, lektiinit, keinomakeutusaineet ja muut myrkyt pois ruokavaliosta, humusaineita ja polyfenoleja suoleen ja vasta sitten voi alkaa varovasti käyttämään probiootteja eli maitohappobakteereita. Moni on saanut kauhean kierteen siitä kun luulee maitohappobakteerien tekevän ihmeitä ja sitten onkin tilanne vaan pahentunut, kun käyttö on aloitettu liian aikaisin. Markkinoilla ei taida muita vastaavia tuotteita Suomessa olla kuin Black Stuff, joten vaikka se onkin melko hintavaa, niin suosittelen sitä (blackstuff.fi), jos ei ala Jenkeistä tilaamaan vastaavia.

 • ylös 8
 • alas 19
Tiinapiina

Mä käyn ravintoterapeutilla pari kertaa vuodessa mun vatsavaivojen takia. Viimeksi kävin kesän alussa, jolloin hän määräsi - tai no ehdotti minulle juuri tuota Black Stuffia, mistä en ollut ennen edes kuullut mitään. Olin kuin puulla päähän lyöty, että oletko sä ihan tosissasi. Että mun pitäis alkaa syömään jotain tyyliin kuivattua suoturvetta ja multaa yms vaikka toi aine ei tulekaan kai suoraan luonnosta, mutta silti. Niina pyys kokeilemaan sitä parin viikon ajan ja katsoa mitä tapahtuu. 

Nyt olen syönyt tai juonut tuota jauhetta esim. teen seassa kesäkuusta saakka ja maha ei ole koskaan ollut näin hyvä. Yks päivä tuli ihan itku helpotuksesta, kun tulin kavereiden mökkiviikonlopusta, jota olin jännittänyt turhaan. Mun vessassakäynnit on nykyään ihan normaaleja, eikä reissuilta tarvitse kieltäytyä. <3 

vatsa aina juoksuttaa

Saako tuota Blac Stuffia ilman reseptiä? Mulla tää juoksu vessassa alkaa käydä hermoille, kun on kestänyt vuosikymmeniä. Molemmat tähystykset tehtiin pari vuotta sitten, ja lääkäri sanoi gastroskopian aikana hoitajalle, että "Oho, vahva keliakiaepäilys". Ei muita havaintoja tai toteamuksia. Kun sain sitten tulokset, niissä luki: "Ei keliakiaa. Ei jatkotutkimustarvetta."

No paljonpa auttoi, oireethan tietysti vaan jatkuvat. Kyllä mä välillä ihmettelen tätä sairaanhoitohommaa Suomessa. Miksi ei ole jatkotutkimustarvetta, jos ohutsuoli näytti keliakialta??? Olisiko jotain muuta, keliakiassahan suolinukka on kärsinyt eli jotainhan mulla sitten pitäisi olla!

 • ylös 10
 • alas 2
Vierailija

Sonni kirjoitti:
Ei mitkään itu hippien lisäravinteet auta yhtään mihinkään!

Täytyy muistaa että lisäravinteissa on isoja laatueroja, tuolla pitkä kirjoitus aiheesta. https://www.pispalanwoima.info/40850 Isolla rahalla mainostettu merkki ei välttämättä olekaan niin hyvä kuin väitetään.

Vierailija

Jos epäilee ärtyvän suolen oireyhtymää, kannattaa kokeilla FODMAP-ruokavaliota.

Vi-Siblin (apteekista) auttaa sekä ripulointiin että ummetukseen tasaamalla suolen toimintaa.

Netta

Moro, täälläkin kättä nostaa pystyyn entinen vatsavaivainen(IBS/IBD). Olikohan se tämä foorumi mistä luin ekaksi tosta Black Stuffista, ja meni aika lailla ekaksi ohi. Mutta asiaa kuukeloituani törmäsin siihen uudestaan muutaman kerran muualla ja päätin kokeilla. Hemmetti, jos muutaman kympin pussilla saa mitään apua niin sen säästää jo vessapapereissa. Nyt kun lähden joulua viettämään porukoiden luo pohojoseen, ostin ”bläkkiä” kapseleina jauheen sijasta. Voin lämpimästi suositella, koska IBS on **ttumainen vaiva, vaikka en suosittelusta mitään hyötyä saakaan: www.blackstuff.fi. Paitsi jos enempi ihmisiä sitä ostaa, ehkä siitä tulee joskus halvempaa 😄

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat