Vähennä lihansyöntiä

Kuva Shutterstock

Tiesitkö, että syöt todennäköisesti aivan liikaa lihaa? Lue, miksi karsiminen kannattaa.

 Lue koko juttu

Vähennä lihansyöntiä

Kommentit (20)

Eipä ole minulle vaikeaa tämä lihaton lokakuu, kun jo vuosikymmeniä olen ollut ilman lihaa. Lihakarjan kasvatus pahentaa ilmastonmuutosta, ja etenkin punainen liha on epäterveellistä, kuten tuossa ylhäällä kirjoitetaankin. Myös ajatus teurastamisesta estää tehokkaasti liharuoan syöntini, pistää vastaan kerta kaikkiaan (lihan vatsaan pistäminen).

 • ylös 70
 • alas 44
Vierailija

Niinpä. Jos ei kiinnosta ihmisoikeudet, eläinten hyvin-/pahoinvointi tai ympäristöasiat niin luulisi sentään oma tai jälkeläisten terveys. 

 • ylös 61
 • alas 45
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
paksupoeka

Joulunaikaan söin paljon kinkkua ja lihaa. Huomasin kun oireileva viisaudenhammas ja ien olivat koko ajan tulehtuneena ja kipeänä. Nyt kun Joulu on ohi, syön hillitysti lihaa, eikä hammas ole enää tulehtunut.

 • ylös 24
 • alas 37
Asdfgh

> > > Kasvihuonekaasut ohentavat otsoonikerrosta, mikä on ilmastonmuutoksen syy. < < <

No ei se nyt sentään ihan noin toimi... Kasvihuonekaasut heijastavat maapallolta avaruuteen lähtevää lämpösäteilyä takaisin, millä on niiden lisääntyessä maapallon keskilämpötilaa nostava vaikutus. Otsonikerros taas pysäyttää avaruudesta tulevaa, mm. ihosyöpää aiheuttavaa auringon ultraviolettisäteilyä. Ja otsonikerrosta tuhoavat kaasut ovat eri asia kuin kasvihuonekaasut, vaikka jotkin niistä ovat tietääkseni myös voimakkaita (joskin määrältään suhteellisen vähäisiä) kasvihuonekaasuja.

 • ylös 23
 • alas 35
Vierailija

"Naudan pippuripihvi 32 e
"Meetvursti 20 e
"Kalkkunan ohutleike 15 e
"Porsaan ulkofilee 13 e
"Naudan jauheliha 10 e

Mistä ihmeestä nää hinnat on repäisty? Stockmannin lihatiskiltäkö? Meidän kaupassa kertaostokset on vain kolmannes noista hinnoista, Kalkkunan ohutleikekkin maksaa noin 3-5 euroa rasia.

 • ylös 18
 • alas 37
Vierailija

1. Ihan kaikissa eineksissä on lisäaineita. Ne ovat Eviran mukaan ihan terveellisiä. On jalosteita, joissa ei ole lisäaineita ja yksi niistä on Snelmann. Pirun hyviä ovat heidän valmisteensa.

Verenpaine nousee yleensä liiasta ”sokerista”, ei suolasta. Liika natrium (nostaa verenpainetta) ei kerry elimistöön vaan poistuu virtsan mukana. Siis normaalisti, kun elimistö on tasapainossa. Näin ei käy jos noudattaa virallisterveellistä tärkkelyspitoista (paljon hiilihydraattia) ruokavaliota ja insuliini on jatkuvasti koholla, sillä kohonnut insuliini pysäyttää munuaisten natriumin erityksen.

Yksinkertainen fakta, tunnettu 1920 -luvulta asti. Ihmisille ei vaan kerrota. 

Miksi?

Esimerkiksi VHH ruokavalion alkuvaiheessa paino laskee nopeasti muutaman kilon. Se ei ole läskiä vaan nestettä, joka poistuu kun insuliinitasot laskevat ja munuaiset ryhtyvät erittämään ylimääräistä natriumia ja sen sitomaa nestettä.

2. Usein myös kuuluu puhuttavan "kovat" ja "pehmeät" rasvat. Termit ovat täysin harhaanjohtavia. Kovat ja pehmeät rasvat ovat propagandistisia myyntisloganeita. Ravitsemustutkimus ja -fysiologia eivät niitä tunne eikä kenenkään tulisi käyttää kyseisiä termejä.

Eläinrasvoja on syöty satoja vuosia. Ne ovat terveellisiä, eivätkä aiheuta sitä taikka tätä terveyshaittaa. Tätä koskevaan tutkimusaineistoa on jo kirjastollinen, joten voitte lopettaa tuon valehtelemisen.

3. Suomalainen saa liikaa Omega-6 rasvahappoja margariineista ja rypsistä. Joten syö luonnon kalaa ja laadukasta kalaöljyä.

4. Lihasta, kalasta ja kananmunista sekä sisäelimistä saat runsaaasti ravintoaineita. GMO soijassa niitä ei ole.

5. Suomalaisen ongelma on liika vilja, joka lihottaa ja sairastuttaa. Vain alle 10 % suomalaisista syö vähintään 500 grammaa (virallinen suositus aikuiselle) kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja päivässä. Osa ei lainkaan ja loput siltä väliltä. 

LÄHDE: Finravinto 2014

Miksi?

Suomessa ongelma ei ole tiedon tai rahan (kasvikset ovat todella edullisia) puute vaan se, että Suomessa ei osata tehdä kasviksista hyvää ruokaa. 

Tämä lienee johtua siitä, että Suomessa ei ole kauan ollut tarjolla niin paljon kasviksia kuin tänä päivänä. 60-90-luvulla oli vain kotomaan juureksia ja kaalia tarjolla osan vuotta. Näin ollen emme ole tottuneet syömään kasviksia, kun olemme eläneet viljalla, maidolla, perunalla ja soosilla. Itsekkään en osaa, vaikka haluaisin osata.  Juuri uutisoitiin, että keittäjille ja kokeille järjestetään lisäkoulutusta, jotta osaisivat tehdä kasviksista ruokaa eli suomen keittiö- ja kokkikoulutuksessa opettajatkaan eivät osaa opettaa oppilaitaan tekemään kasviksista hyvää ruokaa. Suomalaiset tarvitsevat kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja runsaasti lisää ruokavalioonsa. 

Sama koskee kalaa. On satoja tuhansia ihmisiä, jotka eivät syö koskaan kalaa. mm. aivot tarvitsevat tärkeitä kalan Omega-3 rasvahappoja eli EPA ja DHA. Joten ei ihme, että lihavuutta ja tauteja riittää. 

Suomessa kaksikolmasosaa syötävästä kalasta on kasvatettua Norjan lohta tai Suomalaista kirjolohta. Toiseksi eniten syödään pakasteseitä. Kumpikin kala sisältää aika vähän EPA ja DHA rasvahappoja, eikä juuri lainkaan D-vitamiinia. Tosin D-vitamiinin lähde talviaikaan on lisäravinnepurkki, ei ruoka.

Vinkki: Suosi kulloinkin sesongissa olevia kasviksia. Mainio Satokausikalenteri kertoo sekä kotimaisten että ulkomaisten kasvisten sesongin.

 • ylös 30
 • alas 25
Vierailija

6. EHEC-bakteeri ei ole suomessa mikään ongelma

7. Jatkuva liika hiilihydraatti muuttuu rasvaksi ja lihottaa ja sairastuttaa mm. sokeritautiin, jota II-tyypin diabetekseksi kutsutaan.

8. Runsas kalsiumin tai erittäin suurten annosten (yli 4 g/päivä) C-vitamiinia nauttiminen altistaa virtsakivien muodostumiselle. 

Munuaiskivisairaudet yleistyvät ihmisten keskuudessa. Tästä syystä on hyvä tiedostaa muutamia varokeinoja, jos vain on mahdollista, että tämä kivulias sairaus voi osua omalle kohdalle.

1.Juo paljon vettä. Ihmisille, joilla on historiaa munuaiskivistä, suositellaan juovan 2,5-3 litraa vettä joka päivä.

2.Juo myös sitruunamehua. Sitruunamehu nostaa virtsan sitraattipitoisuutta, mikä puolestaan ehkäisee munuaiskivien syntyä.

3.Vältä oksalaattipitoisia ruokia. Jos olet altis kalsiumoksalaattikiville, vältä tiettyjä ruokia. Esimerkiksi raparperi, pinaatti, juurikkaat, kuten lehtijuurikas, vehnäalkiot, soijapavut, maapähkinä, okra, suklaa ja bataatti ovat oksalaattipitoisia ruokia, joiden syönti kannattaa harkita.

4.Syö vähemmän suolaa. Suolaa ei suositella syötävän enemmän kuin 1500 milligrammaa päivässä, mikä vastaa noin yhtä teelusikallista. Runsas suolan syönti lisää kalsiumin määrää veressä, jolloin munuaiskiviä saattaa syntyä.

LÄHDE: Terveyskirjasto

9. Ainoastaan voi, oliiviöljy sekä kookosöljy kestää paistamista. Margariinit ja levitteet, jotka koostuvat kasviöljyistä, lähinnä rypsistä, monista lisäaineista ja synteettisistä, katalyyttisellä vaihtoesteröinnillä keinotekoisesti kovetetuista uusrasvoista, joita väestö ei koskaan aikaisemmin ole ravinnostaan saanut. Kuka ostaa tällaista teollista moskaa? 

Suomessa rypsiöljyä suositellaan paistamiseen? Hiljattain uutisoitiin tutkimuksesta, jonka mukaan paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältävät öljyt muuttuvat molekyylirakenteeltaan syöpävaarallisiksi, kun niitä paistetaan kuumassa lämpötilassa. Syöpävaaralliseksi paistettaessa muuttuvia rasvoja ovat mm. rypsiöljy, rapsiöljy, maissiöljy ja auringonkukkaöljy. Tutkimuksessa havaittiin, että näihin rasvoihin muodostuu helposti runsaasti myrkyllisiä aldehydiyhdisteitä, jotka altistavat mm. syövälle ja dementialle.

10. Ilman saasteet johtuvat liikenteen ja tehtaiden päästöistä.

 • ylös 32
 • alas 23
Kalaton

Niin, no entä jos on allerginen kalalle? Ainakin jonkin sortin lohi on alkanut tuottaa itselleni onglemia, kurkku turpoaa. Nyt myös jokin seitin osa aiheutti samankaltaisen tunteen kurkussa. En oikein tiedä uskaltaisinko enää kalaa syödäkään.

 • ylös 18
 • alas 31
aivotopäähän

Totuus on ettei vähennys auta mitään. Tehkää lopullinen päätös ja lopettakaa lihan syönti kokonaan. Ei se maapallo yhellä pihvillä pelastu. Tehkää isoja päätöksiä. Kana ei oo punasta lihaa paljoa parempi. Kaikki liha on ihan yhtä huonoa omalla tavallaa.

 • ylös 38
 • alas 26
aivotopäähän

Sitten kannattaa kuunnella itseä ja lopettaa kalan syönti kokonaan. Korvaa kala kasviksilla. Proteiinia saa kasviksistakin, kuten pavuista.

 • ylös 25
 • alas 30
Dilleduu

Miksi tässä suositellaan kalan yletöntä mässyttämistä, kun nekin sisältävät elohopeaa?

 • ylös 22
 • alas 33
Vierailija

Aivan älytöntä on lihan ja maidon yletön mässäily. Jos haluaa olla terve ja tuottaa mahdollisimman vähän kärsimystä muille ihmisille, eläimille ja maapallolle, on vegaanius paras vaihtoehto. Kaikki ravintoaineet ovat kuitenkin loppujen lopuksi peräisin kasveista. Turha väittää, että sekasyönti olisi terveellisempää, kun jo suomalaisten kansantaudeista huomaa kuinka täysin väärin meidät on kasvatettu syömään. Kolesterolia on vain eläinperäisissä tuotteissa, eikä maitoa juomalla luut vahvistu.

 • ylös 30
 • alas 32
Vasuppi

€/Kg, kilohinta nuija! Kuulut varmaan uusavuttomiin jotka ei tajua mikä on kilohinta ja luulee ostavansa halvalla! Lihan hinta on tasan ainoa syy miksi en syö lihaa, mieti hetki 😂😁

 • ylös 34
 • alas 22
pottukukko

Joo, ja lisäksi, että, jos syöt, "pottuja" ja "porkkanoita" kuolet todennäköisesti 100 v, kuluessa.

 • ylös 20
 • alas 19
Ketoilija

Kyllä on paskajuttua mm. kovat rasvat, niitä pitää saada, kuten yleensä punaista lihaa, oikein ruokittu eläimen lihassa omega3 a. Ekohörhöt syököön vaikka kengänpohjia....

 • ylös 6
 • alas 14
Kallista on

Palko-, herne- ja kaalikasvit eivät sovi, kun on autoimmuuni- ja reumasairaus. Monia juureksia ja vihanneksia, ei herkkä elimistö pysty sulattamaan. Ahvenen hinta järkyttävän korkea, kuten kalan yleensäkin, tuhansien järvien maassa. Kalkkuna ja kana eivät sovi vatsalle, mitä jää jäljelle ? Kaurapapuuroa kyllä syödään. Vähävaraisia on jo kolmasosa kansalaisista, joten tässä on iso  ongelma, terveellisesti syömisen suhteen.

TriMegistos

Kun puhutaan proteiinista yllä olevassa artikkelissa tulee verrata proteiinipitoisuuksia, ei proteiinilähteitä. Alkeellinen virhe. Pitää kerto kuinka paljon proteiinia on sadassa grammassa kalaa, kanaa, munia, linssejä, herneitä jne. Tai sitten kertoa kuinka paljon tulee syödä esim. linssejä, herneitä kalaa, kanaa jne., jotta saa sata grammaa proteiinia. Sitten suoritetaan hintavertailu jne. Järki hoi!

Koettu_testattu_1934

Vierailija kirjoitti:
1. 

Verenpaine nousee yleensä liiasta ”sokerista”, ei suolasta.

Miksi?

Esimerkiksi VHH ruokavalion alkuvaiheessa paino laskee nopeasti muutaman kilon. Se ei ole läskiä vaan nestettä, joka poistuu kun insuliinitasot laskevat ja munuaiset ryhtyvät erittämään ylimääräistä natriumia ja sen sitomaa nestettä.

.

Kyllä minulla ainakin poistuu VHH ruokavaliolla rasva maksan vierestä ensimmäisenä. Jo parissa viikossa se on enemmän kuin  puolittunut. Minut on kuvattu varjoaine tehostetulla ultraäänellä 4 vrk välein 8 kertaa.

Toki aina kun paastotaan nestetasapaino muuttuu.

Kyllä se verenpaineen nostaa suola, sokerilla ei ole yhtää mitään osuutta.

soijanekke

Vittu saatana syö niitä saatanan papuja jos on niin kova hinku syödä papuja saatana shokkiin se äijä käy malmin kebulla ja tilaa hattivatti ja si vedä kätee saatanan ituhippi. Nyt on vegaanit solmussa

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat