Vierailija

òon niin pulassa, voiko joku auttaa?

 • ylös 201
 • alas 307

Sivut

Kommentit (74)

Julkisessa terveydenhuollossa ei varmasti maksa paljoakaan, luulisin. Ota heti huomenna aamulla yhteyttä terveyskeskukseesi ja kerro ajanvarauksessa asiasi. Siitä se lähtee. Tai jos se ei tunnu hyvältä idealta, varaa aika gynekologilta miltä tahansa yksityiseltä lääkäriasemalta. Se tosin maksaa joitakin kymmeniä euroja. Joka tapauksessa tee se pian, sillä viikot kuluvat... Vanhemmille ei tarvitse kertoa, mutta voisi olla hyvä kertoa, jottei tarvitse kantaa salaisuutta yksin.

 • ylös 115
 • alas 54

Luvan raskaudenkeskeytykseen voi antaa valtion, kunnan tai kuntainliiton palveluksessa oleva virkalääkäri tai lääkäri, joka on hakenut lausunnon antoa varten luvan TEO:lta. Oikea paikka hakea raskaudenkeskeytystä on oma terveyskeskus, jossa lääkäri selvittää tarvittavat esitiedot ja täyttää vaadittavan lomakkeen. Lääkäri kertoo samalla eri keskeytysvaihtoehdoista. Jos raskaudenkeskeytystä edeltävät tutkimukset tehdään perusterveydenhuollossa, keskeytykseen tarvitaan vain yksi sairaalakäynti. Kun tutkimus tehdään sairaalassa, varsinainen toimenpide suoritetaan toisella käynnillä. Ennen toimenpidettä potilaalle tehdään gynekologinen tutkimus, joilla varmistetaan raskauden kesto ja synnytinelinten mahdolliset infektiot ja rakenneviat ja täydennetään tarvittaessa keskeytyslausuntoa. Samalla päätetään keskeytyspaikka ja -tapa sekä sovitaan jälkitarkastuspaikka.

Harvalle naiselle päätös raskauden keskeyttämisestä on selvä alusta lähtien. Tilanne altistaa psyykkisille häiriöille erityisesti hyvin nuoret tai masennuksesta kärsineet naiset. Aikaisempi hedelmättömyyshoito, keskeytyksen myöhäinen ajankohta ja lääketieteellisestä syystä tehtävä keskeytys ovat nekin naiselle vaikeita asioita.Myös ne naiset, joiden taloudellinen tilanne on hankala, joilla on huonot asunto-olot tai joiden kumppani painostaa aborttiin, tarvitsevat tukea muita keskeytyspotilaita enemmän. Keskustelu puolueettoman ammattilaisen, esimerkiksi sairaanhoitajan, sosiaalihoitajan tai psykologin kanssa on usein tarpeen.

Keskeytysmenetelmiä on käytännössä kaksi, kirurginen imukaavinta tai raskauden keskeyttävä lääkitys.

Lähde:

http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/khp00025

 • ylös 51
 • alas 49
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ole nopea, joka tapauksessa. Yksityisellä lausunto maksoi n. 180 euroa, julkisella olisi ollut käyntimaksun verran, parikymppiä. Itse toimenpide Kätilöopistolla oli vähän alta 100 euroa.

 • ylös 65
 • alas 41

Hei! Kerro asiasta vanhemmillesi ja keskustelkaa yhdessä mikä olisi ratkaisu tilanteeseen. Olen itse kokenut raskaudenkeskeytyksen
13-vuotiaana ja edelleen se on painolastina elämässäni.
Edes aikuiset lapseni eivät tiedä asiasta, ainoastaan mieheni ja hänenkään kanssaan emme koskaan puhu asiasta.
Asiassa on useita vaihtoehtoja joita kannattaa selvitellä asiantuntijoiden kanssa. Tukea kyllä nykypäivänä on tarjolla.
Jos haluat keskustella lisää asiasta kanssani, niin autan mielelläni.
Epätoivoon ei ole syytä vaipua.

 • ylös 96
 • alas 65

pliis, tottakai vanhemmille kerrotaan, ellei sitten ole sellainen tapaus että voi tulla kotona hakatuksi, sitten ei kerrota, mutta muussa tilanteessa kyllä, ja ei sossu maksa muutaku erityistapauksissa.
-kokenut

 • ylös 43
 • alas 108

Minua pelottaa ihan hirveästi että olen raskaana minua pelotta ajo nytten vaikka harrastn yhdyntää vasta eilen
milloin minun kannattaisi tehdä raskaustesti ja jos se kertoo myöntävästi ni mitä teen
haluan tehdä abortin mutta kertomatta vanhemmille, saatan nimittäin tulla tosi huonosti kohdelluksi, äitini ei kestäisi semmoista!
ja minulla ei ole varaa aborttiin =((( :cry: :cry:
ja en halua missään nimessä pitää lasta koska olen [u]14 vuotias [/u]=(((!

 • ylös 77
 • alas 147

Ensinnäkin, jos et käyttänyt ehkäisyä tai ehkäisy epäonnistui(esim. kondomi hajosi) käy heti ensimmäisenä hakemassa jälkiehkäisytabletti. Koska olet alle viisitoistavuotias, tarvitset siihen reseptin. Eli pian vaikka terveyskeskukseen, ja selität siellä tilanteen. Pidä kiirettä, sillä tabletti pitää ottaa viimeistään 72 tunnin kuluessa yhdynnästä.

Muutenkin, älä vielä ole paniikissa. Kaikki yhdynnät eivät todellakaan aina johda raskauteen.

Raskaustestistä: "Mikä on aikaisin hetki jolloin raskaustestin voi tehdä?

Tarkkaa hetkeä koska raskaustestin voi aikasintaan tehdä ei ole, mutta sen tekemistä ei kannata kiirehtiä. Suurin osa vääristä negatiivisista tuloksista johtuu siitä, että testi on tehty liian aikaisin. Aikaisen testaamisen ongelmana on myös varhaiset keskenmenot, joiden todennäköisyys suurempi ennen raskausviikkoa 12. Jos varhainen positiivinen muuttuu negatiiviseksi, se on todennäköisesti varhaisen keskenmenon takia. Tällöin nainen ei olisi edes huomannut raskautta ilman testiä. Testi kannattaa tehdä aikaisintaan kuukautisten jäätyä pois. Varsinkin jos kierto on epäsäännöllinen, kannattaa testaaminen ajoittaa pisimmän kierron mukaan."

 • ylös 69
 • alas 21
Vierailija
Ensinnäkin, jos et käyttänyt ehkäisyä tai ehkäisy epäonnistui(esim. kondomi hajosi) käy heti ensimmäisenä hakemassa jälkiehkäisytabletti. Koska olet alle viisitoistavuotias, tarvitset siihen reseptin. Eli pian vaikka terveyskeskukseen, ja selität siellä tilanteen. Pidä kiirettä, sillä tabletti pitää ottaa viimeistään 72 tunnin kuluessa yhdynnästä.

Lisäyksenä tähän edelliseen viestiini:

Lääkäri/sairaanhoitaja keskustelee varmasti kanssasi vielä tarkemmin ehkäisystä, niin tulevaisuudessa voit välttää tälläiset ikävät tilanteet. Kysele vain rohkeasti häneltä kaikesta, sillä hän on ammattilainen joka osaa sinua neuvoa. Olet vielä kovin nuori, mutta monella sinua vanhemmallakin tytöllä ja naisella on ollut sama tilanne(näin voi käydä kelle tahansa), joten rohkeasti vain hakemaan apua/tietoa.

Muista myös aina, että vaikka seksi on kaunis ja luonnollinen asia, niin siinä on omat riskinsä, eikä raskaus ole näistä edes se pahin. Tieto on valttia!

 • ylös 63
 • alas 27

Kiitos neuvosta! :)
mutta mun poikaystävällä ei lauennut yhdynnän aikana
ehkä vain pelkään että olen raskaana!
Mutta mitä mun pitäis tehä jos mul ei esim oo aikaa käydä siellä ja 72 tuntii on jo menny? mitä sit teen?

 • ylös 48
 • alas 61

Kyllä mul olis aikaa käydä huomenna siellä, mut mihin sinne mä meen , meenkö vaa sanoo et tartten jälkiehkäisy tabletin, ja saanks mä sen ilmasiks?
ja en oikee osaa :(

 • ylös 33
 • alas 43

Hei! :)

Hyvä jos poikaystäväsi ei saanut orgasmia yhdynnän aikana, se vähentää raskauden riskiä. Huomaa kuitenkin ettei se kokonaan poista sitä. Siittiöitä saattaa olla mukana jo isomäärä ns. liukastustipoissa(tämä on se neste mitä miehiltä tulee usein peniksestä kun he ovat kiihottuneita, mutta eivät ole vielä saaneet siemensyöksyä).

Siitä jälkiehkäisytabletista. Se 72 tuntia on ehdoton takaraja. Mitä nopeammin sen ottaa, niin sitä paremmin se vaikuttaa. Mene heti kun mahdollista vaikka päivystykseen ja pyydät päästä lääkäriin tai sairaanhoitajalle(en tiedä voiko sairaanhoitaja auttaa, joten lääkäri varmaan parempi vaihtoehto), koska asialla on kiire. Jos he kyselevät enemmän, niin selitä rohkeasti asiasi.

Jos kotikuntasi internet sivuilla on jonkin sortin terveyspalvelujenneuvontanumero, voit myös soittaa sinne ja kysyä miten parhaiten toimia tässä tilanteessa: varaatko ajan omalääkärille, menetkö päivystykseen vai riittäisikö vain sairaanhoitajalla käynti. Kerrot vain minkä ikäinen olet(koska olet liian nuori saamaan jälkiehkäisyä apteekista ilman lääkärin määräystä), että ehkäisy petti(puhelimessa neuvoa kysyessäsi sinun ei tarvitse selittää tämän enempää, mutta muista keskustella sitten lääkärin kanssa ehkäisynkäytöstä tulevaisuudessa) ja että asialla olisi kiire koska tapahtumasta/yhdynnästä on kulunut jo aikaa.

Se tabletti kyllä maksaa jonkin verran kun haet sen apteekista lääkärin kirjoittamalla reseptillä, mutta tuskin on kallis, sillä kyse on vain yhdestä tabletista. Jos tabletti on auttanut tai hedelmöitystä ei ole muutenkaan tapahtunut, niin saat kuukautiset sitten normaalisti. Tabletit voivat myös sekoittaa kuukautiskiertoa(esim. aikaistaa), mutta nämä kaikki kerrotaan varmasti käyttöohjeissa. Kysele vain sitten rohkesti lääkäriltä miten toimia jatkossa.

Jos raskaustestiä tarvitaan, niin se kannattaa tehdä vasta jos kuukautiset jäävät tulematta. Liian aikaisin tehty testi ei ole luotettava. Muista myös, että jos tressaat tätä asiaa, niin jo pelkästään se saattaa siirtää kuukautisten alkamista. Eli yritä ottaa ihan rauhassa. :)

 • ylös 57
 • alas 30

Niin, tuli vielä mieleen, että jos kunnallasi/kaupungillasi on nuorisoneuvola tai vastaava, niin tämä voisi olla paras vaihtoehto. Etsi vaikka kaupungin/kunnan nettisivuilta ja soittele sinne jos sellainen löytyy; he osaavat kyllä neuvoa sitten parhaiten.

Kouluaikoina kouluterveydenhuolto on sitten tietysti paras vaihtoehto.

 • ylös 46
 • alas 30

Mut hei mun ois kyl viel pakko tietää tuli mielee, et jos esim en pysty tänää käydä ja se aika menis niinku umpee, ni mitä sit teen
ootanko vaa, et miten mun menkat tulee ja sit se jälkee ostan raskaustestin, ja sit jos oon raskaana, rupeen sopimaa lääkäreidenka abortista?

 • ylös 32
 • alas 37

Hyvä jos olen pystynyt olemaan avuksi. :)

Juu, elikkä jos käy niin että et pääsee ajoissa hakemaan jälkiehkäisyä, niin odottele rauhassa seuraavia kuukautisia ja jos ne myöhästyvät, niin sitten kannattaa tehdä se raskaustesti. Sama juttu vaikka hakisitkin sen jälkiehkäisyn, eli odottelet rauhassa menkkoja ja jos ne eivät tule, niin sitten se raskaustesti. Jälkiehkäisy ei ole koskaan 100 prosenttisen varma ja mitä myöhenpään sen ottaa, niin sitä vähemmällä varmuudella se ehkäisee hedelmöittymisen.

Muista kuitenkin, ettei ole ollenkaan varmaa että tulet edes raskaaksi. Raskaaksi tuleminen riippuu niin monista eri seikoista, kuten ovulaatiosta, pojan/miehen sperman laadusta jne. Myös se ettei poikaystäväsi lauennut yhdynnän aikana pienentää raskaaksi tulemisen riskiä.

Jos nyt kuitenkin käy niin, että tulet raskaaksi, niin se nuorisoneuvola on ehdottomasti paras vaihtoehto jos sellainen löytyy. He hoitavat asian siellä ammattitaidolla. Jos teillä sellaista ei ole, niin varaa aika vaikka omalääkärille/lääkärille, niin hän neuvoo kyllä jatkosta abortinteon ja muiden suhteen ja mahdollisesti lähettää sinut gynegologille. Itselleni ei ole koskaan tehty aborttia, joten en osaa neuvoa tässä tarkemmin.

Muista vielä, että yritä olla tressaamatta asian kanssa, sillä pelkästään se voi myöhästyttää kuukautisten alkamista. Ja varmaan turha sanoa, mutta käyttäkää ensikerralla ehkäisyä, niin säästytte monelta murheelta. :)

 • ylös 33
 • alas 25

Sori kun kesti vastata. Olet jo varmaan itsekin selvittänyt, mutta varmuuden vuoksi: Lahdessa näyttäisi olevan tälläinen kuin ehkäisyneuvola.

Lahden kaupungin ehkäisyneuvola
Kauppakatu 14, 1. krs
15140 Lahti

Ehkäisyneuvonnassa:

- hoidetaan raskaudenehkäisyyn liittyvät asiat ja ehkäisyvalmistereseptien uusinnat
- annetaan raskaudenkeskeytyslausuntoja ja hoidetaan sovitut raskauden keskeytysten jälkitarkastukset

Ehkäisyneuvolan palvelut ovat tarkoitetut lahtelaisille.
Opiskelevat saavat ehkäisyneuvonnan palvelut omasta opiskeluterveydenhuollon toimipisteestään.

Ajanvaraus ja puhelinneuvonta

Ajanvaraus ma-pe klo 9-11 puh. (03) 818 4553
Vastaanotto ilman ajanvarausta arkisin klo 8-9

Luulen, että tänne sinun kannattaa soitella ja kysellä neuvoa. He osaavat ohjata miten toimitaan.

 • ylös 26
 • alas 15

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat