Silmälasin ostajan ABC: Haussa hyvät rillit

Kuva Shutterstock

Miksi työkaveri osti uudet lasinsa vähän yli satasella, mutta itse maksoin omistani 700 euroa? Eikä nyt puhuta muotipokista vaan linsseistä.Lue koko juttu

Silmälasin ostajan ABC: Haussa hyvät rillit

Kommentit (4)

valitse viisaasti

On väliä.
1.5 eli "ohentamaton" linssi on optiikaltaan hyvä ja toimii pienillä voimakkuuksilla mainiosti. 1.6 ("kerran ohennettu") on tiheämpää ainetta ja saa voimaakkamman linssin kevyemmän tuntuiseksi ja ohuemmaksi verrattuna 1.5:een. 1.6:sta voi käyttää pieniinkiin voimakkuuksiin, kun halutaan tiiviimpi ja kestävämpi linssi päivittäiseen/kovaan käyttöön. 1.6 riittää ohennuksena karkeasti sanottuna +/-4 asti. 1.67 ("kaksinkertainen ohennus") on edelleen tiheämpi eli käytännössä kevyempi ja ohuempi ja 1.74 ("kolminkertainen ohennus") muovilinsseistä tihein, ja sitä käytetään suurille, karkesti arvioituna yli +/-7 voimakkuuksille tapauskohtaisesti.

Korkeampaa taitekerrointa ei kannata käyttää turhaan, sillä linssin reuna-alueiden optiikka heikkenee ja kuvaantumisvirheet (värivirhe, vinonsäteen astigmarismi, vääristymä, palloaberraatio...) lisääntyvät taitekertoimen kasvaessa. Linssin keveyteen ja ohuuteen vaikuttaa myös muut tekijät, kuten
•kehys (vähemmän linssiä painaa vähemmän ja miinuslinssin reunapaksuutta leikkaantuu enemmän pois)
•käytetyn raakalinssin halkaisija (suuri halkaisija miinuslinssissä, jolloin reunapaksuutta leikkaantuu pois ja pieni halkaisija pluslinssissä, jolloin raakalinssin ohuet reunat jäävät myös kehyksen reunoille)
•linssin pinnan muotoilut (esim. asfäärinen linssi on loivempi ja näinollen ohuempi ja toimii suurilla plus-voimakkuuksilla usein paremmin)
•asiakkaan kasvojen mittasuhteet
•linssin desentroiminen eli asetteleminen kehykseen matemaattisesti optimaalisella tavalla
•optometristin tai optisen myyjän taito valita paras mahdollinen kehys-linssiyhdistelmä kullekin asiakkaalle.

  • ylös 19
  • alas 32
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Mikäs se on kun näkee laseilla hyvin puoleen metriin, mutta metrin päässä jo sumenee? Mennäänkö jo kaukonäön puolelle? Niihin laitettiin +1 kaukonäköä mutta jos katson esim ikkunasta ulos niin lasit pitää ottaa päästä nähdäkseen tarkemmin. Silmätarkastus tehtiin mutta se oli aivan surkea koska koko ajan oli epävarma että kumminpäin vastaisi kysymyksiin.

Helli

Niin kun optiikka liikkeen myyjätkin vielä ymmärtäisi tarjota pienempiä kehyksiä. Oli pakko vaihtaa jo lasit -7. Ekat tuli meni vaihtoon oli hirveät. Toiset tuli ja meni piirongin laatikkoon. Ei ollut sen paremmat. 800 e makso. Vuoden ollut käyttämättä. Yritän vaa sinnitellä. Kummallakin kerralla oli eri myyjä. Eka oli haltioissaan nää on niin hienot. Toinen tarjos itseasiassa suurempia kehyksiä. Yritin sopertaa sitä väliä minkä kokoiset ois mulle hyvät. Senteissä vau miten ne menee. Ei kuunnellut. Nyt mietin voiko samoja käyttämättömiä linssejä laittaa uusiin kehyksiin jos joskus löydän. Jos on miinusta paljon. Odotin että saisin pienehköt. Edelliset on eikä paina mitään. Näkö ei juurikaan huonontunut.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat