Aivotutkijan muistiresepti: Rasvaa, rokkia ja rauhaa

klo 8:30 | 9.10.2015
Aivot tarvitsevat toimiakseen virikkeitä, lepoa ja oikeanlaista ravintoa. Muistin ja keskittymisen lääkkeiksi aivotutkija Minna Huotilainen suosittelee nousemista tuolista, tekemistä käsille, musiikkia ja pehmeitä rasvoja.Lue koko juttu
4.. Suomessa väitetään rypsiöljyä hyväksi öljyksi, maatalouspoliittisista syistä. Rypsiöljyn hyödyistä esim. aivoille ei ole mitään näyttöä. Sen sijaan ekstraneitsytoliiviöljystä on.
Hyviä rasvoja:
Villi kala, pähkinät, siemenet, manteli, avokado, kananmuna, kylmäpuristetut luomu kasviöljyt tummassa lasipullossa, koska ainoastaan kylmäpuristettu kookosöljy kestää valoa, mutta muut ei. Eläinrasvat (luomu, niittyliha ja riista ovat parhaimpia).
ÄLÄ SYÖ margariinia (40 %, 60 % tai 80 % rasvaa + loput vettä) tai kevytlevitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % + vettä), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, camelinaöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, kookosrasva sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).
Vielä tarkennusta neloskohtaan: Ravintosuositusten mukainen ruokavalio perustuu tutkittuun tietoon ja monityydyttymättömien rasvojen syöntisuositus löytyy sieltä. Elimistöllä on kyllä kyky valmistaa ravinnosta puuttuvia tärkeitä aineisosia ilman, että varsinainen puutostila uhkaa. Täysin välttämättömiä ruokavaliossamme ovat vesi, hivenaineet ja vitamiinit, hiilihydraatit ja tietyt aminohapot. Ravintosuositus perustuu kuitenkin tutkittuun tietoon parhaista mahdollisista terveysvaikutuksista.
Punainen palmuöljy on nousemassa tietoisuuteen. Sitä on tutkittu yllättävän paljon ja sen sisältämät ravinteet tekevät siitä erityisen terveellisen öljyn. Se on runsain karotiinien ja tokotrienolien lähde. Tokotrienolit ovat E-vitamiinia kuten tokoferolitkin. Tokotrienolit löydettiin 1960-luvulla ja niitä on tutkittu runsaasti viimeisen 20 vuoden ajan. http://tocotrienol.org/