Veren sokerointi seis!

Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>

Ihmiseen sopii sama kuin jälkiruokaan: liika on liikaa. Sokerista saa olla vaan ei äitelän makeaa. Lue miten estät verensokerin nousun.Lue koko juttu

Veren sokerointi seis!

Kommentit (4)

kovarasva

VHH (vähähiilihydraattinen ruokavalio, jota myös karppaukseksi kutsutaan) on yli 200 vuotta vanha ruokavalio, jolla saa verensokerin hallintaan, ihminen laihtuu, pysyy hoikkana ja energisenä sekä  pääsee eroon elitapasairauksien oireiden hoitoon käytetyistä "turhista" lääkkeistä (kolesteroli, masennus, verenpaine, närästys, nesteenpoisto, II-tyypin diabeteslääkkeet jne...). 

Media ja virallinen taho sekä heidän edustajansa (mm. viralliset ravitsemusterapeutit) virheellisesti väittävät, että VHH olisi rasva- ja/tai proteiinidieetti, jossa syödään elimistön tarpeisiin nähden liikaa rasvaa ja/tai proteiinia, vaikka näin ei ole.

Miksi?

Mistä näitä "asiantuntijoita" riittää?

Ihmiset pudottavat painoa ja voivat paremmin - mutta virallisten asiantuntijoiden mukaan se on väärin, kun lautaselta puuttuu vilja ja lasista maito. 

Ravitsemustieteen dosenttien sekä professorien ja muiden virallista linjaa edustavien asiantuntijoiden (VIRALLISET RAVITSEMUSTERAPEUTIT) mielestä suomalaisten tulisi syödä suolatonta, rasvatonta ja runsaasti täysjyväviljaa sisältävää ruokaa runsaalla prosessoiduilla kasvirasvoilla (margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) höystettynä ja rasvatonta maitoa päälle. Nämä ovat henkilöitä, jotka sanovat, mitä heidän on käsketty sanoa. Nämä virallista linjaa edustavat "asiantuntijat" kertovat virheellistä tietoa mm. rasvoista, lihasta, maidosta ja viljoista.

Joko ravitsemustieteen koulutuksessa on vikaa tai sitten alalle hakeutuu Suomen pohjamuta, ne jotka eivät minnekään muualle pääse opiskelemaan, he menevät lukemaan ravitsemustiedettä. 

VHH:ssa syödään ihan virallisen suosituksen mukaan rasvoja ja proteiinia, joka keskivertonaisella on lähes 100 grammaa rasvoja ja proteiinia päivässä. Kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja syödään 500-1000 grammaa päivässä. Ruokavaliosta jätetään pois paljon hiilihydraattia ja/tai tärkkelystä sisältävät elintarvikkeet eli sokerit, viljat, riisit ja peruna.

Näinollen verensokeri pysyy vakaana. Herkkujakin voi syödä kerran pari viikossa, painon siitä yhtään mihinkinkää heilahtamatta. Joten elämä on ruokavalion suhteen todella nautinnollista, eikä mistään tarvitse luopua.

Kirjastossa on lukuisia kirjoja, joista voi katsoa ruokaohjeita sekä myös internet on täynnä ruokaohjeita, joilla saat ravitsevaa ja maukasta ruokaa.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio normalisoi nopeasti II-tyypin diabeteksen nostamat verensokeriarvot.

D-vitamiini on erittäin halpa ja hyvä keino edistää terveyttään. Monien suomalaisten tiedetään kärsivän kroonisesta D-vitamiinin puutteesta läpi elämän ja ympäri vuoden. 

D-vitamiinin puutos lisää riskiä sairastua myös II-tyypin diabetekseen.

Syöthän D-vitamiinia?

Iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä, jopa 500µg puolessa tunnissa (elimistö hajottaa ylimäärän, joten liikaa sitä ei saa). Ruuasta D-vitamiinia saa muutaman mikrogramman päivässä, riippuen mitä syö.

Suomessa alle 1-vuotias saa tippapullosta D-vitamiinia 10µg / vrk ja korvikkeesta (1dl korviketta sisältää 1,1 - 1,3µg D-vitamiinia) 10-20µg/vrk. Eli yhteensä alle 1-vuotias saa D-vitamiinia 20-30µg / vrk, riippuen paljonko korviketta menee. Ja tämä riittää alle 1-vuotiaalle.

D-vitamiinin tarve kasvaa painon ja iän mukaan. EFSA:n turvallinen D-vitamiinin saanti päivässä on yli 1-vuotiaalle 50µg päivässä ja yli 10-vuotiaalle 100µg päivässä.

Virallisia suosituksia korkeampia D-vitamiinitasoja puoltavia tutkimuksia tulee jatkuvasti, viikoittain. Suomessa ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) matalat (10µg/päivä) D-vitamiinisuositukset näyttävät yhä fossiilisemmilta. Ne riittävät vastasyntyneille sekä kissoille ja pienille koirille.

Hyvällä ruokavaliolla, riittävällä liikunnalla, riittävällä levolla, hyvällä yöunella ja ravintolisien käytöllä voitaisiin ehkäistä paljon terveydenhuollon kuluja. Nykyinen hoitojärjestelmä on kuitenkin jo lääkärikoulutuksesta alkaen niin lääkehoitokeskeinen, että muutos tuskin tulee tapahtumaan. Ja media ja virallinen taho kyllä varmistaa, että Matti ja Maija Meikäläinen aloittaa jatkossakin aamunsa mikropuurolla rasvattoman maidon kera ja nauttii päivän aikana runsaasti margariinileipiä :(

Maailman vauraimmassa maassa syödään ala-arvoista ruokaa myös päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoilla. Länsimainen lääketiede ei suostu ottamaan ravitsemusta terveydenhoidon osaksi. Ruokapyramideilla ei tehdä mitään, jos ei konkretiaa ravitsemuksesta saada toiminnan tasolle. 
 

  • ylös 38
  • alas 36
Vierailija

Ainoastaan hiilihydraattien kokonaismäärällä on merkitystä, koska niistä yksikään gramma ei mihinkään häviä. Se, että muuttuuko se hiilihydraatti (ns. hitaat ja nopeat) tunnin päästä glukoosiksi vai 6 tunnin päästä ei ole mitään merkitystä, vaikka näin meille on valehdeltu jo iät ja ajat mm. virallisen tahon puolelta. Tavan kansa kuluttaa hyvin vähän hiilihydraatteja päivässä ( alle 200 grammaa) ja näinollen se loppu muuttuu rasvaksi elimistöön ja lopulta rasvoittaa myös maksan. Näin ihminen lihoo ja sairastuu. Tätä yksinkertaista faktaa ei vaan kerrota, jotta lääkekauppa ja mättöruuan myynti ei häiriinny, eikä virallisen tahon uskottavuus horju. Sokereissa hiilihydraattia on 100%, viljoissa 70% ja muissa kasvikunnan tuotteissa alle 15%. Siitä voi jokainen laskea, mitä suuhunsa lappaa, jos mieli pysyä terveenä. Suomessa 5-19-vuotiasta pojista noin 30 prosenttia ja tytöistä 24 prosenttia on ylipainoisia ja 6,4 prosenttia on lihavia. Aikuisista joka toinen on ylipainoinen ja joka viides lihava.

Maito nostaa verensokeria (jatkuvasti koholla oleva insuliini lihottaa), enemmän kuin monet leivonnaiset. Tähän ovat syynä maidon proteiinit, joista 80% on kaseiinia (casein) ja 20% heraa (whey). Maidossa on myös sokeria (laktoosi), mutta maidon aiheuttama insuliinivaste on jopa 5-kertainen kuin mitä sen sisältämä laktoosimäärä edellyttäisi. Fermentoidut maitotaloustuotteet eivät ole yhtä suuria verensokerin kohottajia, varsinkaan juustot (poikkeuksena raejuusto), joita ei kiinteytensä vuoksi pysty nauttimaan liikaa, eivätkä siten myöskään imeydy yhtä nopeasti kuin nestemäisessä muodossa olevat maidot.

  • ylös 24
  • alas 29
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Olisiko aika kertoa totuus dia...

"Liikunnassa määrä on kuningas. Neljä tuntia reipasta liikuntaa viikossa riittää diabeteksen ehkäisyyn ja hoitoon. Mihinkään rääkkiin ei tarvitse yltää, terveellisiä lajeja ovat reipas kävely, puutarhanhoito tai halkojen hakkaus — mikä tahansa hitusen hengästyttävä, joka tuntuu mieluisalta.

Muotilajiksi noussut HIIT eli lyhyt mutta raju liikunta ei professori Uusituvan mukaan riitä diabeteksen karkottamiseen. Vaikka pika¬treeni tutkitusti parantaa sokeriaineenvaihduntaa, lyhytkestoisessa suorituksessa ei kulu diabeteksen ehkäisyn kannalta tarpeeksi energiaa."

Uusitupa tuo julki tietämättömyytensä peruskuntoliikunnan (PitääPystyäPuhumaanPuuskuttamatta) ja tehointervallien (erittäin hengästyttävää maksisykkeellistä liikuntaa) välillä. Perustasavauhtinen liikkuminen hyödyttää vain liikkumisen ajanjakson jonka jälkeen hyöty loppuu heti liikkumisen loputtua. Tehointervalliharjoittelu (HIIT) taas hyödyttää liikuntasuorituksessa ja vielä liikuntasuorituksen jälkeen, varsinkin sokeriaineenvaihduntaa jolloin verensokeri, verenpaine, LDL -kolesteroliarvo laskee sekä rasva-aineenvaihdunta paranee. Briteissä asiaa tutkineet yliopistot ovat todenneet väestöllä tehdyissä tutkimuksissa, että tehointervalliharjoittelun (HIIT) olevan tehokkaampi harjoitusmenetelmä kuin pitkäkestoinen (yli 30 min) peruskestävyysliikunta (PPPP). Itseasiassa Saksassa asiaa tutkittiin jo 1920-30 -luvulla ja legendaarinen Arthyr Lyliard (mies joka nosti Suomen kestävyysjuoksun 1970-luvulla) käytti tehointervallia harjoitettaessaan juoksijoita. 

On myös huolehdittava lihasvoimasta eli lihaskunnosta, pelkkä peruskestävyyden hankkiminen ei takaa toimintakykyä kun ikää alkaa karttua. 

  • ylös 12
  • alas 16
Vierailija

Ainoa tapa välttää tyypin 2 diabetes tai päästä lääkkeettömään remissioon on ruokavaliohoito. Siihen löytyy välineet, jotka eivät maksa yhtään mitään, ovat kaikkien ulottuvilla ja yhteiskunta (me kaikki veronmaksajat) säästämme miljoonia vuodessa. Aineenvaihdunnan kannalta vain sisäelinrasvalla on merkitystä. Tämä selittää sen, että kaikki ylipainoiset eivät vielä sairasta tyypin 2 diabetesta. 

Myös näennäisesti hoikka voi saada tyypin 2 diabeteksen, niin kyllä. Myös hoikka voi syödä todella epäterveellisesti ja omaa paljon tulehdusta ja sairauksia aiheuttavaa sisäelinrasvaa. Diabetes ei synny geneettisen perimän takia ilman, että elämäntavat ovat olleet rempallaan pitkään. Tyypin 2 diabeteksen esiintyvyys on muutamassa vuosikymmenessä räjähdysmäisesti lisääntynyt (myös lapsilla). Mikä geneettinen muutos tapahtui ihmisessä 80-luvulla? Kyllä se vaan niin on, että tyypin 2 diabetes  tulee kun insuliiniresistenssi on saavutettu ja tämä tulee pääosin vääränlaisesta syömisestä, riippumatta geneettisestä perimästä tai painosta.

Hoikkuus ei ole tae terveydestä juuri minkään sairauden kohdalla, vaikka lihavuus on merkittävä riskitekijä lähes kaikille sairauksille, joissa takana on elintavat.

Kroppa vaan sairastuu, jos sille ei anna kunnon ruokaa ja riittävästi ravinteita. 

D-vitamiinin puute lisää riskiä sairastua myös tyypin 2 diabetekseen. D-vitamiinin tarve on 50-100 µg päivässä. Mistään ravinnosta et tällaista määrää saa.

Myös kohtuuliikunta, lepo ja uni ovat erittäin tärkeitä asioita, joita ei kannata yhtään väheksyä.

Meillä on jo lapset aliravittuja ja yliväsyneitä, kun syödään silkkaa roskaa ja eletään leivällä ja perunalla sekä roikutaan netissä puolen yötä.

  • ylös 16
  • alas 14

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat