Arvokas vanhuus 2 Anneli

RAUHALLISTA PÄÄSIÄISTÄ KAIKILLE SUOMESSA
Hyvä lukija, hallituksen ja eduskunnan väki sekä muut suomalaiset päättäjät
Pääsiäisen aikana on hyvä olla perheensä kanssa kukin tahollaan.
Toivon, että kaikki Suomalaiset huomaisivat ne tuhannet yksinäiset vanhukset, jotka viettävät sen Pääsiäisen 4 päivää yksin tai kahden puolisonsa kanssa.
He löytyvät siitä naapurista, joko seinän tai aidan takaa, riippuen siitä asuuko kerros-, rivi- tai omakotitalossa. Näiden 4 päivän aikana on kotipalvelussa vain se vähimmäismiehitys, koska kunnat säästävät ja eivät halua maksaa juhlapyhäkorvauksia eli se tarkoittaa sitä, että ne huonokuntoisimmat ikäihmisemme ovat entistä enemmän heitteillä omassa kodissaan, jos heillä ei satu olemaan lapsia, jotka pääsevät heitä auttamaan. Monet ovat lapsettomia tai heidän lapsensa ovat jo ikäihmisiä itsekin tai asuvat kaukana vanhemmistaan tai eivät pääse heidän luokseen jonkun muun painavan syyn takia.
Nyt olisi aika puhua julkisesti pärjäävätkö muistisairaat ja muut huonokuntoiset kotihoidon varassa 24/7 ja mitä pitäisi tehdä, jotta ihmiset eivät olisi heitteillä omissa kodeissaan. 
Hoitokodeissa on henkilökuntaa joka tapauksessa, siellä ei vähennetä, mutta sielläkin on yksinäisiä perheettömiä vanhuksia. Samalla kun käytte omianne katsomassa, keskustelkaa muiden kanssa siellä. Kyllä sen vieraan ikäihmisen kanssakin saa puhua, hänelle se voi olla tosi tärkeää.
Tuntuu olevan vallalla käsitys, että kyllä meidän päättäjät tämän osaavat hoitaa… minäkin haluaisin uskoa siihen, mutta nykyisin käy liiankin selväksi, että raha ratkaisee…
MUTTA ne henkilöt, jotka ovat hoito-alalla ja haluavat noudattaa esim. hoitajien etiikkaa hoidettaviaan kohtaan, eivät sitä voi tehdä nykypäivänä. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että meillä ei kunnioiteta hoitajien työtä, vaan se ollaan ajamassa alas monin keinoin. Kiire, liian paljon hoidettavia, hoitajien vähäisyys, ym. alas ajetut hoitokriteerit aiheuttavat sitä, että hoitajat eivät jaksa työssään henkisesti eikä fyysisesti.
Kotihoitoon, jos ei saada niin paljon hoitajia, että kaikki voidaan siellä turvallisesti hoitaa 24/7... Ja niin paljonhan sinne ei saada, tämä on fakta.
Meiltä puuttuu päätös pitää pitkäaikaishoitopaikat, niitä ollaan romuttamassa. Jos kotihoidossa olisivatkin vain kaikki ne, jotka sinne pystyttäisiin turvallisesti hoitamaan ja ne huonokuntoiset, muistisairaat ja ne joita omaishoitajat eivät enää jaksa hoitaa, siirrettäisiin vanhain-/ hoitokoteihin, tämä yhteiskunta pystyisi hoitamaan kaikki ikäihmisemme hyvin.
Kaikilla ikäihmisillä pitäisi olla mahdollisuus valita missä haluaa loppuelämänsä viettää, nyt sitä ei ole. Ratkaisu ei ole koti tai perheyksikkö. Nämä ovat loppupelissä, kunnolla ja turvallisesti hoidettuina kalliita ratkaisuja.
Entisajan kodinhoitajat, kotisairaanhoitajat ja vanhainkodit ovat kuitenkin loppupelissä ne halvemmat ratkaisut. Siinä samalla kun hoitaa 10 vanhusta halvemmalla kuin sen 1 vanhuksen hyvin kotiinsa 24/7.
Koska RAHA RATKAISEE on sen mukaan elettävä;
Hoitokustannukset voidaan jakaa sen mukaan mitä hoidettavalla on resursseja. Jos on varaa, voi valita haluaako kotiinsa sen erikoishoidon ja maksaa sen mukaan. Jos ei ole varaa, pitää yhteiskunnan maksaa ja silloin on edullisempaa hoitaa monta vanhusta kerralla.
Omaishoitajille on annettava myös muuta apua kuin se pieni palkkio tehdystä työstä. Myös he tarvitsevat ulkopuolista apua kotiinsa, heidän pitää päästä kaupoille, asioille ym. ilman hoidettavaa ja silloin on saatava hoitaja kotiin.
Jos me kaikki suhtaudumme vähättelevästi ikäihmisten hoitokysymyksiin, annamme kuvan, että kuka vaan saa toimia miten vaan.... ja annamme ulospäin rikollisille kuvan, että väliäkö sillä.
Samalla annamme samanlaisen hällä väliä kuvan huonokuntoisille tai muistisairaille itselleen.
Toivotin tuossa alussa rauhallista Pääsiäistä kaikille Suomessa.
Huomioikaa toisianne ja vieraita ikäihmisiä ennen kaikkea.

Kansalaisaloite Arvokas vanhuus 2 toinen vireillepanija
Anneli Koivunen
Kiitos että jaksoit lukea tämän.

Anna kannatuksesi ja muista että tämä on uusi, jolle ei periydy ne vanhat kannatukset.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1672
Lomakekannatuksen antaminen;
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/kannatusilmoituslomake/Kansalaisaloite...
Tulosta lomake tai niin monta lomaketta kuin tarvitset.
HUOM. Lomake tulee tulostaa A4-kokoisena eli ei saa pienentää, eikä taittaa ja lähetä osoitteeseen;
Anneli Koivunen, Otsontie 3, 05400 Jokela.

  • ylös 4
  • alas 5

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat