Pientä lämpöä koko ajan — pitääkö huolestua?

Kuva Shutterstock

Kertooko pieni lämpö hoitoa vaativasta sairaudesta? Vai onko se vaiva, joka paranee kun lopettaa mittaamisen? Selvitimme asiaa.Lue koko juttu

Pientä lämpöä koko ajan — pitääkö huolestua?

Sivut

Kommentit (23)

Vierailija

Huono artikkeli. Vähätellään kuumetta. Juuri nyt kahdella kuumeilleella todettu syöpä.

 • ylös 144
 • alas 54
Peloissaan oleva kuumepotilas

Minulla on kommentissa esiin tuotu epäilys omasta terveyden tilastani. Mutta jos menen lääkärii niin sanovat varmaan minun olevan luulosairas. Vuosikymmeniä sitten en uskaltautunut mennä tarpeeksi ajoissa lääkäriin ja olin kuolla umpisuolen puhkeamisesta aiheutuneeseen vatsakalvon tulehdukseen.

 • ylös 99
 • alas 43
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kuumepotilas

Itsellä ollut kohta kaksi viikkoa "lämpöilyä" (omasta mielestäni kuumetta). Päivittäin lämmöt sahanneet pahimmillaan 38 asti kun normaalilämpötilani on 36.6. Täysin poikkeuksellista omassa kropassani. Itse en vähät välittäisi kuumeesta mutta kun olo on huono, päätä särkee jatkuvasti, enkä voi tehdä juuri muuta kuin maata. Kävin dextralla, maksoin 300 euroa siitä että lääkäri totesi minulle että ei löydä mitään vikaa (verenkuva, nenäontelo röntgen ja lastalla katsoi suuhun) ja että menisin kotiin lepäämään. Eli jos tulehdusarvot eivät ole riittävän korkealla niin diagnoosinteko loppuu siihen. Nykylääkäreitä ei juuri kiinnosta ihmisten parantaminen eikä sairauden syyn löytäminen vaan lähinnä päästä potilaista nopeasti eroon muutamalla rutiinitarkistuksella.

 • ylös 65
 • alas 20
aili

Kyllä jatkuvan pienen kuumeilun takana voi olla tulehdus, vaikka verikokeitten arvot olisivat viitearvojen sisällä. Eli jos potilas ei parane, pitäisi parin kk välein ottaa uudet kokeet. Arvojen kehittyminen toisiinsa nähden, voi antaa vihjeen tulehduksesta, vaikka vielä mentäisiin viitearvojen puitteissa. Viitearvoihin pätee myös se, että mikä on normaalia yhdelle, ei välttämättä ole normaalia toiselle. Itse sain Moskovassa stipendiaattina ollessani kummallisen kuumeilun kiusakseni. Lisäksi oli nivelkipuja ja voimattomuutta eli ei pystynyt eikä jaksanut fyysisesti ponnistella ja silloin lämpö helposti nousi tuonne 38:aan. Moskovassa tutkittiin ja lääkärit ottivat tosissaan. Vähän ennen kotiinlähtöä lääkärini sanoi, että kyllä nyt jokin tulehdus jossakin on, kun arvot ovat sillä tavalla muuttuneet, vaikka vielä ovatkin normaalin rajoissa. Sain laajakirjoisen sulfakuurin. Lääke ei auttanut. Tulin Suomeen ja olin silloin 27-vuotias eli ei todellakaan ollut normaalin rajoissa, etten jaksanut imuroida lepäämättä kuin yhden huoneen kerrallaan ja kolmen huoneen asunnon siivoaminen vei kaksi päivää. Nivelkivut ja kuumeilu vain pahenivat. Alkoi lääkärirumba, kunnes yksi lääkäri alkoi tutkia ennen otettuja testituloksia ja päätyi samaan kuin moskovalainen kollegansa. Kyllä siellä jokin tulehdus on päällä.  Hän päätti kokeilla tetrasykliiniä ja viiden päivän kuluttua olin selvästi paremmassa kunnossa. Kahdessa viikossa olivat sekä nivelkivut että kuume poissa. Mutta kun kuuri loppui, niin viikon kuluttua kaikki alkoi uudestaan. Lääkärini oli lomilla. Sijainen ei oikein ottanut minua tosissaan, mutta lopulta hän kirjoitti kk:n reseptin tetrasykliiniä ja ihme tapahtui. Paranin ja jaksoin taas opiskella. Lämpö alle 37 ja voimat olivat palanneet. En ole ainoa Moskovassa opiskellut, joka on tullut takaisin salaperäisen kuumeilun kanssa. Minun kokemukseni jälkeen moni sai avun tetrasykliinistä. Myöhemmin olen oppinut, että jos minulla on CRP yli kymmenen, niin asiat ovat huonosti. Esim. kun minut otettiin kierukkatulehduksen takia Naistenklinikalle sisään, niin CRP oli vielä alle 10. En usko, että kuume tulee mittaamalla. Ihmisellä on kuumetta tai sitten ei. Myöhemmin työelämässä, kun pidin sairaslomarajana 37,7 astetta, niin joskus kävi niin, että tunsin itseni flunssaiseksi ja tosi kipeäksi, mutta vaikka kuinka mittasin ja toivoin, että mittari näyttäisi riittävää  lukemaa, niin ei se vaan näyttänyt. 

 • ylös 42
 • alas 23
Vierailija

Kuumeilua jatkunut kohta 10 viikkoa välillä 35.6-37.5. Terveyskeskuksesta ilmoitettiin, etteivät varaa aikaa lääkärille, koska kyseessä ei ole kuume, joka heidän mukaansa on min. 38 astetta. Sivuoireena totaalinen väsymys.

 • ylös 51
 • alas 22
Visiteeraaja

Täällä kohtalotoveri. Minulla jo 5 vuotta pientä lämpöilyä ja välillä niin suurta väsymystä että pakko mennä nukkumaan. Tutkittu on veriarvot keuhkot ja sisäelimet kuvattu. Mitään ei kuulemma löydy ja kun peruslämpö on 36,6 ja yhdenkin piirun nousu lämpötilassa tekee olon tosi voimattomaksi ja sairaaksi ja väsyneeksi. Suuren kuntayksikön sisätautilääkärin luona juuri toissapäivänä käyneenä, tuomio se että kuume ei ole kuumetta on vain oma tuntemukseni, koska ei ole yli 38 astetta; lisäksi kun mittaan kainalosta lämmön (silloin kun enää viitsin mitata, koska tunnen ns munaskuissa kun kuume nousee) voi lääkärin mukaan olla kyse myös mittavirheestä. Kuumeilun ja väsymyksen takia olen ollut yli vuoden päivät sairaana, kykenemättömän tekemään työtä tai mitään muutakaan, ja kun erehdyin mainitsemaan lääkärille että tämä tilanne vetää mielen välillä masentuneeksi, niin oli kyllä heti tarjoamassa mielialalääkkeitä. Sairaslomaa kun pyysin ei ottanut kuuleviin korviin. Minulle tämä kuumeilu alkoi biologisen lääkkeen myötä.

 • ylös 32
 • alas 29
Vierailija

Ehkä voisit varata ajan terveysasemalle tuon totaalisen väsymyksen perusteella, jos eivät lämmön perusteella ota? Kyllähän noin pitkään jatkunut vaiva kannattaisi tutkia!

 • ylös 27
 • alas 27
Vierailija

MMN kirjoitti:
te ootte päästänne sairaita! jos lämpöä on alle 38 niin se ei ole silloin kuumetta!

Kas, psykiatri kommentoi...

 • ylös 49
 • alas 19
Ei voi yleistää

Oma normaali lämpö on 35.5-36 astetta. Nivelkivut ja järkyttävä väsymys tulevat heti kun mittari näyttää vain 37 astetta. Ihmiset on erilaisia. Minulla on kerran lapsuudessa ollu kuumetta 39 ja olin sairaala potilas, koska en enää kyennyt edes istumaan ilman tukea.

 • ylös 62
 • alas 16
Vierailija

Mun normaalilämpö on selkeästi alle 36. Kun aletaan olla ”normaalilämmössä” 36,6, niin oma olo on usein jo melkoisesti heikentynyt. Yli 38 ei ole noussut vuosiin.

 • ylös 42
 • alas 20
Titityy

Huh miten asenteellista tekstiä. Juu ei omaa terveyttään kannata seurata ennen kuin on niin vakavasti sairas, että joutuu leikkauspöydälle. Parit reaktiiviset artriitit sairastaneena olen huomannut tämän asenteellisuuden ja vähättelyn aiemminkin. Kun resurssit ei riitä kunnollisiin tutkimuksiin, niin vähättelyllä lakaistaan potilaat pois silmistä.

 • ylös 43
 • alas 19
Mykoplasma

Minun kuumeilu oli mykoplasma, välillä pientä lämpöä ja välillä kunnon kuumetta monta viikkoa.

 • ylös 22
 • alas 1
veri tankerous inteet

"Peräsuolilämpö on noin 0,4 astetta korkeampi kuin suusta mitattu, joka puolestaan on kainalolämpöä saman verran korkeampi."

Hieman tulkinnanvarainen ilmaisu - aka viitaussuhteet.

Vierailija

Niin. Kun itse mittaan lämmön suusta, näyttää mittari 36.6 kun olo on hyvä. Kun samaa mittaria pitää kainalossa 8 min, näyttää se 36.6.

Jos suusta mitattu lämpö nousee 36.8, huomaa olon olevan jo vetämätön; 37 astetta suusta ja siivoilukin hengästyttää ja väsyttää vietävästi. Jos samassa tilanteessa kainalomittaria malttaa pitää mittaamassa sen 8 minuuttia, näyttää se tismalleen samoja lukemia kuin suustakin.

Terveisin 14 päivää "ei-kuumeessa" leukosyytit ja munuaisarvot koholla. Toisin sanoen kai siis "täysin terve" kuten ylijumala tohtori sanoo.

Vierailija

Ollessani parikymppinen alkoi mystinen lämpöily: lämpö nousi joka päivä iltapäivällä noin 37. Samalla tuli suunnaton väsymys ja sairas olo. Aamulla oireet poissa, kunnes taas tulivat iltapäivällä. Kävin läkärissä, kaikki tutkittiin ja mitään ei löytynyt. Lääkäri kommentoi:"joillain vain on tällaista, ei sille voi mitään."
Onneksi olin työtön koska olo oli joka päivä niin sairas etten olisi kyennyt töihin. Tätä jatkui 2 vuotta kunnes parisuhteeni päättyi jonka myötä lopetin e-pillerit. Ja kas kummaa, lämpöily loppui siihen.

1931

Minun tarinani. Oli viikkoja lämpöä illalla 37,4.  Päivällä kotona oli alle 37. Kotona oli hyvä olla, mutta töissä jo yleis melu rasitti vaikka työ olikin mielenkiintoista ja kevyttä.

Menin lääkäriin, sain sitä yleistä Penisilliniä jota vastaanotolla niin moni kertoi syöneensä jo monta kuuria. (oli 1980 lukua). 

Otin 1 päivällä ja toisen illalla, aamulla olin kuin uudelleen syntynyt, todellisuudessa en muistanut mitä on olla terveenä. Juoksin ja iloitsin.

---------

Eletään vuosia 2000. Kavereilla, varsinkin kahdella oli ollut pientä lämpöä, väsymystä ja lääkäri vähätteli. Toki alettiin tutkimaan, toinen oli jopa 2 viikon jaksoja sairaalassa. 

Toisella tuli johonkin vatsanseudulle noin 5 vuoden kuluttua pientä kipua. Vatsa avataan ja suljetaan, annettiin 3 kk elinaikaa, oli Haimasyöpä. 

Toisella löydettiin lähes 2 vuoden kuluttua bakteeri verestä ja saatiin kuntoon. Häntä vain ajoittain väsytti. Hän elää tänä päivänäkin lähes 80v, terveenä.

Mieti vähän

Just tuossa todettiin, että kuumeen raja 37,5. Jos lämpö koko ajan 37, ei ole kyse kuumeesta. Mutta senli menet lääkäriin, jos siltä tuntuu.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat