Uneton, keski-ikäinen nainen – mistä apu?

Vaihdevuodet unettomuus hormonihoito

Unilääke ei ole paras apu vaihevuosi-ikäisen naisen unettomuuteen.Lue koko juttu

Uneton, keski-ikäinen nainen – mistä apu?

Kommentit (7)

54v. kuumia aaltoja on mutta n...

Kyllä keski-ikäinen nainen voi valvoa yöllä ja kärsiä unetomuudesta vaikka syy ei olisikaan kumat aallot. Aina kuumia aaltoja esitetään syyksi. Ja myös hormonihoitoja kovasti kaupitellaan kaikille automaationa.

  • ylös 318
  • alas 47
Vierailija

Minulle ei ainakaan ole niitä kaupiteltu! Jokuhan se on mikä valvottaa, muu stressi tai ongelma, johon ei lääkkeet ole ratkaisu, mutta vaihdevuosi unettomuuteen hormonit kyllä auttavat. Auttavat myös yleiseen oloon ja asennekin asioihin ja elämään tulee myönteisemmäksi 😀

  • ylös 23
  • alas 275
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Myös uniapnea jää usein huomaamatta, kun ensisijaisesti uniongelmien syyksi ajatellasn vaihdevuosia.

  • ylös 141
  • alas 33
Vierailija

Entä kun hormoonihoitoa ei suositella perinnölliden tukos alttiuden takia?😯

  • ylös 127
  • alas 20
Vierailija

Menin kolmelle eri lääkärille unettomuuden vuoksi ja mainitsin 4-5 kertaa yössä toistuvat hikoilukohtaukset ja kyselin, voisinko saada hormonikorvaushoidon. Jokainen lääkäri sivuutti asian ja diagnooseja olivat ei-elimellinen unettomuus, väsymys ja akuutti stressireaktio. Pyysin sitten työterveyshoitajalta hormonimittauslabroja, jotka osoittivat minulla olevan menopaussin. Soitin gynekologilleni ja hän kirjoitti oitis hoidon ja ihmetteli, miksi niin kauan kärvistelin unettomuuteni kanssa, 2,5 kk 2-3h unta/yö. Lääkärit kirjoittivat nenäsuihketta, melatoniinia ja unilääkettä. Pitää siis osata lukea omaa kehoaan ja vaatia tutkimuksia. Jos mieliala ailahtelee, on itkuisuutta ja apeutta eikä mitään oikein saa aikaiseksi, niin menopaussi on alkanut. Minä söin minipillereitä enkä voinut siis kuukautisista aavistella, kun ei niitä ollut. Minipillerit vaihtuivat hirmoneihin ja uni palasi viikossa, kun kuumat aallot eivät pitäneet hereillä.

  • ylös 34
  • alas 119
Kokemusta on

Kyllä unta haittaavia vaihdevuosioireita on muitakin kuin kuumat aallot: estrogeenin puute aiheuttaa toisille mm. kovia rytmihäiriöitä, ahdistuskohtauksia ja nivel/lihaskipuja. Ne herättävät vähän väliä ja haittaavat uudelleen nukahtamista. Hormonihoitoa ei tosiaankaan tyrkytetä, vaan sen sivuvaikutuksilla pelotellaan joka käänteessä, vaikka joillakin se saattaa parantaa kokonaisterveyttä ja lisätä elinikää sydän- ja verisuonitauteja ehkäisemällä ja tulehdustiloja vähentämällä.

Vierailija

Vaatikaa nyt ihmeessä tehokkaita ja turvallisia hoitoja niillekin, jotka eivät hormooneja halua ollenkaan tai eivöt voi käyttää. Syyllistely on haitallista kaikille.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat