Käytä oikein kortisonia, niin säästyt haitoilta

kortisonilääke allergia astma ihottumat

Kun iho kutisee ja kukkii, tulehdus jyllää suolistossa tai keuhkot pihisevät – kortisoni auttaa. Pelot hillitsevät kuitenkin hyvän lääkkeen käyttöä. Olisiko aika päivittää käsityksiä?Lue koko juttu

Käytä oikein kortisonia, niin säästyt haitoilta

Kommentit (16)

Aikuinen M

Silmälääkärini kehotti välttämään kortisonia, nostaa silmänpainetta.  Onko tietoo?

 • ylös 65
 • alas 60
ah

kortisonin tiedetään aiheuttavan kaihin (harmaakaihi), kuin myös glaukoomaa.  Kortisoni kuivattaa myös silmiä voimakkaasti.  Minulle tuli harmaakaihi molempiin silmiin 4 kuukauden kortisonihoidon jälkeen.  Tämä haitta lääkkeestä ei ole mitenkään harvinainen.

 • ylös 69
 • alas 44
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
mulkvisti

Todellakin kortisoni on erittäin kimurantti pilleri esim. Prednisolon 5 mg pillerillä pääset hyvässä lykyssä tyypin 2 diabeteksen sairausbisneksen uhriksi eikä tarvitse niitä mömmöjä kauan syödä kun oireet iskee rajustikin. Nähty on ja melkoista örvellystä kun lääkärikään ei ymmärtänyt missä vika vaan sitten tuli lopulta piipaa-auto ja sairaalareissu kun sokerit niin korkealla ettei mittari edes näyttänyt lukemaa. Että ei se lääkäri välttämättä edes ymmärrä tällaisistakaan oireista joten heikoilla jäillä mennään jos aikoo luottaa "pätevään" terveydenhuollon ammattilaiseen. Sairaalassa vielä sai tupla annoksen verenpainelääkettä että sai sen johdosta sydänkohtauksen kaltaisen tilan ja siitä lähtien ei tervettä päivää ole nähnyt vaan kunto laskee kuin lehmänhäntä. Luotto mennyt "lääkityksiin"(lääkkeiden päällekkäisyyksiin sama vaikutus monessa pillerissä) että vähemmälläkinhenkin taju lähtee kun jokapilleri alentaa verenpainetta ja ihan lääkärin määrääminä. Eivät katso toisen lääkkeen vaikutuksia pääasia että pillereitä on ja paljon.

 • ylös 32
 • alas 34
Vierailija

Artikkelin kaikkiin sairauksiin on olemassa tehokas ruokavaliohoito, johon kaikilla on varaa, on helppo noudattaa ja suurin osa pääsee kokonaan eroon sekä oireista että lääkityksistä.

Voiko ruokavaliolla ehkäistä, hoitaa ja saada sairauksia remissioon (oireeton sairaus)? Oikeanlaisella ruokavaliolla on suuri merkitys hyvän bakteerikannan muodostumisessa.

Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä.

Valitettavan usein lääkäreiden kanta sairauksiin on, ettei ruokavaliolla ole juurikaan merkitystä.

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksien oireiden vähentämisen ja immuunivasteen kanssa.

 • ylös 34
 • alas 34
Vierailija

" Parhaiten kalsiumia saa maitotuotteista. "

Kyllä, mutta maassa, jossa käytetään eniten maailmassa maitotuotteita on eniten osteoporoosia.

Koska maidon fosfori haurastuttaa luita.

Maidon fosfori estää kalsiumin imeytymisen ja haurastuttaa luita. Fosfori-kalkki -kasaumat ovat myös vaarallisia sydämelle ja verisuonille. Ne kerrostautuvat verisuonien seiniin.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4212225/

Osteoporoosiahan esiintyy yleisesti ainoastaan maissa, joissa juodaan paljon maitoa.

 • ylös 22
 • alas 31
Vierailija

Osteo­po­roosia on Suomessa jo lap­silla. Vuoden 2011 tutkimuksen mukaan helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on mm. D-vitamiinin puutos.

Dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lasten sairaus. Hänen mukaansa lapsista noin puolella on vakava D-vitamiinin puutos jo vastasyntyneenä.

Mäkitien arvelee myös, että Suomessa on suuri joukko nuoria aikuisia, joilla on merkittävä riski sairastua osteoporoosiin jo ennen keski-ikää. Vain 14% :lla murtumapotilaista on ollut normaali luuntiheys vuonna 2011. 

Hauras luusto on riskitekijä osteoporoosin lisäksi myös varhaiselle nivelrikolle ja muille tuki- ja liikuntaelinsairauksille. n. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja n. 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Jopa 70 prosenttia osteoporoositapauksista jää diagnosoimatta, joten sairastuneiden määrä on huomattavasti suurempi kuin 400 000.

Tyypillisiä osteoporoosin aiheuttamia murtumia ovat pienienerginen rannemurtuma, rasitusmurtumat, lonkkamurtuma sekä selän nikaman murtuma.

Verisuoni- ja luustonterveyden kannalta tärkeimmät ravinteet ovat kaikki antioksidantit (marjat, kasvikset, juurekset, vihannekset, hedelmät), C-vitamiini, D-vitamiini, magnesium, kalan Omega-3 -rasvahapot (EPA ja DHA) ja K2-vitamiini, joten varmista näiden riittävä saanti ruuasta ja ravintolisistä.

http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 

Ranne-, olkavarsi -, lonkka- ja selkänikamien murtumat sekä rasitusmurtumat ovat tyypillisimpiä osteoporoottisia murtumia. Ensimmäiseksi luukadossa murtuu yleensä ranne, kun kaadutaan ja otetaan kädellä vastaan putoamista maahan.

Myöhemmällä iällä, kun refleksit vaimenee ja kättä ei ehdi laittaa kompastuessa alle, murtuu lonkka. Lonkkamurtumat ovat vakavimpia, koska pahimmillaan niihin voi menehtyä tai ne voivat invalidisoida pysyvästi. Reisiluun kaulan murtumia todetaan Suomessa noin 8000 vuosittain.

Kaikkein yleisin osteoporoottinen murtuma on selkänikaman murtuma. Nämä ilmenevät pituuden lyhentymänä tai kumarana ryhtinä.

Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa päivittäin riittävästi proteiinia (1-2 grammaa per normaali painokilo), C-vitamiinia 400 mg, D-vitamiinia 50-100 µg, magnesiumia 200-400 mg sekä K2-vitamiinia 50-100 µg. Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. 

 • ylös 29
 • alas 19
Vierailija

Pojalleni aloitetttiin kortisonilääkitys astmaan jo 3-vuotiaana --> kavukäyrässä näkyi suuri notkahduskuoppa vuoden käytön jälkeen, jolloin kortisoni lopetettiin heti ja astma- ja allergiaoireet pahentuivat. Poika ei koskaan kasvanut niin pitkäksi kuin syntymäpituuden mukaan piirrettiin kasvukäyrä neuvolassa.

 • ylös 28
 • alas 34
Luonto lailliseksi

Sisäisesti tablettina otettava kortisoni-hoito yleistä. Onko sille luonnonmukaisia vaihtoehtoja ja miten vähentää kalkkiutumia suonistossa, jos syö kortisonia, joka haurastuttaa luita ?

 • ylös 9
 • alas 19
Vierailija

Onko jollakin kokemuksia siitä, että silmiin annetut kortisonitipat pitkään käytettyinä ovat aiheuttaneet nenän limakalvojen ärsytystä,tulehdusta ja turpoamista.

 • ylös 10
 • alas 7
Ei syöpä ole paha, vaan ne lää...

Hemalääkärini diagnosoi erythromyalgian (punakipu) ja siihen 40mg kortisonia päivittäin. Auttoi kipuun, mutta sain kaikki sivuoireet. Ny vain 5-10 Mg pari kertaa viikossa. Bisfosfonaatti hermovaurio jaloissa. Botox 200 annosta piikkeinä auttaa, tai Fentanyl 75.
Kuolemakin on helpompaa kuin polyneuropatia. Nyt selkäytimessäni on neurostimulaattori hillitsemässä neuropatiaa. Medtronic. 85% vamma-aste. Myelooma.

Seppo Korpela

Minulle tuli lihasreuma yllättäen.  Kortisonia 20 mg kuukauden ja sen jälkeen

vähemmän 17,5 mg päivässä. Lihasreuma katosi tosin 1 viikon aikana.  En ole varma, johtuuko lukemisnäön huonontuminen  kortisonista, kirjan lukeminen on heikompaa.

Vierailija

Sain toissapäivänä kortisoni piikin olkapäähän ja nyt Vatsa kipeä, verenpaineet yläpaine 180, alapaine 88 ja pulssi 80. Miten sopinee yhteen Marevanin ja verenpainelääkkeen kanssa jota käytän.

Pexi

Kortisonista. Tuo on myös yksilöllistä kuten moni muukin asia. Itse olen käyttänyt predisolonia 7 vuotta päivittäin.Tällä hetkellä 25mg/vrk, Pari kertaa vuodessa joudun käyttämään 2.. 4 viikon pituisia kuureja eli 50 / 30mg vuorokaudessa.
Sivuvaikutuksia en ole saanut.
Sairastan Myasteniaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat