Kommentit (4)

Vierailija

Ei sitten tullut mieleen vastaajalle, että myös kilpirauhasen vajaatoiminta oireilee väsymyksellä ja mielialojen muutoksilla. Itselläni dg viivästyi vuosia ja viimeinen vuosi hoidettiin masennuksena. Tuskin olen ainoa, joka jää asianmukaista kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnoosia vaille. Pelkkiä laboratorioarvoja ei saa tuijottaa vaan otettava huomioon myös ihmisen kokema oireisto.

  • ylös 31
  • alas 12
Vierailija

Kannattaisi tarkiatuttaa veren rautapitoisuus, ferritiini. Varastoitunut rauta voi olla vähissä, vaikka hbl-arvot olisikin hyvät/riittävällä tasolla.

  • ylös 12
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Energia takaisin

Hei "aina väsynyt"
Kärsin itse useita vuosia selittömästä väsymyksestä. Energiat loppuivat työpäivän jälkeen ja pikkuhiljaa tilanteen pahentuessa nukuin suurimman osan illoista. Harmitti, että en jaksanut asioita jotka vapaa-ajallani olisi tuottanut eniten iloa.
Päätin selvittää itse asioita. Törmäsin tässäkin vastineessa mainittuihin masennukseen, ruokavalioon, unen laatuun, kilpirauhasongelmiin jne. Lähdettiin työterveyden kautta verikokein selvittelemään. Lukuun ottamatta hieman alhaisia rauta-arvoja ja kohonneita, mutta rajoissa olevia verensokereita ja useita kilpirauhaskokeita, koska lääkäri ei niihin aluksi ollut tyytyyväinen, kaiken todettiin olevan ok. Mutta ei se väsymystäni poistanut.
Sitten sain ystävältäni kirjan. Täyttä tiedettä yhdysvaltalaiselta tutkijalääkäriltä. Siinä yhdistyvät ravinto, kohtuullinen liikunta, laadukas uni ja stressin hallinta. Ravinto kuitenkin mielenkiintoisimpana: ruokavalio on Paleo ja itse kirjasta vaikuttuneena aloitin hiljattain sen tiukemman autoimmuuniprotokollan (AIP). Kuten kirjoittaja toteaa, parasta on se että tulokset olossa jokainen voi huomata jo parissa viikossa. Vaatii sen ajan tarkkuutta mitä suuhunsa laittaa. Lyhykäisyydessään ruokavaliosta poistuu alussa täysin viljat ja maitotuotteet, tiukemmassa ruokavaluossani toistaiseksi myös koisokasvit, herne- ja palkokasvit sekä siemenet ja kananmunat.
Kirja on Paleo Approach by Sarah Ballantyne. Amatzonista voi tilata, mutta on vain englanniksi. Myös facebookissa sivut Paleomom ovat hänen. Suomalaisia facebook-sivustoja aiheeseen liittyen on mm. maidoton/viljaton/paleo hakusanoilla.
Kirja johdatti tietoon länsimaissa yleistyneisiin autoimmuunisairauksiin; kilpirauhasen sairaudet, MS, Parkinson, dementia, diabetes...Koululääketiede tarjoaa näihin oireisiin synteettisiä lääkkeitä, mutta nyt tiedän että itse syyt sairauksiin ovat geneettisen perimän lisäksi ympäristössä ja ravinnossa.
Sain kuukauden tiukan ruokavalion jälkeen energiani takaisin. Lisäksi verensokerit, jotka selkeästi väsymiseen kohdallani liittyvät, kuriin.
Suosittelen lämpimästi hakemaan tietoa funktionaalisen lääketieteen puolelta ja autoimmuunisairauksista. Tutkittua tietoa on valtavasti. Suomessa läpimurto odottaa vielä tulemista. Kannattaa muistaa, että lääke-ja elintarviketeollisuudessa myynti ja liikevoitto on tärkeämpää kuin yksilöiden terveys. On ollut järkyttävää herätä tiedon myötä huomaamaan, mitä meille kaupan hyllyillä myydään.
En ole terveydenalan ammattilainen, joten lääkärin kautta alkuun. Jos mitään muuta vakavaa ei löydy, niin omalle tutkimusmatkalle. Apu on lähempänä kuin arvaatkaan. Älä ainakaan suostu popsimaan kemiallisia mielialalääkkeitä selvittämättä ensin ruokavaliolla ja tarkistuttamalla kilpirauhasarvot ja muut väsymystä aiheuttavat tekijät.

  • ylös 25
  • alas 15
Vierailija

Moni suomalainen (vauvasta vaariin) kärsii tietämättään erilaisista ravinnepuutoksista. Yleisimmät ravinnepuutokset ovat kalan Omega-3 rasvahapot (EPA ja DHA), rauta, folaatti, B12-vitamiini, D-vitamiini (ruuasta on mahdotonta saada riittävästi D-vitamiinia, oli se millainen tahansa), C-vitamiini, jodi, seleeni, magnesium, sinkki ja K2-vitamiini, joka on äärimmäisen tärkeä verisuonten ja luuston hyvinvoinnille. 

Näiden puute altistaa kaikenlaisille ikäville puutossairauksille.

Esim. kilpirauhasen vajaatoiminta tulee jos ravinnossa on liian vähän Seleeniä, Jodia, Sinkkiä, Kuparia ja Magnesiumia sekä D-vitamiinia. Näiden hivenaineiden ja D-vitamiinin puute on yleistä suomalaisilla. Pelkästään D-vitamiinin puutostila voi johtaa kilpirauhasen autoimmuunisairauden syntyyn.

Suomalaisten jodin saanti ravinnosta on vähentynyt lähes kolmannekseen siitä, mitä se oli parhaimmillaan 1960-luvulla.

Eli ei nää sairaudet ihan taivaasta tipu. Toki on sairauksia, joihin ei voi edes ravinnolla vaikuttaa, mutta ne eivät ole lisääntyneet.

Jodin puutostilat aiheuttavat terveysongelmia lähes kaikkialla maailmassa. Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi, että koko maailman väestöstä noin 30 % ei saa tarpeeksi jodia. 

Raudanpuuteanemian (ja D-vitamiinin puutostilan) oireet sekoitetaan usein kilpirauhasen vajaatoiminnan oireisiin.

Näiden kuukausihinnaksi tulee noin 5 euroa, joten ei ole rahasta kiinni terveyden ylläpito.

  • ylös 12
  • alas 9

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat