Voiko syöpää torjua syömällä?

syöpä, ruoka

Jopa puolet syövistä olisi ehkäistävissä viisailla elämäntapavalinnoilla. Mitä ne ovat ja mitä ne eivät ole, kiistellään keskustelupalstoilla. Me kysyimme asiantuntijalta.Lue koko juttu

Voiko syöpää torjua syömällä?

Kommentit (2)

Vierailija

D-vitamiinin puute lisää riskiä sairastua moneen eri syöpään.

Toki pitää myös muutenkin syödä kunnon ruokaa ja paljon kasviksia.

Syöthän D-vitamiinia?

Suomessa paljas iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä. Talvella D-vitamiinia ei saa lainkaan auringosta. Ruuasta D-vitamiinia saa muutaman mikrogramman päivässä, riippuen mitä syö.

Suomessa alle 1-vuotias saa tippapullosta D-vitamiinia 10µg / vrk ja korvikkeesta (1dl korviketta sisältää 1,1 - 1,3µg D-vitamiinia) 5-10µg/vrk. Eli yhteensä alle 1-vuotias saa D-vitamiinia 15-20µg / vrk, riippuen paljonko korviketta menee. Ja tämä riittää alle 1-vuotiaalle.

D-vitamiinin tarve kasvaa painon ja iän mukaan. EFSA:n turvallinen D-vitamiinin saanti päivässä on yli 1-vuotiaalle 50µg päivässä ja yli 10-vuotiaalle 100µg päivässä.

Virallisia suosituksia korkeampia D-vitamiinitasoja puoltavia tutkimuksia tulee jatkuvasti, viikoittain. Suomessa ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) matalat (10µg/päivä) D-vitamiinisuositukset näyttävät yhä fossiilisemmilta. Ne riittävät vastasyntyneille sekä kissoille ja pienille koirille.

  • ylös 13
  • alas 12
Vierailija

Hyvä olisi saada kaikki ravintoaineet ruoasta, mutta ihmiset kun eivät vain noudata suosituksia. Tai jotkut noudattavat mutta he ovat vähemmistö. Muistaakseni THL on julkaissut tutkimuksen, mistä käy ilmi että ravintoainepuutokset ovat yleisiä. On puutetta raudasta, jodista, folaatista, B12:sta ja jopa C-vitamiinista. Jotenkin pitäisi kai näitä saada, vaikka ei saisi ruoasta. Tämä olisi syytä ruveta jo ottamaan huomioon ravitsemusneuvonnassa. Ei toimivia suosituksia voi perustaa pelkästään toiveille siitä, että ihmiset söisivät "oikein". Taitaa neuvonta olla ajastaan jäljessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat