Saatko tarpeeksi rautaa? Tässä parhaat rautaiset ruoat

Saatko tarpeeksi rautaa? Tässä parhaat rautaiset ruoat

rauta anemia

Vaalean viljan vaihtaminen täysjyväisiin parantaa raudansaantia. Anemian torjumiseksi muista imeytymistä vauhdittava C-vitamiini.Lue koko juttu

Kommentit (14)

Rautaan hyvin perehtynyt

Raudan puute on paljon luultua yleisempää ja piilovaikutteista, kun sitä ei tarpeeksi analysoida. Sairaanhoidon ammattilaisetkin ovat tietämättömiä ja lepsuja rauta-asioissa. Lisäksi tulee tietää kaikki kolme rautatasoa, hemoglobiini, varastorauta ja transrauta. Harva tietää että vaje aiheuttaa univaikeuksia, iho - ongelmia ja mielialaongelmiakin. Raudan puute voi keski-ikäisellä myös viestiä suolessa vähitellen vuotavasta kasvaimesta. Rauta jos mikä, kannattaa testata kerran vuodessa ja käyttää anemiaan tehokkaita rauta-lisäravinteita.

Jatta

Kannattaa pyytää labrasta ferritiiniarvo. Eli varastorauta arvo . Se kertoo todellisen rauta arvon. Hb voi olla vaikka 140 ja silti kärsiä raudanpuutteesta. Ferritiiniarvon pitää olla yli 50.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Itsellä Hb nyt suht normaali mutta ferritiini on 13.
Ja kyllä tää väsymys on jotain kauheeta. Plus että koko ajan on hiukan "kuutamolla". Ensin epäiltiin kilpirauhasen vajaatoimintaa kunnes selvisi,että onkin raudanpuutosanemia.

Vierailija

Rautaa saa parhaiten imeytyvässä muodossa punaisesta lihasta. Jos muotidieetin mukana jättää mainion ja terveellisen ravinnetiheän lihan pois, niin lienee turha ihmetellä mistä raudanpuute johtuu. Mitään pätevää näyttöä punaisenlihan epäterveellisyydestähän ei ole olemassa, ainoastaan muistinvaraisten kyselytutkimusten harhaa.

Toksikologi

Nykyään en oikein jaksa uskoa lehdissä kirjoitettuja juttuja kun tässäkin tekstissä uskotellaan edelleen että pinaatti on erittäin rautapitoinen. Vaikuttaa siltä että jutut kyhätään eikä tarkisteta lähteitä.

Vierailija

Jos käyttää rautalisää, niin kannattaa muistaa välttää 2 tuntia ennen ja jälkeen sen popsimista:

- kahvia/teetä

- kananmunaa

- maitotuotteita

- täysjyväviljaa

Nämä tulivat itselle täytenä yllätyksenä, joten ei ihme että ferritiiniarvoni oli 15!

Vierailija

Kysykää apteekkarilta, jos olette ostamassa rautalisää! Etsin itselleni apua anemian hoitoon ja apteekkari sanoi, että vain pari tuotetta auttaa siihen. Muut valmisteet pitävät yllä jo olemassa olevia rautatasoja, mutta eivät auta puutostilaan. Onneksi en ottanut hyllystä mitään summassa!

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Rautaa saa parhaiten imeytyvässä muodossa punaisesta lihasta. Jos muotidieetin mukana jättää mainion ja terveellisen ravinnetiheän lihan pois, niin lienee turha ihmetellä mistä raudanpuute johtuu. Mitään pätevää näyttöä punaisenlihan epäterveellisyydestähän ei ole olemassa, ainoastaan muistinvaraisten kyselytutkimusten harhaa.
Mutta linssit ja muut palkokasvithan korvaavat punaisen lihan hyvin, ja ovat vailla punaisen lihan terveyshaittoja (lisääntynyt syöpäriski ym.)  En voisi syödä lihaa, kun muistan mistä se on tehty (sian peräpäästä), ja miten (eläinrääkkäys ja teurastus).

Vierailija

Hei mulla on ferritiiniarvo 44, onko syytä huoleen? Mittautin sen  nyt juuri hiljattain ja CRP 0,5  ???

Minulla on meneillään Letrozol syöpälääke.

Rautaan perehtynyt

Rautatasot kannatta pitää hyvällä tasolla, ei vain välttää anemiat. Raudan puutus on suuri tiedostamaton syy alakuloon, univaikeuksiin, kramppeihin, ihon kutinaan jne. 

Naisten kannattaa pitää taso  135 - 150 ja miesten 140 - 16 ja s-ferritiinit yli 40. Kaupasta saatavilla erilaisilla rautavalmisteilla varmasti saa ko tasot, Jos käyttää niitä säännöllisesti ja ottaa C-vitamiinia rautavalmisteen kanssa 0.5 - 1 g joka kerta valmisteen kanssa, mikä parantaa imeytymistä. Näin saa myös terveyttä lisäävää C-vitamiinia lisää kehoon. 

Huomaa, että raudanpuute on raskaasti alidiagnosoitu ja vain hyvin harva lääkäri tunnistaa mahdollisesti hyvinkin epämääräiset ja vaihtelevat puutoksen oireet.  

Kokenut Ravintoasiantuntija

Raudan puutoskin voi aiheuttaa kilpirauhasen lievää vajaatoimintaa, joka ei nykyisissä karkeissa ja T3 hormonin mittauksen välttävissä testeissä edes näy.

Ota itse T3. testi maksaa vain parikymppia Synlabissa.

Sen pitää olla viitearvojen yläkolmanneksessa, jotta se olisi oikeasti terveellä tasolla. 

Faktatietoa

Lisääntynyt syöpäriski ei tule lihasta. Korkeintaan mikäli käristät prosessoituja lihatuotteita rypsiöljyssä. Hiilihydraatit aiheuttavat suurimmat ongelmat, kuten matala-sateinen tulehdus, diabetes.

Eläinrasva ja maitorasva nostavat hyvää kolesterolia. LDL voi hieman nousta, mutta siitäkin nousee vain hyvä LDL, eikä huono vldl eli se hapettuva. Se taas nousee hiilareista, kuten myös triglyt nousevat.

Ja mitä tulee rauta-arvoihin, niin lääkärit ihan kuutamolla. Minua hoidettiin astmaatikkona, sisäilmaongelmaisena neljä vuotta, kunnes itse älysin, että olisiko keliakia. Hemoglobiini oli 166. Ferritiini 32 ja oli kaikki raudanpuutteen oireet:väsymys, levottomat jalat, muistihäiriöt, haavaumat, ihon kuivat läntit, hilseily, silmäoireet, ärtyneisyys, elohiiri, lihasten nykinät, maitohapoille meneminen. Nämä loppuivat parissa viikossa, kun aloitin gluteenittoman ja samalla otin 200-300 mikrog päivässä. 3kk päästä ferrit oli vasta 42, toki suoli ei ollut kunnossa, joten imeytyminen huonoa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat