Hyvien bakteerien puute sairastuttaa

probiootit, hyvät bakteerit, mirobisto, suolistofloora

Mikrobistomme on järkytyksen tilassa, mikä näkyy vakavien sairauksien puhkeamisena yhä nuoremmilla.Lue koko juttu

Hyvien bakteerien puute sairastuttaa

Kommentit (3)

Vierailija

D-vitamiinin vajaus on merkittävä I-tyypin diabeteksen laukaisevista ympäristötekijöistä ja sen korrelaatio I-tyypin diabetekseen on tunnettu jo noin 40 vuotta. Mutta silti Suomessa D-vitamiinin viralliset saantisuositukset ovat liian alhaisia. Miksi? Kuka tästä hyötyy?  

Suomessa I-tyypin diabetes ei ollut iso ongelma vielä 50-luvulla. 1-tyypin diabetes alkoi kuitenkin kasvaa samaan aikaan kun D-vitamiinisuosituksia alettiin laskea 50 µg/vrk alaspäin.

Jokaista suositusten laskua seurasi diabeteksen nousu ja kun D-vitamiinisuositus laskettiin 10 µg/vrk, diabetes repesi isoksi ongelmaksi.

Suomalainen Lancetissä jo vuonna 2001 julkaistu syntymäkohorttitutkimus osoitti, että lasten 1960-luvulla saama D-vitamiinilisä (50 µg päivässä) vähensi ykköstyypin diabeteksen riskiä lähes 90 prosentilla, eikä tutkimuksen mukaan vitamiinista ollut mitään haittoja.

Jostain syystä THL, VRN ja varsinkin Suvi Virtanen, joka on ollut tätä tutkimusta tekemässä, ovat jättäneet lähes huomiotta tämän merkittävän tutkimustuloksen, ja ykköstyypin diabeteksen syitä ja siihen auttavia keinoja on haluttu väen vängällä etsiä pelkästään jostain muulta.

Suurimmalla osalla suomalaista on merkittävä D-vitamiinin puutos läpi vuoden ja läpi elämän, joka lisää riskiä sairastua erilaisiin sairauksiin sekä lisää merkittävästi terveydenhuollon kustannuksia.

Tällä hetkellä Suomessa ei tutkita RIITTÄVÄN D3-vitamiinin saannin ja I-tyypin diabeteksen yhteyttä, eikä olla lähitulevaisuudessakaan tutkimassa.

Miksi?

Mikään lääketehdas tai mukaan instanssi ei voi tienata D3-vitamiinilla rahaa, eikä niillä siten ole myöskään mielenkiintoa suorittaa aiheesta tutkimuksia. Kyseessä ei ole mikään salaliittoteoria, vaan liiketoimintaa koskeva perusasia. Sama pätee moniin muihinkin tehokkaisiin hoitoihin, joita ei voi patentoida.

D-vitamiini vahvistaa ihmisen vastustuskykyä tulehdustauteja vastaan. D-vitamiinia tarvitaan, jotta elimistö tuottaisi mikrobeja tuhoavia peptidejä. Nämä peptidit tuhoavat elimistöön tunkeutuneita taudinaiheuttajia, sieniä, bakteereita ja viruksia. Niitä syntyy valkosoluissa ja hengitysteiden pinnalla, ja ne muodostavat limakalvoille suojamuurin esimerkiksi influenssaviruksia vastaan.

Suomessa ja muissakin maissa tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että maahanmuuttajien lapsilla tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus muuttuu samankaltaiseksi kuin kohdemaassa, joka antaa vahvaa viitettä ulkoisiin ravitsemuksellisiin tekijöihin.

Niin lapsille kuin aikuisillekkin pitäisi antaa mahdollisimman luonnollista ja käsittelemätöntä ravintoa, koska varsinkin lapsen kehittymätön suolisto ei kestä prosessoitua ravintoa ja tästä on seurauksena mm. autoimmuunisairauksia.

Tänä päivänä niin lapsille, kuin aikuisillekkin tarjottava laitosruoka on liian prosessoitua. Keskeisin tekijä on ravinnon vaikutus suolistoon, jossa muodostuu jopa 80% immuniteetistamme. Immuniteettijärjestelmäsi toimiessa huonosti sairastut. Kun immuniteettijärjestelmäsi pettää, kuolet. 

D-vitamiinin tiedetään vaikuttavan immuunipuolustukseen ja sen aktiivisuuden sääntelyyn. D-vitamiinin merkitystä suoliston terveydelle puoltaa se, että suolistossa on D-vitamiinireseptoreita. Lisäksi D-vitamiini säätelee suoliston limakalvon läpäisevyyttä ja suoliston inflammaatiota.

Veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l tiedetään riittävän riisitaudin estoon, ei kokonaisterveyden ylläpitoon, joka on 100-150 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen aikuinen tarvitsee D-vitamiinia 50-100µg päivässä.

  • ylös 12
  • alas 13
Vierailija

Suoliston väärä bakteerikanta on oireiden taustalla. Oireista pääsee eroon oikealla ruokavaliolla. Varsinkin suolistosairauksissa ruokavaliohoito pitää aloittaa välittömästi ensioireiden ilmaantuessa, jotta suolisto ei pääse liikaa tuhoutumaan, koska muuten joutuu leikkauspöydälle. Lääkärien tietotaso suolistosta on surkealla tasolla. Tieto suolistosta on yleisesti ottaen vajaata. Ihminen tuntee kosmoksen paremmin kuin suoliston.

Ruoka on lääke.

Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä.

Voiko ruokavalio parantaa ?

Valitettavan usein lääkäreiden kanta moneen sairauteen on, ettei ruokavaliolla ole juurikaan merkitystä. 

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksista parantumisten ja immuunivasteen kanssa. 

Autoimmuunisairaudet reagoivat usein erittäin nopeasti viljattomaan, maidottomaan ja sokerittomaan ruokavalioon. Sekä ehdottomasti rypsi ja rypsipohjaiset rasvat (margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) pois.

Allergiat, psoriasis, nivelrikko, reumasairaudet, II-tyypin diabetes, astma, suolistosairaudet ja atopia ovat elimistön immuunijärjestelmän ylireagointia sopimattomiin (yleensä viljat ja/tai maito sekä rypsi) ruoka-aineisiin, jotka pitävät tulehdustilaa yllä kehossa. Kun elimistön pommittaminen sopimattomalla ravinnolla lopetetaan, myös immuunijärjestelmä rauhoittuu. 

Kannattaa perehtyä aiheeseen, sillä voit päästä kaikista oireista eroon vain muuttamalla ruokavaliotasi. 

Lasten allergiat ja autoimmuunisairaudet ovat lisääntymässä huimaa vauhtia. Ei nuo sairaudet taivaasta tipu, vaan jotain tehdään todella väärin.

VÄLTÄ TURHIA ANTIBIOOTTIKUUREJA.

Suomessa joka toinen lapselle määrätty antibioottikuuri on turha. Luku on todennäköisesti aikuisilla ihan sama. Antibiootit tappavat suoliston hyvät bakteerit ja täten altistavat uusille sairauksille. Mutta  suoliston bakteeristo kyllä toipuu, kun sille antaa kunnon ravintoa. Eli vältä rypsiä kaikissa muodoissaan (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...), maitoa sellaisenaan sekä liiallista viljan käyttöä.

Myös huono sisäilma, home, radon, haitalliset kemikaalit, ympäristömyrkyt ja torjunta-aineet sairastuttavat. Eli varmista, että olet aina puhtaassa sisäilmassa.

  • ylös 15
  • alas 16
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Suomessa joka toinen lapselle määrätty antibioottikuuri on turha. Luku on todennäköisesti aikuisilla ihan sama. 

Esim. korvatulehduksista jopa 80% on virusperäisiä, joihin ei tehoa antibiootti. 

Mahdollisen korvatulehduskierteen katkaisusta puhuttaessa on syytä nostaa pinnalle ruokavalio. Monet ovat saaneet apua tähän kierteeseen, kun ovat vähentäneet viljojen,  maitotuotteiden ja sokerin käyttöä. Ja usein siis riittää, että esimerkiksi viljojen käyttöä vain vähennetään ja juodaan vettä maidon tilalla. Juoksevat maitotuotteet keräävät limaa ja ovat usein merkittävänä tekijänä kroonisissa ylähengitystieinfektioissa. Eli kierteen katkaisu ei välttämättä vaadi mitään täysviljattomuutta.

D-vitamiinin anto suomalaista viranomaissuositusta suurempana päiväannoksena vähentää lasten toistuvia korvatulehduksia, osoittaa italialaistutkimus. Tulehduskierteessä olevien lasten D-vitamiinin tarve on sellainen, että seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) nousee vähintään 90 nmol/l. Siihen ei riitä Suomessa voimassa oleva virallinen saantisuositus 10µg, jolla pitoisuus jää alle 50 nmol/l.

Syöthän D-vitamiinia?

Iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä. Onhan käytännössä mahdotonta saada riittävää D3-vitamiinimäärää ruokavaliosta oli se millainen tahansa.

Suomessa alle 1-vuotias saa tippapullosta D-vitamiinia 10µg / vrk (jos vanhemmat muistavat sen antaa) ja korvikkeesta (1dl korviketta sisältää 1,1 - 1,3µg D-vitamiinia) 5-10µg/vrk. Eli yhteensä alle 1-vuotias saa D-vitamiinia 15-20µg / vrk, riippuen paljonko korviketta menee. Ja tämä riittää alle 1-vuotiaalle.

D-vitamiinin tarve kasvaa painon ja iän mukaan. EFSA:n turvallinen D-vitamiinin saanti päivässä on yli 1-vuotiaalle 50µg päivässä ja yli 10-vuotiaalle 100µg päivässä.

Virallisia suosituksia korkeampia D-vitamiinitasoja puoltavia tutkimuksia tulee jatkuvasti, viikoittain. Suomessa ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) matalat (10µg/päivä) D-vitamiinisuositukset näyttävät yhä fossiilisemmilta. Ne riittävät vastasyntyneille sekä kissoille ja pienille koirille.

Neljä viidestä poskiontelotulehduksesta on viruksen aiheuttama ja paranee parissa viikossa ilman antibiootteja, joten vältä turhia antibioottikuureja.

Yskä on yleinen nuhakuumeen oire. Flunssaan liittyvä yskä kestää keskimäärin kolme viikkoa. Äkillinen keuhkoputkentulehdus on oikeastaan sama asia kuin yskä. Äkillinen keuhkoputkentulehdus on lähes aina viruksen aiheuttama henkitorven ja keuhkoputkiston limakalvon tulehdus. Virukseen ei auta antibiootti. 

Antibioottilääkityksestä on aikuisten ja lasten akuutissa keuhkoputkitulehduksessa enemmän haittaa kuin hyötyä, todetaan juuri julkaistuissa, uusissa Vältä viisasti -suosituksissa.

Keuhkoputkitulehdukset ovat yleensä virusten aiheuttamia. Antibioottihoito ei tehoa niiden oireisiin ja voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Lisäksi turha antibioottien käyttö lisää taudinaiheuttajien vastustuskykyä.

Jokainen antibioottikuuri muuttaa suoliston bakteeristoa jopa vuosien ajaksi. Antibiootit tappavat suoliston hyvät bakteerit ja täten altistavat uusille sairauksille. 

Mutta suoliston bakteeristo kyllä toipuu ennalleen, kun sille antaa kunnon ravintoa. Eli vältä rypsiä kaikissa muodoissaan (rypsi, margariinit, kasvirasvakermat jne...), maitoa sellaisenaan sekä liiallista viljan käyttöä.

  • ylös 13
  • alas 13

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat