Onko aito voi parasta rasvaa?

voi, kova rasva

Ei ole. Tutkimusnäyttö on selkeää: kovat rasvat ovat terveydelle haitaksi ja kasvirasvat hyväksi. Lue miksi.Lue koko juttu

Kommentit (11)

Vierailija

Juttu on täyttä huuhaata. Tai lääketeollisuuden/elintarviketeollisuuden korruptoimaa väärää totuutta tai pelkästään uskomusta. Matalat kolesterolitasot ei suojaa sydänkuolemilta, 70%:lla sydärin saaneilla on kolesteroli matala (siis kok. alle 5).

LDL-kolesterolin alentaminen ei vähennä sydänkuolemia. Tämä on aivan selvää HYVIN kontrolloitujen satunnaisten tutkimusten mukaan. Kasvisrasvalla kyllä LDL alenee, mutta ei vähennä sydänkuolemia. Päinvastoin osassa tutkimuksista kasvisrasva lisäsi kaikista syistä johtuvia kuolemia, osassa syöpiä.

Kolesterolilääkkeillä alennettu LDL ei vähennä sydänkuolemia. Uudet PCSK-9 inhibiittorit alentavat erittäin tehokkaasti LDL:ää, mutta ei vaikuta sydänkuolemiin. Yhdistettynä statiineihin trendi on lisäntyneiden sydänkuolemien suuntaan.

Muutkaan LDL kolesterolia alentavat läkkeet eivät vähennä sydänkuolemia, päinvastoin.

Statiiineista on marginaalinen hyöty, siitä hyötyy 5 vuoden pillerinsyönnin seurauksena 1 sadasta. Surkea lääkke siis. Lisäksi noista sadasta sairastuu 1-2 diabetekseen lääkkeen vaikutuksesta ja lisää näin sydänriskinsä 3-kertaiseksi. Lisäksi sivuvaikutuksena lihasvauriot, muistiongelmat etc. No statiineista on siis mitätön hyöty, joka perustunee tulehdusta vähentäviin ja veren hyytymistä edistäviin ominaisuuksiin, ei LDL:n vähentämiseen.

Mutta lienee turha toivoa, että oikea tieteellinen näkemys yltää Kuopion yliopistoon asti ja korvaa vanhat vääräiksi osoittautuneet uskomukset.

Sydänriskinsä voi pitää minimissään pitämällä huolen että ei hommaa itsellensä hyperinsulemiaa/insuliniresistanssia, joka on lähes kaikkien lnsimaisten elintasosairauksien taustalla. Mutta tämä voi ola vaikeaa nykyisten sokeria ha tärkkelystä suosivien ravintosusitusten aikana.

Vierailija

Suomalaisen tutkimuksen mukaan, insuliiniresistenssi lisää sydänkuolemia 900% mutta maan lääketieteen eliitti pitää kynsin ja hampain kiinni entisestä kasvojen menettämisen pelosta kaikkien ihmisten vahingoksi.

Kolesteroli- ja kaloriteoriat ovat kuolleet. Pitäisi keskittyä todelliseen syyhyn eli insuliiniresistenssiin. 

Statiinien tutkimuksessa vallitsee massiivinen harha, joka lähtee jo niiden perimmäisestä käyttötarkoituksesta. Niillä pystyy alentamaan veren LDL-kolesterolin tasoja, mutta varsinainen hyöty sydänsairauksien ehkäisyssä on 1-2 prosentin luokkaa, jos sitäkään. Valtaosa ihmisistä syö statiineja turhaan: 60 ihmisen pitää syödä niitä 5 vuotta, että 1 säästyisi sydänkohtaukselta ja samaan aikaan yksi 50:stä saa diabeteksen ja 1:lle kymmenestä tulee lihasvaurioita. 

Moni kuolee äkillisesti sydänkohtaukseen, vaikka verisuonet ovat täysin auki. Sydänkuolema sinänsä on edelleen suuri arvoitus. Lääketeolllisuus on vääristänyt käsitystämme koko aiheesta. Tällä hetkellä 75% sairaalaan tuoduilla sydänkohtauspotilailla on normaali tai normaalia alempi kolesterolitaso. Tästä ei haluta puhua, ettei lääkekauppa häiriinny.

Kokonaiskolesteroliarvot vaihtelevat jopa yhden päivän sisällä. Jos kolesterolia mitataan pitkin päivää, arvot saattavat muuttua jopa 10% .

Kesällä ja talvellakin väestön kolesterolitarvot muuttuvat. Vaihteluun vaikuttavat monet tekijät.

Kokonaiskolesterolilla ei ole mitään tekemistä ihmisen terveyden kanssa. Samoin kun tyydyttyneillä rasvoilla ei ole tekemistä sydänterveyden kanssa.

Vähän enemmän terveyden kanssa on tekemistä HDL:llä eli hyvällä kolesterolilla ja LDL:llä eli huonolla kolesterolilla. Näistä tärkeämpi on HDL.

HDL ja LDL hajoavat vielä erilaisiksi yhdisteiksi, joilla terveyttä voidaan myös arvioida.

Yli puolet infarktin saaneista omaavat alle 5 kokonaiskolesterolin Suomessa.

Lisäksi infarkteja on kahta erilaista:

Aivoinfarkti on sairaus, jossa osa aivokudoksesta jää ilman happea ja tuhoutuu. Syynä on aivovaltimoiden tukkeutuminen. Useimmiten tukkeuma johtuu verihyytymästä ahtaassa valtimossa, mutta se voi syntyä myös muualta tulleesta hyytymäpalasesta. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä, mutta riskitekijöitä on paljon.

Sydäninfarkti tarkoittaa hapenpuutteen aiheuttamaa paikallista sydänlihaskuoliota. Sydäninfarkti johtuu lähes aina sepelvaltimotaudista eli verisuonten kalkkeutumisesta. Tähänkään syynä ei ole kolesteroli. 

Usein myös kuuluu puhuttavan "kovat" ja "pehmeät" rasvat. Termit ovat täysin harhaanjohtavia. Kovat ja pehmeät rasvat ovat propagandistisia myyntisloganeita. Ravitsemustutkimus ja -fysiologia eivät niitä tunne eikä kenenkään tulisi käyttää kyseisiä termejä.

Ihan vaan kertauksen omaisesti tiedoksi: tyydyttyneet rasvat eivät vaikuta sitä eikä tätä sydän- ja verisuonitauteihin. Ns. huonoa kolesterolia (LDL) on sekä hyvää että huonoa. Huonoa se on pienipartikkelisena massana ja voi tällöin epäsuotuisissa oloissa myötävaikuttaa plakkien syntyyn verisuonissa. Hyvää se on suuripartikkelisena. Aina se on välttämätöntä elimistön aineenvaihdunnalle, erityisesti aivoille. Elimistö valmistaa itse pääosan kolesterolista, vain 20-30 prosenttia tulee ravinnosta. Tyydyttyneitä rasvoja sisältävä ravinto tuottaa suuria LDL-partikkeleita. Siis erityisen hyviä!

Kolesterolilääkkeet ovat nykypäivän lääketeollisuuden kultakaivos. Tutkimuksiakin ovat varjostaneet sidonnaisuudet kolesterolilääkebisnekseen. Kun puhutaan virallisista ravintosuosituksista, kyseessä on enemmänkin poliittinen kannanotto.

Näistä asioista on kirjoitettu tietoa jo kokonainen kirjastollinen, joten suomalaisten usko lekureihin ja heidän lääkityksiinsä on lähinnä rikollista toimintaa.

Vierailija

Suomalaisen tutkimuksen mukaan, insuliiniresistenssi lisää sydänkuolemia 900% mutta maan lääketieteen eliitti pitää kynsin ja hampain kiinni entisestä kasvojen menettämisen pelosta kaikkien ihmisten vahingoksi.

Kolesteroli- ja kaloriteoriat ovat kuolleet. Pitäisi keskittyä todelliseen syyhyn eli insuliiniresistenssiin. 

http://www.pharmaceutical-journal.com/opinion/insight/the-cholesterol-an...

Statiinien tutkimuksessa vallitsee massiivinen harha, joka lähtee jo niiden perimmäisestä käyttötarkoituksesta. Niillä pystyy alentamaan veren LDL-kolesterolin tasoja, mutta varsinainen hyöty sydänsairauksien ehkäisyssä on 1-2 prosentin luokkaa, jos sitäkään. Valtaosa ihmisistä syö statiineja turhaan: 60 ihmisen pitää syödä niitä 5 vuotta, että 1 säästyisi sydänkohtaukselta ja samaan aikaan yksi 50:stä saa diabeteksen ja 1:lle kymmenestä tulee lihasvaurioita. 

Moni kuolee äkillisesti sydänkohtaukseen, vaikka verisuonet ovat täysin auki. Sydänkuolema sinänsä on edelleen suuri arvoitus. Lääketeolllisuus on vääristänyt käsitystämme koko aiheesta. Tällä hetkellä 75% sairaalaan tuoduilla sydänkohtauspotilailla on normaali tai normaalia alempi kolesterolitaso. Tästä ei haluta puhua, ettei lääkekauppa häiriinny.

Kokonaiskolesteroliarvot vaihtelevat jopa yhden päivän sisällä. Jos kolesterolia mitataan pitkin päivää, arvot saattavat muuttua jopa 10% .

Kesällä ja talvellakin väestön kolesterolitarvot muuttuvat. Vaihteluun vaikuttavat monet tekijät.

Kokonaiskolesterolilla ei ole mitään tekemistä ihmisen terveyden kanssa. Samoin kun tyydyttyneillä rasvoilla ei ole tekemistä sydänterveyden kanssa.

Vähän enemmän terveyden kanssa on tekemistä HDL:llä eli hyvällä kolesterolilla ja LDL:llä eli huonolla kolesterolilla. Näistä tärkeämpi on HDL.

HDL ja LDL hajoavat vielä erilaisiksi yhdisteiksi, joilla terveyttä voidaan myös arvioida.

Vierailija

Usein myös kuuluu puhuttavan "kovat" ja "pehmeät" rasvat. Termit ovat täysin harhaanjohtavia. Kovat ja pehmeät rasvat ovat propagandistisia myyntisloganeita. Ravitsemustutkimus ja -fysiologia eivät niitä tunne eikä kenenkään tulisi käyttää kyseisiä termejä.

Ihan vaan kertauksen omaisesti tiedoksi: tyydyttyneet rasvat eivät vaikuta sitä eikä tätä sydän- ja verisuonitauteihin. Ns. huonoa kolesterolia (LDL) on sekä hyvää että huonoa. Huonoa se on pienipartikkelisena massana ja voi tällöin epäsuotuisissa oloissa myötävaikuttaa plakkien syntyyn verisuonissa. Hyvää se on suuripartikkelisena. Aina se on välttämätöntä elimistön aineenvaihdunnalle, erityisesti aivoille. Elimistö valmistaa itse pääosan kolesterolista, vain 20-30 prosenttia tulee ravinnosta. Tyydyttyneitä rasvoja sisältävä ravinto tuottaa suuria LDL-partikkeleita. Siis erityisen hyviä!

Kolesterolilääkkeet ovat nykypäivän lääketeollisuuden kultakaivos. Tutkimuksiakin ovat varjostaneet sidonnaisuudet kolesterolilääkebisnekseen. Kun puhutaan virallisista ravintosuosituksista, kyseessä on enemmänkin poliittinen kannanotto.

Näistä asioista on kirjoitettu tietoa jo kokonainen kirjastollinen, joten suomalaisten usko lekureihin ja heidän lääkityksiinsä on lähinnä rikollista toimintaa.

Korkea kolesteroli on lääketeollisuuden keksintö. Alzheimer tauti on lisääntynyt koko sen ajan, kun kolesterolilääkkeitä on pakkosyötetty ihmisille. On tapauksia, missä lääkärit ovat soittaneet potilaille, että heidän on pakko syödä kolesterolilääkkeitä. Norjalaiset lääkärit tekivät tutkimuksen 55 000 kuolleelle 30 vuoden ajalta. Niillä, joilla kolesteroli oli tasolla 5-9, elivät kauemmin kuin alle 5 mmol/l kolesteroli. 95 % Suomen lääkäreistä on tässä asiassa väärässä, ja he tappavat ihmisiä kolesterolilääkityksellä.

Viime vuosikymmenen myydyimmät lääkkeet koko maailmassa ovat olleet kolesterolilääkkeet eli statiinit.

Vuonna 2015 statiineilla eli HMG-CoA-reduktaasin estäjillä oli käyttäjiä Suomessa 666 552 KELA-korvauksen saajaa, kun vuoden 2014 lukema oli 663 195 huijattua. Lisäystä oli 3 357 ihmistä kaikesta kohusta huolimatta. Todella rasvainen huijaus.

Vierailija

Rasvat on välttämättömiä ravintoaineita. ”Sokerit eivät”. Rasvoja tarvitaan mm. solukalvojen rakennusaineiksi ja hormonien lähtöaineiksi. Aivot muodostuvat 60-70 prosenttisesti rasvasta ja niiden toimivuus on sidoksissa rasvojen saantiin. Elimistön kolesterolista 25 % on aivoissa, sillä aivot käyttävät näitä lipoproteiineja signaalinvälityksessä. Alhaiset kolesterolitasot johtavat dementiaan ja Alzheimeriin. Luonnolliset ja eläinperäiset rasvat soveltuvat ihmisille hyvin, koska evoluution aikana elimistö on kehittynyt hyväksikäyttämään niitä. Teollisten rasvojen (mm. margariinit) molekyylirakenne on sellainen, että solukalvot jäävät heikoiksi ja verenkierron patogeenit läpäisevät solukalvon aiheuttaen tulehdusreaktion. 

Tämä kaikki löytyy kymmenistä laajoista tutkimuksista, joita kansainvälinen tiedeyhteisö on julkaissut. Rasvasodassa Suomi alkaa olemaan viimeinen vastarannan kiiski. Tyydyttyneet eli eläinrasvat eivät aiheuta sydän- ja verisuonitauteja, vaan pikemminkin ehkäisevät niitä. Tätä tukevaa aineistoa on nykyisin kirjastollinen. Suomalaiset viranomaiset vetoavat edelleen 1970-luvulta peräisin olevaan Ancel Keysin 7 maan tutkimukseen, joka on kumottu useissa yhteyksissä vuosia sitten. Se on virheellinen ja valheellinen tutkimus, joka lobattiin elintarviketeollisuuden avustuksella ravintosuosituksiin USAssa ja sittemmin muissa länsimaissa. Menneet virheet on kumottava. 

Terveys on liiketoimintana hyvin tuottoisaa, katteet korkealla. Käytännössä tarkoittaa lääkäreiden ja lääkeyhtiöiden tekevän saumatonta yhteistyötä kaikkien saadessa mojovat voitot, julkiset lääkärikeskukset on tietoisesti rampautettu ja lihavat lompakot ohjattu yksityisille. Asia tulee muuttumaan kunhan auktoriteettiuskovainen suomen pullakansa tajuaa tulleensa vedätetyksi oikein kunnolla ja ymmärtävät kokonaisuuden liiketoiminnassa, eivätkä enää sokeana kulje narun päässä infernaalisia laskuja maksamassa, lääkärin "määräys" ei enää toimi taikasanana.

Esim. masennus-, kolesteroli- ja diabeteslääkkeiden myynti on miljardiluokan bisnestä. Pelottelutyylillä saadaan tietämättömät ihmiset ostamaan niitä ja pilaamaan jäljellä olevan terveytensä lääkkeiden haittavaikutuksilla. Sairasta, härskiä, suorastaan rikollista toimintaa.

"Kaikkien aikojen suurin virhe ravitsemustieteessä tapahtui yli 40 vuotta sitten, kun Yhdysvalloissa tehtiin suuri “tieteellinen” yli 9 000 henkilöä käsittänyt tutkimus Minnesota Coronary Experiment. Sen väitettiin osoittaneen, että kasviöljy ja siitä valmistetut levitteet ovat voita terveellisempiä sydämelle ja valtimoille. Se johti ravitsemustieteilijät ja lääkärit täysin väärille jäljille. Niiden perusteella annettiin virheelliset ravitsemussuositukset, joita on noudatettu myös Suomessa. British Medical Journal paljastaa nyt, ensi kertaa koko maailmassa, kuinka tutkimuksesta jätettiin julkaisematta oleellista tietoa, joka olisi kääntänyt päätelmät päälaelleen. Todellisuudessa tutkimus osoitti, että kasviöljyjen käyttäjät kuolevat muita nopeammin sydäntauteihin."

http://www.tritolonen.fi/uutiset/2895-historian-suurin-ravintorasvahuijaus

Vierailija

Ikääntyessään verisuonet tukkeutuvat kalkista. Ja tämä kalkkeutuminen alkaa jo varhaisnuoruudessa, jos on väärät elintavat. Kalkkeutuminen nostaa myös verenpainetta.

Verisuoni- ja luustonterveyden kannalta tärkeimmät ravinteet ovat kaikki antioksidantit (marjat, kasvikset, juurekset, vihannekset, hedelmät), C-vitamiini, D-vitamiini, magnesium, kalan Omega-3 -rasvahapot (EPA ja DHA) ja K2-vitamiini, joten varmista näiden riittävä saanti ruuasta ja lisäravinteista.

Tähän kalkkeutumiseen ei auta margariinit eikä statiinit, koska ne eivät ehkäise tai vähennä verisuonten kalkkeutumista. Statiinit lisäävät myös dementiaan sairastumista ja myös monet muutkin lääkkeet. Statiinien on todettu lisäävän verisuonten kalkkeutumista sekä altistavan II-tyypin diabetekselle. FDA varoitti jo vuonna 2012 statiinien haittavaikutuksista ihmisten kognitiivisiin toimintoihin. Lääkkeen todettiin aiheuttavan muun muassa muistin menetystä ja sekavuutta. Lipitor atorvastatiinin pakkausselosteesta löytyy haittavaikutuksista kohta: muistin heikentyminen.

Ennen statiinilääkityksen määräämistä pitää tiedostaa, että statiini aiheuttaa myös harmaakaihia. Silmäterän kalvot tarvitsevat korkean kolesterolipitoisuuden, jotta eivät sameutuisi. Kun statiini alentaa kolesterolitasoa, silmäterän kalvon läpinäkyvyys alkaa heiketä ja harmaakaihi kehittyä. Matalan kolesterolitason vaikutus harmaakaihin normaalia nopeampaan syntymiseen on todettu sekä eläinkokeissa että ihmistutkimuksissa.

Lihaskipujen lisäksi kolesterolilääkitys vaikuttaa aivotoimintaan. Aivojen magneettikuvaus paljasti merkittävän eron aivotoiminnassa ennen statiinien käyttöä ja käytön aikana.

Tanskalaistutkimus kertoo statiinin aiheuttamista hermostosairauksista. Sen mukaan statiinia korkeintaan kaksi vuotta käyttäneillä oli 14-kertainen riski saada ääreishermostosairaus verrattuna niihin, jotka eivät käytä statiinia. Kun statiinin käyttö oli jatkunut yli kaksi vuotta, riski nousi 26-kertaiseksi.   Lähde: Statiinin uhrit, Atar, 2013

Vierailija

Kalkkeutumisen ehkäisy on paras tapa pitää verisuonet kunnossa.

Valtimoiden seinään kertyvästä plakista (paakusta) noin 50 % on kalkkia ja vain 3 % kolesterolia. Infarkti johtuu useimmiten paakun repeämästä ja siitä irtoavien palasten tukkimista pienistä valtimoista sydämessä tai aivoissa.  Kolesteroli on sepelvaltimotautiin liittyvä riskitekijä, mutta vain pienelle ryhmälle, nuorehkoille miehille. Naisten ja vanhusten sydäntautiriskiä kolesteroli ei lisää. Erityisesti ikääntyneet naiset tarvitsevat suhteellisen korkeaa kolesterolitasoa elääkseen pitkään ja terveinä. Kolesterolista puhuttaessa tulisi aina muistaa, että kolesteroli ei ole rasva vaan vaha sekä paljon puhuttu tyydytetty rasva on aivan eri aine. Lisäksi tyydytetty rasva ei muutu kolesteroliksi, joten koko rasvakammoisuudella sekä kolesterolilla ei ole mitään tekemistä infarktin kanssa. Kolesterolin vaarallisuuden naurettavuudesta kertoo sekin, että ilman kolesterolia ei olisi elämää. Elimistö tarvitsee kolesterolia ja siksi se itse valmistaa pääosan tarvitsemastaan kolesterolista, jota sitten lääkkeiden turvin pyritään keinolla millä hyvänsä alentamaan?

http://personal.inet.fi/koti/remeli/Suomalainen_ravitsemuspolitiikka.htm

Pohjois-Karjala -projektissa noudatettu rasvavalistus ei ole koskaan perustunut pätevään tutkimustietoon, vaan virheellisiin oletuksiin ja uskomuksiin sekä poliittisiin päätöksiin. Mitä muuta Pekka Puskan pulju on saanut aikaan, kuin -50 luvulta terveen kansan sairaaksi. Ja kaksituhatpäisen puolityöttömän lääkärikunnan nostettua 20 000 täysin työllistettyyn lääkäriin ja 700 lääkärin vajeeseen. Eikä sekään riitä !!!! Eikä kukaan reagoi, eikä tee asialle mitään?

Ainoa potilasryhmä, jolla on merkitystä kolesterolin vähentämisellä, on familiaarista hyperkolesterolemiaa sairastavat, eli ne, joilla geneettisen perimän vuoksi maksa muodostaa huomattavasti liikaa kolesterolia ja näitä on suomessa n. 10 000. Muille kolesteroliarvojen keinotekoinen pienentäminen on terveydelle haitallista.

Suurelta osin elintavoista aiheutuvia kansantautejamme, kuten kohonnutta verenpainetta, aikuistyypin diabetesta, kohonneita veren rasva- ja kolesteroliarvoja sekä osteoporoosia ja myös masennusta, hoidetaan pääasiassa lääkkeillä. Lääketehtaat voivat hyvin, kansa sairastaa, syö lääkkeitä ja kärsii haittavaikutuksista. Lääkkeet eivät kuitenkaan tehoa kansantautiemme todelliseen syyhyn eli epäterveellisiin elintapoihin. Lääketieteen isä Hippokrates sanoi jo aikanaan "ruoka olkoon lääkkeesi". Miksi nykyiset terveydenhuollon ammattilaiset ovat unohtaneet tämän ikivanhan viisauden? Vuodesta toiseen intetään, että tavallinen ruoka riittää turvaamaan ravintoaineiden saannin. Monelle tavallinen ruoka on viljaa eri muodoissaan, prosessoituja kasvirasvoja, lisäainepitoisia eineksiä, keinotekoisia makeutusaineita, sokerisia muroja, valkoisia jauhoja sisältäviä leivonnaisia sekä sokeririkkaita maustettuja maitotaloustuotteita. Sellainen ruoka ei riitä. Ravintoainepuutokset ajavat ahmimaan ja sekoittavat ihmisen herkän sisäeritysjärjestelmän ja aiheuttavat sitä kautta monia vakavia riippuvuuksia. Ravintoainepuutokset altistavat sairauksille, räjäyttävät terveydenhuollon kustannukset ja katkaisevat työuran ennen aikojaan.

Vierailija

Kannatta englanninkielentaitoisten katso tämä maino tohtori Zoe Harcomben yhteenveto kolesterolihypoteesin taustalla olevista tutkimuksista ja uudemmistakin. Ei siis mitään näyttöä Schwabbin vääriksi osoittautuneisiin uskomuksiin (jälleen kerran). Mutta ilmeisesti kielimuuri tms. on esteenä, ettei kolesterolikupla puhkea kuopiossa. Valitettavasti tässä maassa on tiedekin saatu suomettumaan.

https://www.youtube.com/watch?v=SqkAJmXt9RE

Omakohtaista kokemusta.

Itse en suosittele suolan lisäämistä koska se on terveydelle haitallista kun suolan saanti on muutenkin liiallista. Entä jos laittaa voileivän päälle tuorejuustoa tai sulatejuustoa kevyesti ja ruuanlaitossa suosii kevytkermaa? Paistamiseen 80% kasviöljyä ja 10-20% voita. Suolaa ei tule liikaa, rasvat kunnossa ja lisäaineita ei juuri yhtään. Allergiariskiäkään ei ole, margariinit niitä usein aiheuttavat. Suosittelen.

Vierailija

Maitorasva (mm. voissa) kasvattaa LDL-kolesterolin partikkelikokoa. Nimenomaan LDL:n pienellä partikkelikoolla on negatiivisia vaikutuksia. Lisäksi keho käyttää mielummin glukoosia ja lyhyitä rasvahappoja energiaksi, jolloin pitkät, monityydyttämättömät rasvahapot varastoituvat kudoksiin ja päästävät vapaita rasvahappoja vereen, aiheuttaen suurta vahinkoa. Tuoreesta kalasta saa tarpeeksi EPA- ja DHA-rasvahappoja. Siemenöljyt ovat suurin rappeuttavien sairauksien aiheuttaja.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat