Luut kestäviksi – mutta miten?

klo 20:16 | 27.11.2017
Kalsium, D-vitamiini, proteiini ja liikunta lujittavat haurastuvaakin luuta. Lisäsuojaa haetaan osteoporoosilääkkeistä, mutta onko niistä oikeasti hyötyä vai haittaa?Lue koko juttu
Kalsium, D-vitamiini, proteiini ja liikunta lujittavat haurastuvaakin luuta. Lisäsuojaa haetaan osteoporoosilääkkeistä, mutta onko niistä oikeasti hyötyä vai haittaa?Lue koko juttu
Ladataan...
Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia, D-vitamiinia, magnesiumia sekä K2-vitamiinia. Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa.
Moni suomalainen (vauvasta senioriin) kärsii tietämättään erilaisista ravinnepuutoksista. Yleisimmät ravinnepuutokset ovat kalan Omega-3 rasvahapot (EPA ja DHA), rauta, folaatti, B12-vitamiini, D-vitamiini (ruuasta on mahdotonta saada riittävästi D-vitamiinia, oli se millainen tahansa), C-vitamiini, jodi, seleeni, magnesium, sinkki ja K2-vitamiini, joka on äärimmäisen tärkeä verisuonten ja luuston hyvinvoinnille.
Näiden puute altistaa kaikenlaisille ikäville puutossairauksille.
Näiden kuukausihinnaksi tulee alle 10 euroa, joten ei ole rahasta kiinni terveyden ylläpito.
Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä. Myös ravintoainepuutoksista johtuvia oireita ja sairauksia hoidetaan yleensä lievittämällä oireita haitallisilla lääkkeillä, kun pitäisi hoitaa oireen syytä. Elämme 2000-lukua ja sairauksien hoito on monesti kuin keskiajalta.
Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksista parantumisten ja immuunivasteen kanssa.
Toki lääketiede on kehittynyt huimasti viimeisen 100 vuoden aikana ja moni sairaus joka ennen tappoi, pystytään tänä päivänä ehkäisemään tai parantamaan.
Syöthän D-vitamiinia?
Suomessa paljas iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä. Talvella D-vitamiinia ei saa lainkaan auringosta. Ruuasta D-vitamiinia saa muutaman mikrogramman päivässä, riippuen mitä syö.
Suomessa alle 1-vuotias saa tippapullosta D-vitamiinia 10µg päivässä ja korvikkeesta (1dl korviketta sisältää 1,1 - 1,3µg D-vitamiinia) 5-10µg päivässä. Eli yhteensä alle 1-vuotias saa D-vitamiinia 15-20 päivässä, riippuen paljonko korviketta menee. Ja tämä riittää alle 1-vuotiaalle.
D-vitamiinin tarve kasvaa painon ja iän mukaan. EFSA:n turvallinen D-vitamiinin saanti päivässä on yli 1-vuotiaalle 50µg päivässä ja yli 10-vuotiaalle 100µg päivässä.
Virallisia suosituksia korkeampia D-vitamiinitasoja puoltavia tutkimuksia tulee jatkuvasti, viikoittain. Suomessa ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) matalat (10µg päivässä) D-vitamiinin saantisuositukset näyttävät yhä fossiilisemmilta. Ne riittävät vastasyntyneille sekä kissoille ja pienille koirille.
Jep, se on kumma että tuo K2-vitamiini, joka on kalsiumin liikkeille vähintään yhtä tärkeä kuin D-vitamiini, jätetään aina pois. Syynä lienee se, että sitä saa eläintuotteista ja myös fermentoimalla valmistetuista tuotteista, kuten pitkään kypsytetyistä rasvaisita juustoista ja paras lähde lienee natto.
On ravitsemuseliitille ilmeisesti tärkeämpää olla hiljaa K2 vitamiinista kuin edistää terveyttä, ettei vaan lipsahda hyviä terveysvaikutuksia muullekin kuin viljalle ja rypsärille (joilla ei juuri ole hyviä terveysvaikutuksia).
K2 vitamiinia saa siis hyvin mm. maksasta, jota kannataa syödä muutenkin ainakin kerran kuussa, kun kaikkein ravinnerikkain ruoka-aine tällä planeetalla on.
Varsinkin tärkeä huomata, että jos syö (turhaan) statiineja, K2-vitamiinin synteesi on heikentynyt, jolloin sitä on saatava ravinnosta.
K2 vitamiini, mistä sitä saa? Kiinnostavaa, tyttäreltäni monta luuta katkesi ja murtui n.2v sitten. Ei luudu. Onko toiveitakaan? Alkoholi ja tupakka valitettavasti mukana...
Sari Sjoman
Aivan oikein. D-vitamiinia pitää syödä 125 - 150 mcg/ pv niin sillä saadaan hyvä suoja osteoporoosia ja muutenkin suurta joukkoa vaivoja ja sairauksia vastaan.
Tyypillistä on että Hyvä Terveys, joka on sairaanhoidon klusterin lehti, ei edes mainitse D-vitamiinia ehkäisynä tai hoitona. Voi Voi. läkkeitä vaan pitää saada myytyä ja mielellään joillekkin reppanoille koko loppuelämä.
Tyttäreltäni murtui mm. lantio ja jalat monesta kohtaa. Putosi korkealta. Nyt jo 2v sitten. Osa luutui, osa ei. Lääkäri "uhkaa" jo amputaatiolla. Se olisi "tappotuomio" tytär sanoi. Lääkäri ei määrännyt mitään kalkkia ym. Ostin tytölle D-vitamiini+kalkki. Mitä muuta pitäisi antaa??
Sari Sjoman
D-vitamiinin puutos on tutkimusten muukaan ylivoimaisesti suurin syyllinen luukatoon. Jos veren D-vitamiinitaso on jatkuvasti yli 100 nmol, luukaro on ylen harvinainen.
Sokerijuomia ja huonoa pikaruokaa syövä nuori sukupolvi tulee kokemaan massiivisen luukatoepidemian vanhetessaan, koska aika harva heistä syö D-vitamiinia lisäravinteena.
Veli-Jussi "Vessi" Jalkanen