Luille suojaa lääkkeistä

Terve ja haurastunut luu. Kuva Shutterstock

Hyvän ravinnon ja terveellisten elintapojen lisäksi haurastuva luu voi tarvita tukea lääkkeistä. Niitä on kahdenlaisia.Lue koko juttu

Luille suojaa lääkkeistä

Kommentit (5)

Vierailija

Osteoporoosi on luuston keripukki eli täysin ennaltaehkäsitävissä.

Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia, D-vitamiinia, magnesiumia sekä K2-vitamiinia. Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa.

Suomessa terveellinen ja monipuolinen ravinto ei riitä pitämään yllä tervettä luustoa, nivelsiteitä, välilevyjä ja niveliä. Ravintolisänä tarvitaan: 

C 500mg
D 50-100µg
K2 50-100µg
Magnesium 300mg

Nämä ravintolisät maksaa kuukaudessa alle 10 euroa, joten ei ole rahasta kiinni luustosi terveys.

  • ylös 11
  • alas 16
Vierailija

Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011 tutkimuksen mukaan esimerkiksi helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on D-vitamiinin puutos.

Dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lastensairaus. Hänen mukaansa helsinkiläislapsista noin puolella on vakava D-vitamiininpuutos jo vastasyntyneenä.

Mäkitien arvelee myös, että Suomessa on suuri joukko nuoria aikuisia, joilla on merkittävä riski sairastua osteoporoosiin jo ennen keski-ikää. Vain 14% :lla murtumapotilaista on ollut normaali luuntiheys vuonna 2011. 

Hauras luusto on riskitekijä osteoporoosin lisäksi myös varhaiselle nivelrikolle ja muille tuki- ja liikuntaelinsairauksille.

Verisuoni- ja luustonterveyden kannalta tärkeimmät ravinteet ovat kaikki antioksidantit (marjat, kasvikset, juurekset, vihannekset, hedelmät), C-vitamiini, D-vitamiini, magnesium, kalan Omega-3 -rasvahapot (EPA ja DHA) ja K2-vitamiini, joten varmista näiden riittävä saanti ruuasta ja ravintolisistä.

http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

Ranne-, olkavarsi -, lonkka- ja selkänikamien murtumat ovat tyypillisimpiä osteoporoottisia murtumia. Ensimmäiseksi luukadossa murtuu yleensä ranne, kun kaadutaan ja otetaan kädellä vastaan putoamista maahan.

Myöhemmällä iällä, kun refleksit vaimenee ja kättä ei ehdi laittaa kompastuessa alle, murtuu lonkka. Lonkkamurtumat ovat vakavimpia, koska pahimmillaan niihin voi menehtyä tai ne voivat invalidisoida pysyvästi. Reisiluun kaulan murtumia todetaan Suomessa noin 8000 vuosittain, joista kolme neljäsosaa sattuu naisille.

Kaikkein yleisin osteoporoottinen murtuma on kuitenkin selkänikaman murtuma. Nämä ilmenevät pituuden lyhentymänä tai kumarana ryhtinä.

  • ylös 16
  • alas 15
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

D-vitamiinin puutos on tutkimusten muukaan ylivoimaisesti suurin syyllinen luukatoon. Jos veren D-vitamiinitaso on jatkuvasti yli 100 nmol, luukaro on ylen harvinainen.

Sokerijuomia ja huonoa pikaruokaa syövä nuori sukupolvi tulee kokemaan massiivisen luukatoepidemian vanhetessaan, koska aika harva heistä syö D-vitamiinia lisäravinteena.  

Veli-Jussi "Vessi" Jalkanen

Arkkiatri Ylppö toi 100 mcg:n D-vitamiinisuosituksen raskaana oleville ja imettäville äideille. Tulokset olivat loistavia ja Suomi nousi imeväiskuolleisuudessa ja äitiyshuollossa maailman kärkimaaksi. 

Ylpön jälkeen 20 v aikana D-vitamiinisuositukset hivutettiin kansallisissa suosituksissa perusteettomasti kymmenesosaan. Tämän typeryyden seuraukset näkyvät nyt lähes kaikkialla kansanterveydessä.

D-vitamiini on "liian" tehokas ennaltaehkäisijä kymmenissä, ehkä adoissa sairauksissa ja siksi sietämätön sairaanhoito- ja lääketeollisuudelle, joka on saanut eri keinoin myös kansanterveysviranomaiset (lääkärien lisäksi) puolelleen suosituksia alentamaan. 

Edes korona ei saanut lääkäreitä ja THL:ää muuttamaan kantaansa, vaikka kesä 2020 osoitti, miten D:n kesäaikainen pienikin nousu lähes hävitti koronan. 

Pelko tehokkaan D:n käytön yleistymisestä yleisterveysvaikutuksineen näkyy myös THL:n osteoporoosin käypähoitosuosituksesta, jossa D:lle ei ole sellaista suositusta kuin pitäisi olla. 

Veli-Jussi "Vessi" Jalkanen

Mainitsemasi puolella vastasyntyneistä oleva vakava D:n puute on merkki kansallisesta terveydellisestä supermokasta, johon neuvolat ovat THL:n ohjeistuksella tietysti syyllisiä.

Selityksenä on loogisesti meillä supertärkeän D-vitamiinin hyvistä vaikutuksista ja välttämättömyydestä kertomatta jättäminen, jotta voisimme miellyttää lääke- ja sairaanhoitoteollisuutta, joka ei terveistä ihmisitä ilahdu. 

Veli-Jussi "Vessi" Jalkanen

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat