Luille suojaa lääkkeistä

klo 21:06 | 3.12.2017
Hyvän ravinnon ja terveellisten elintapojen lisäksi haurastuva luu voi tarvita tukea lääkkeistä. Niitä on kahdenlaisia.Lue koko juttu
Hyvän ravinnon ja terveellisten elintapojen lisäksi haurastuva luu voi tarvita tukea lääkkeistä. Niitä on kahdenlaisia.Lue koko juttu
Ladataan...
Osteoporoosi on luuston keripukki eli täysin ennaltaehkäsitävissä.
Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia, D-vitamiinia, magnesiumia sekä K2-vitamiinia. Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa.
Suomessa terveellinen ja monipuolinen ravinto ei riitä pitämään yllä tervettä luustoa, nivelsiteitä, välilevyjä ja niveliä. Ravintolisänä tarvitaan:
C 500mg
D 50-100µg
K2 50-100µg
Magnesium 300mg
Nämä ravintolisät maksaa kuukaudessa alle 10 euroa, joten ei ole rahasta kiinni luustosi terveys.
D-vitamiinin puutos on tutkimusten muukaan ylivoimaisesti suurin syyllinen luukatoon. Jos veren D-vitamiinitaso on jatkuvasti yli 100 nmol, luukaro on ylen harvinainen.
Sokerijuomia ja huonoa pikaruokaa syövä nuori sukupolvi tulee kokemaan massiivisen luukatoepidemian vanhetessaan, koska aika harva heistä syö D-vitamiinia lisäravinteena.
Veli-Jussi "Vessi" Jalkanen
Arkkiatri Ylppö toi 100 mcg:n D-vitamiinisuosituksen raskaana oleville ja imettäville äideille. Tulokset olivat loistavia ja Suomi nousi imeväiskuolleisuudessa ja äitiyshuollossa maailman kärkimaaksi.
Ylpön jälkeen 20 v aikana D-vitamiinisuositukset hivutettiin kansallisissa suosituksissa perusteettomasti kymmenesosaan. Tämän typeryyden seuraukset näkyvät nyt lähes kaikkialla kansanterveydessä.
D-vitamiini on "liian" tehokas ennaltaehkäisijä kymmenissä, ehkä adoissa sairauksissa ja siksi sietämätön sairaanhoito- ja lääketeollisuudelle, joka on saanut eri keinoin myös kansanterveysviranomaiset (lääkärien lisäksi) puolelleen suosituksia alentamaan.
Edes korona ei saanut lääkäreitä ja THL:ää muuttamaan kantaansa, vaikka kesä 2020 osoitti, miten D:n kesäaikainen pienikin nousu lähes hävitti koronan.
Pelko tehokkaan D:n käytön yleistymisestä yleisterveysvaikutuksineen näkyy myös THL:n osteoporoosin käypähoitosuosituksesta, jossa D:lle ei ole sellaista suositusta kuin pitäisi olla.
Veli-Jussi "Vessi" Jalkanen
Mainitsemasi puolella vastasyntyneistä oleva vakava D:n puute on merkki kansallisesta terveydellisestä supermokasta, johon neuvolat ovat THL:n ohjeistuksella tietysti syyllisiä.
Selityksenä on loogisesti meillä supertärkeän D-vitamiinin hyvistä vaikutuksista ja välttämättömyydestä kertomatta jättäminen, jotta voisimme miellyttää lääke- ja sairaanhoitoteollisuutta, joka ei terveistä ihmisitä ilahdu.
Veli-Jussi "Vessi" Jalkanen