Milloin luuntiheysmittaukseen?

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...Lue koko juttu

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Kommentit (2)

Vierailija

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne.  400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40 000 osteoporoottista murtumaa joka vuosi, niistä n. 7000 lonkka- (noin kolmannes lonkkamurtumista sattuu miehille), n. 12 000 ranne- ja n. 20 000 nikamamurtumia. Vuonna 2010 vain 14% :lla murtumapotilaista oli normaali luuntiheys.

  • ylös 11
  • alas 15

Tietenkin pitää mennä luuntiheystutkimukseen jo kolmekymppisenä ja katsoa missä mennään. Jos tiheys on huono, niin heti kehiin hyppy- ja punttiharjoittelua ja paljon D-vitamiinia aina 200 mcg:aan asti/pv. kukaan ei halua osteoporoosia vanhempana ja siksi pitää ennaltaehkäisy aloittaa ajoissa, jos on tarvetta. 

D-vitamiinin puutos on tutkimusten muukaan ylivoimaisesti suurin syyllinen luukatoon. Jos veren D-vitamiinitaso on jatkuvasti yli 100 nmol, luukaro on ylen harvinainen.

Sokerijuomia ja huonoa pikaruokaa syövä nuori sukupolvi tulee kokemaan massiivisen  luukatoepidemian vanhetessaan, koska aika harva heistä syö D-vitamiinia lisäravinteena.  

Veli-Jussi "Vessi" Jalkanen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat