Lihaa pöytään jouluna – hyvällä mielellä

Kuva Shutterstock

Punaista lihaa tulisi välttää, väitetään, vaikka se on terveellistä. Kyse taitaakin olla annoskoosta ja käyttökerroista.Lue koko juttu

Lihaa pöytään jouluna – hyvällä mielellä

Kommentit (1)

Vierailija

"Punaisen lihan syönnin tiedetään lisäävän suolistosyöpäriskiä"

Ai ihan tiedetään? Mistähän tämä tiedetään? Mitään pätevää tieteellistä syy-seurausnäyttöä ei ole olemassa. Edes se kuuluisa WHO:n (poliittinen) julistus ei väitä tällaista. Kirjoittaja (ja muutama ravitsemus 'asiantuntja') uskoo ilmeisesti myös tonttuihin ja joulupukkiin.

Myöskin lihajalosteiden suhteen näyttö on heikkoa ja ainoastaan heikkoa korrelaatiota ja kyseenalaisia hiirikokeita. Näissä kalsiumpuutteisille hiirille syötettiin karsinogeeniä ja päälle rutkasti lihajalosteita. Ja jotain hassua saatiin näkymään. Tosin pekonilla ei sitäkään.

Myös dibetes- ja valtimotautiyhteys on oletusta, ja perustuu muistinvaraisiin kyselytytkimuksiin. Ei pätevään näyttöä siis tästäkään.

Kasvisöljyjen käyttöön liittyy useissa satunnaistetuissa tutkimuksissa  lisääntynyt syöpä- ja aivoverenvuotokuolleisuus, joten sieltä löytyy sokerin ja tärkkelyksen ohella varsinainen syy myös suolistosyöpiin. Lisäksi kuumennetussa kasvisöljyssä muodostuu useita karsinogeenisiä yhdisteitä.

Kinkkua vain huolella lautaselle ja terveellisestä ja maukkaasta kinkunrasvasta siihen syntyy mainio kastike.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat