Vierailija

hei, lääkärin vastaanottoaulassa oli vaaleansinikantinen tämän vuoden Hyvä Terveys - lehti, jossa oli mielenkiintoinen kysymys-vastaus pettämisestä (oli myös yläotsikkona lehden kannessa mainittu).

Nelikymppinen äiti-rouva oli hakenut (tai ajautunut tilanteeseen kaiketi) piristystä itselleen vieraissa käymisestä ja tunsi naisellisuutensa kasvaneen eikä tuntenut huonoa omaatuntoakaan asiasta. Ehdin lukea vain tämän kysymyksen aiheesta, mutta asiantuntijan vastausta en ehtinyt lukea. Jälkeenpäin aihe alkoi kiinnostaa enemmänkin, koska hyvä ystäväni on juuri samanlaisessa tilanteessa ja haluaisin ymmärtää tilannetta tässäkin valossa enkä vain mielessäni tuomita tekoja tai ihmistä.

Voisiko joku referoida mitä asiantuntija tähän vastasi vai oliko hänenkin vastauksensa tuomitseva? Löytyykö tilanteeseen ymmärrystä ja mikä lienee ulospääsy vai onko sellaista?

  • ylös 7
  • alas 6

Kommentit (1)

Hei,

ohessa lehdessämme julkaistu psykologin vastaus.

Ystävällisin terveisin,

HYVÄ TERVEYS
Toimitus

Ihmisen seksuaalisuutta ja seksuaalista käyttäytymistä on määritetty eri tavoin historian saatossa. Moraalisen kontrollin ääripäässä seksiä harrastetaan elämän aikana vain yhden ihmisen kanssa, eikä koskaan tunneta edes halua kehenkään toiseen. Toisessa ääripäässä seksin harjoittaminen on sallittua kenen kanssa tahansa.
Tiukimman moraalin ihanne on käytännössä yleensä mahdoton ja vapaa seksi taas kariutuu sitoutumisen kaipuuseen.
Ihmisen seksuaalisuus onkin kompleksista. Evoluution näkökulmasta meidän olisi lisäännyttävä tehokkaasti ja kuitenkin kyettävä takaamaan jälkeläisille vakaa ja turvallinen kasvuympäristö.
Näiden ristiriitaisten intressien myötä ihminen on kehittynyt kaipaamaan sekä intohimoa että kiintymystä. Parisuhteen kannalta ongelmallista on se, että intohimoa ja kiintymystä ei aina koeta yhtä aikaa tai samaa ihmistä kohtaan.
Parisuhteen onnistumisen kannalta on eduksi, että käsitykset seksuaalimoraalista kohtaavat. Tavallisesti pitkäaikaisessa suhteessa kumppanilta odotetaan uskollisuutta. Uskollisuuteen liittyvistä odotuksista ei välttämättä kuitenkaan keskustella yhdessä tai, jos keskustellaan, toiveet saattavat jäädä epäselviksi.
Näin näyttää käyneen teillekin; vaikka olette puhuneet mahdollisesta syrjähypystä, et ole varma, tarkoittiko miehesi todella sitä mitä sanoi. Avointa keskustelua rajoittaakin se, että seksuaalisuus on osin myös yksityinen asia. Aina ei ole esimerkiksi selvää, missä määrin suhteen ulkopuolisista ihastuksista kannattaa toiselle kertoa.
Pohdit kirjeessäsi kahta asiaa. Ensimmäinen kysymyksesi koskee omaatuntoasi ja ilmeisesti sitä, kannattaako jo tehdyt syrjähypyt tunnustaa, ja toinen sitä, miten toimia pettämisen suhteen jatkossa. Nämä kysymykset ovat eettisiä ja siksi sinun on ratkaistava ne itse. Psykologina voin kuitenkin neuvoa sinua selkiyttämään tavoitteesi ja asettamaan askelesi niiden mukaan.
Seksuaalinen halu ja seksuaalinen käyttäytyminen liittyvät toisiinsa, mutta ovat eri asioita. Seksuaaliseen käyttäytymiseen on helpompi vaikuttaa, joskin sekin on sitä vaikeampaa mitä voimakkaammasta halusta on kyse. Erityisen haasteellista käyttäytymisen hallinta on rakastuneena tai seksiriippuvuudesta kärsittäessä.
Kuvauksesi perusteella et ole rakastunut, eikä sinua riivaa pakonomainen seksuaalisuus. Kuten toteat, seksi toisten miesten kanssa on tuonut vain piristystä elämääsi. Tällaisessa tapauksessa voit varsin helposti vaikuttaa toimintaasi, kunhan vain ensin jäsennät itsellesi, mitä haluat.
Mieti keitä ihmisiä haluat elämääsi tulevaisuudessa kuuluvan? Jos haluat jatkaa suhdetta mieheesi, peilaa kysymyksiä tähän tavoitteeseen: Jos haluan jatkaa mieheni kanssa, kannattaako minun tunnustaa, että olen pettänyt häntä? Jos haluan jatkaa mieheni kanssa, kannattaako minun jatkossa pettää häntä?
Kysymyksistä lienee ensimmäinen vaikeampi. Tunnustaminen voi aiheuttaa kriisin, eikä sen ylipääsemisestä ole takeita. Toisaalta suhteenne saattaa kestää tiedon syrjähypyistäsi ja ratkaisu voi tuntua omatuntosi kannalta oikealta.
Ryhtyessäsi syrjähyppyihin olet astunut alueelle, jota et voi täysin hallita ja joudut kantamaan vastuun ottamistasi riskeistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat