Mikä vatsaa vaivaa ja mikä siihen auttaa?

Kuva iStockphoto

Kun tunnistat oireen, voit päästä sairautesi jäljille. Esittelemme sekä tulehdukselliset sairaudet että toiminnalliset vatsavaivat.Lue koko juttu

Mikä vatsaa vaivaa ja mikä siihen auttaa?

Kommentit (11)

CU potilas itse

Ai luoja mitkä Coliris Ulcerosa ja Crohnin tauti määritelmät. Tarkistakaa nyt nämä faktat edes vaikka asiantuntevalta yhistykseltä, esim Crohn ja Colitis ry, ennen ku tämmösii julkasette. Aivan naurettavia väitteitä.

 • ylös 28
 • alas 18
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Joopajoo

Colitis Ulcerosa on autoimmuunisairaus. Viimeksi kun tarkistelin, syntysyitä ei tiedetty. Mahtavaa jos syy on löytynyt. Ilmeisesti Wikipediasta?

 • ylös 17
 • alas 15
IBD likka

Crohnista ja CU:sta on väärää tietoa. Ravitsemusterapeutin pitää olla ensin kärryillä ennen kuin menee antamaan väärää tietoa.

 • ylös 16
 • alas 13
Crohn 2011

Kuten neljä kommenttia yllä, crohn ja colitis on päin mäntyä kuvailtu. Esim. crohn voi esiintyä koko ruoansulatusjärjestelmässä, suusta peräreikään. 

 • ylös 20
 • alas 11
Vierailija

Ihanko tosi yli 3 kiloa kuitua päivässä ???

Eikö enää tarkasteta mitä kirjoitetaan ?

 • ylös 17
 • alas 18
Ajatteleva

Entä mikroskooppiset koliitit? Minulla kollageenikoliitti. Miksi kirjoitetaan juttuja, jos mennään huitaisten. Tietoa on vaikka miten paljon saatavilla, jos olisi halunnut paneutua asiaan. Terveystiedon maisteri asiantuntijana on varmaan paikallaan joissain asioissa, mutta ei ehkä tässä. Mitenkähän kävisi, jos söisin 3035 grammaa kuituja päivässä? Siis oikeasti, kuka näitä juttuja kirjoittaa?

 • ylös 15
 • alas 13
Vierailija

Suoliston väärä bakteerikanta on oireiden taustalla. Oireista pääsee eroon oikealla ruokavaliolla. Suolistosairauksissa ruokavaliohoito pitää aloittaa välittömästi ensioireiden ilmaantuessa, jotta suolisto ei pääse liikaa tuhoutumaan, koska muuten joutuu leikkauspöydälle. Lääkärien tietotaso suolistosta on surkealla tasolla. Tieto suolistosta on yleisesti ottaen vajaata. Ihminen tuntee kosmoksen paremmin kuin suoliston.

Voiko ruokavaliolla ehkäistä, hoitaa ja saada sairauksia remissioon (oireeton sairaus)? Oikeanlaisella ruokavaliolla on suuri merkitys hyvän bakteerikannan muodostumisessa.

Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä.

Valitettavan usein lääkäreiden kanta sairauksiin on, ettei ruokavaliolla ole juurikaan merkitystä. 

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksien oireiden vähentämisen ja immuunivasteen kanssa.

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella.

Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton ruokavalio tuo suurimmalle osalle sitä kokeilevista hyvin nopeasti positiivisia muutoksia mm. seuraavissa asioissa: ihon kunto paranee, vatsa voi paremmin, nivelkivut vähenevät, flunssat ja allergiat vähenevät ja erilaiset, selittämättömät kivut helpottuvat.

Margariinit ja rypsiöljy ovat varmaan pahin suoliston sairastuttaja. Moni pääsee suolisto-oireista, kun jättää tuon katalyyttisellä vaihtoesteröintimenetelmällä keinotekoisesti kovetetun lamppuöljyn syömättä.

Margariinit ja rypsiöljy aiheuttavat elimistön tulehdusta, lisäävät suolistosyövän ja suolistosairauksien riskiä. Eli ÄLÄ SYÖ margariinia (40 %, 60 % tai 80 % rasvaa + loput vettä) tai kevytlevitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % + vettä), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, emulgointiaineet sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).

Kylmäpuristetut luomu kasviöljyt tummassa lasipullossa ovat sen sijaan terveellisiä.

Syöthän D-vitamiinia?

D-vitamiinin merkitystä suoliston terveydelle puoltaa se, että suolistossa on D-vitamiinireseptoreita. Lisäksi D-vitamiini säätelee suoliston limakalvon läpäisevyyttä ja suoliston inflammaatiota.

Veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l tiedetään riittävän riisitaudin estoon, ei kokonaisterveyden ylläpitoon, joka on 100-150 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen aikuinen tarvitsee D-vitamiinia 50-100 µg päivässä.

 • ylös 16
 • alas 14
Vaikea-asteinen Colitis Ulcero...

Vaikea-asteista CUta sairastavana luin artikkelin. Tässä toimittaja ei kyllä ole vaivautunut tekemään taustatyötä. CUn syyt ja hoito olivat ala-arvoiset. Oireissa oli mainittu "yleisimmät", millä yritettiin pelastaa hutiloiden tehty teksti. Näitä huonoja ja puutteellisia syitä/oireita/hoitoja CUsta löytyy etnistä, mutta tämä oli tyrmistyttävän huono löytö hyvä tervey sivulta. Kummastuttaa, hävettää ja suututtaa tälläinen älytön julkaisu. Faktat kuntoon ja hieman vaivannäköä artikkelien kirjoittamiseen.

 • ylös 14
 • alas 12
Biologista lääkettä saava cu p...

Joopajoo kirjoitti:
Colitis Ulcerosa on autoimmuunisairaus. Viimeksi kun tarkistelin, syntysyitä ei tiedetty. Mahtavaa jos syy on löytynyt. Ilmeisesti Wikipediasta?

Wikipediassakin on enemmän faktaa CUsta. Sielläkin kyllä syyt ovat osittain vajanaiset ja väärään asiaan keskittyvät.
Tämä kirjoitus CUta oli JÄRKYTTÄVÄN ALA-ARVOINEN.

 • ylös 16
 • alas 14
Näkymätön sairaus

Uskomattoman ala-arvoinen teksti. Itse Cu sairastavana koen loukkauksena tälläisen perättömän ja väärän tiedon levittämisen.

 • ylös 14
 • alas 14

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat