Ravintolisä voi olla hyvä, harmiton tai haitallinen

Kuva iStockphoto

Ei niin hyvää ettei huonoakin. Jos popsii liikaa vitamiineja ja muita antioksidantteja, kantasolut ovat vaarassa.Lue koko juttu

Ravintolisä voi olla hyvä, harmiton tai haitallinen

Kommentit (4)

Vierailija

Moni suomalainen (vauvasta senioriin ja ruokavaliosta riippumatta) kärsii tietämättään erilaisista ravinnepuutoksista. Yleisimmät ravinnepuutokset ovat kalan Omega-3 rasvahapot (EPA ja DHA), rauta, folaatti, B12-vitamiini, D-vitamiini (ruuasta on mahdotonta saada riittävästi D-vitamiinia, oli se millainen tahansa), C-vitamiini, jodi, seleeni, magnesium, sinkki ja K2-vitamiini, joka on äärimmäisen tärkeä verisuonten ja luuston hyvinvoinnille. 

Näiden puute altistaa kaikenlaisille ikäville puutossairauksille.

Esim. kilpirauhasen vajaatoiminta tulee jos ravinnossa on liian vähän Seleeniä, Jodia, Sinkkiä, Magnesiumia sekä D-vitamiinia. Näiden hivenaineiden ja D-vitamiinin puute on yleistä suomalaisilla. Pelkästään D-vitamiinin puutostila voi johtaa kilpirauhasen autoimmuunisairauden syntyyn.

Suomalaisten jodin saanti ravinnosta on vähentynyt lähes kolmannekseen siitä, mitä se oli parhaimmillaan 1960-luvulla.

Jodin puutostilat aiheuttavat terveysongelmia lähes kaikkialla maailmassa. Suomen väestöstä noin 30 % ei saa tarpeeksi jodia ja seleeniä.

Eli ei nää sairaudet ihan taivaasta tipu. Toki on sairauksia, joihin ei voi edes ravinnolla vaikuttaa, mutta ne eivät ole lisääntyneet.

Raudanpuuteanemian ja D-vitamiinin puutostilan oireet sekoitetaan usein kilpirauhasen vajaatoiminnan oireisiin, joten vaadi näiden mittaus. ÄLÄ syö rautaa ilman todettua anemiaa ja varastoraudan seurantaa.

Näiden kuukausihinnaksi tulee alle 10 euroa, joten ei ole rahasta kiinni terveyden ylläpito.

Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä. Myös ravintoainepuutoksista johtuvia oireita ja sairauksia hoidetaan yleensä lievittämällä oireita haitallisilla lääkkeillä, kun pitäisi hoitaa oireen syytä. Elämme 2000-lukua ja sairauksien hoito on monesti kuin keskiajalta.

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksista parantumisten ja immuunivasteen kanssa. 

Toki lääketiede on kehittynyt huimasti viimeisen 100 vuoden aikana ja moni sairaus joka ennen tappoi, pystytään tänä päivänä ehkäisemään tai parantamaan.

  • ylös 28
  • alas 15
Vierailija

D - vitamiinia ei jutussa mainittu, ja lisänä tulee otettua. Kuinkahan moni käy mittauttamssa d arvoaan?

  • ylös 8
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Antioksidanttivitamiinit ovat VUOROVAIKUTUKSESSA keskenään.Sehän näille välkyille ei koskaan mene jakeluun.Esim. seleeni on haitallista vain jos e-vitamiinitaso on matala jne..

  • ylös 11
  • alas 8
ak

MitoQ ei ole tavanomainen antioksidantti. Tuskin monikaan käyttää, Se on jotain 800 kertaa vahvempi kuin tavallinen Q10 ubikinoni. Voisi luokitella lääkkeenomaiseksi. Se onkin myös patentoitu.
Synteettisiä antoksidantteja on kyllä hyvä välttää isoina annoksina kuten beeta-karoteeni ja dl-alkuinen E-vitamiini. Ne voivat olla haitallisia isoina annoksina. Myös astaxanthiinin kanssa on oltava tarkkana, sillä myynnissä on halpaa synteettistä versiota, josta ei juurikaan ole hyötyä.
Luonnolliset luonnosta tiivistetyt antioksidantit sen sijaan ovat hyödyllisiä ja vaarattomia suurinakin annoksina, sillä ne ovat monipuolisia, ikäänkuin tiivistettyä ravintoa.
Esimerkiksi mm. Pycnogenol, curcumin, lutein ja luonnollinen astaxanthin ovat tällaisia.
C-vitamini voi monelle olla suureksi avuksi. Jos esimerkiksi ikenet oireilee, niin C-vitamiini voi poistaa oireet lähes kokonaan.

  • ylös 17
  • alas 13

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat