Uuvuttaa, särkee ja turvottaa... onko tämä fibromyalgiaa?

Kuva Shutterstock

Joskus on vaikea erottaa, mistä piinalliset kivut ja väsymys johtuvat. Lääketieteen kehittyessä myös fibromyalgia varmistuu aivokuvasta.Lue koko juttu

Uuvuttaa, särkee ja turvottaa... onko tämä fibromyalgiaa?

Kommentit (11)

raudanpuutteinen

Joskus kyse on samantyyppisillä oireilla myös (varasto)raudanpuutteesta, kannattaa tarkistaa että ferritiini on vähintään yli 30. Tiedän useita, joilla on diagnosoitu fibromyalgia, mutta tarkemmin tutkiessa kyse onkin ollut raudasta.

 • ylös 35
 • alas 28
autoimmuuni61

Niin minäkin vuosia fibron oireista kärsineensä uskoin, toivoin raudanpuutos diagnoosiin ja aloitin rautatankkauksen. Kolme kuukautta pillereitä, nestemäistä, pinaattia, lehtikaalia, marjoja... Labrat otettiin: hb normaali 120 ja ferritiini yli 150, punaiselle meni. Lääkäri ei moittinut tankkaustani vaan osoitti punasolujen arvojen olleen normaalit. Eli omatoiminen tankkaus +labrat turhaa, lääkäri olisi voinut kertoa vanhoista labroista saman asian.

 • ylös 14
 • alas 18
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
kalikka

uskomatonta potaskaa. Luehan J-P tuoretta kirjallisuutta ennen kuin kirjoitat mitään ainakaan CFS:stä.

 • ylös 21
 • alas 33
lääkkeetöntä hoitoako

Hölönpölöä tämäkin artikkeli.En valitettavasti usko koko fibromyalgia diagnoosiin ym(saa suuttua)Kyllä kipuoireille on aina jokin selkeä selitys,löydös, muutos,vaurio kyseessä.Toki "henkistä" ja psyykkistä kipuakin on,sydäntä särkee,päätä särkee jne,mutta ne kylläkin ohimeneviä.En usko koko hermojärjestelmän herkistymiseen,ihmiset ovat persoonia,toiset herkempiä kuin toiset,eikä se ole sairautta!Ällöttää että kehdataan puhua lääkkeettömistä hoidoista,mutta ollaan kuitenkin kaksin käsin tunkemassa aina näitä he...tin masennuslääkkeitä,kipukynnyslääkkeitä.Nuo kyseiset lääkkeet ne vasta myrkkyä onkin,aiheuttavat riippuvuutta ja lisävaurioita.Ilmeisemmin lääkefirma maksaa kivat provikat lääkkeitä määrääville lääkäreille.

 • ylös 14
 • alas 41
Vierailija

raudanpuutteinen kirjoitti:
Joskus kyse on samantyyppisillä oireilla myös (varasto)raudanpuutteesta, kannattaa tarkistaa että ferritiini on vähintään yli 30. Tiedän useita, joilla on diagnosoitu fibromyalgia, mutta tarkemmin tutkiessa kyse onkin ollut raudasta.

Anemia ei aiheuta kipua, mutta muuten kaikenlaisia oireita.

Varsatoraudan hyvä arvo on n. 100, ei 30.

 • ylös 18
 • alas 16
MarliMummi

Kiitos laajasta tietopaketista! "Kiputohtorina" mainetta niittänyt Jukka-Pekka Kouri tutki minut 1990 -luvulla "kipupisteiden" painelulla todeten jokaisen reagoivan vahvasti.  Kysyin todettujen ja jatkuvasti tulehtuvien ja kipunoivien nivelrikkojeni vaikutuksista kipupisteisiin. "Ei vaikutusta" oli vastaus. Vatsani, suolistoni ja pääni eivät kestäneet tarjottuja kipu- ja mielialalääkityksiä.  Olen liikkunut ja treenannut runsaasti 68 vuotiaaksi. 69v kivut lisääntyivät salilla ja sauvaillen. Taustalla vaikuttivat myös kolarivauriot niskassa, kaulassa sekä olkapäässä ja kaatumismurtumat polvessa, sormessa ja  kyynärpäässä. Vesiliikunta onneksi onnistui ja helpotti oloani.  Nyt 70+ ikäisenä olen löytänyt ainoan minulla toimivan, helpottavan ja kipuja poistavan hoidon = Lymfaterapia, mikä myös voimistaa ja virkistää kehoani päästä varpaisiin. Suosittelen kokeiluun ja toivon tämän päätyvän myös tutkimuksiin lääkkeettömänä ja rentouttavana kipuhoitona. Halvempaa kuin lääkkeet sekä potilaalle että yhteiskunnalle! 

 • ylös 15
 • alas 14
Vierailija

LDN lienee paras lääke, jolla ei ole mitään haittavaikutuksia.

fibrossa kipu voi olla koko vartalossa

Suolisto-oireet saa kuriin ruokavaliolla.

 • ylös 14
 • alas 10
Vierailija

Nimim. Lääkkeetöntä hoitako, Hyvä ettet usko fibromyalgiaan. Munki sairaus on varmaan kummitus luissa, eikä mikään omituinen kummallinen yliluonnollinen fibromyalgia. - Jos on asia, johon et usko ja joka ei koske sua millään tavalla ja josta et taida tietää juuri mitään, niin kannattaako kommentoida?

 • ylös 34
 • alas 16
Paha olla

Olen sairastanut noin 5 vuotta tätä ilman diagnoosia.. Koko kehoa särkee, pistelee jalkoja käsiä, kuin sumussa olen, väsyttää, kuin laskuhumala, nukun huonosti ja vapaapäivä menee sängyssä kun on niin paha särkyinen olo. Töissä keskittymis vaikeuksia, masennusta, ahdistusta, toivottomuutta mutta taas joskus on päiviä että kaikki on lähes hyvin. Ei särytöntä päivää mutta parempia päiviä. Lihasjäykkyys, olen kuin puupökkelö. Olen kaularankaleikattu ja myös käsiä operoitu, varvas

 • ylös 13
 • alas 14
Vierailija

On fibro ja paljon muutakin. Onneksi 'muiden' takia lääkitys ollut OK, mutta nyt tämän "paimenkirjeen" jälkeen tosi ongelmia saada uusittua lääkkeet. Olen siis n. 15 v:n aikana joutunut kokeilemaan tuplasti aivan jokaista mielipide-, epilepsia- ym. lääkitystä. Aivan kamalia sivuvaikutuksia! ÄLKÄÄ suostuko koekaniineiksi! Minut näihin suorastaan pakotettiin uhkailemalla mm. leikkausten siirtämisellä, jopa sairaslomien kirjoittamisen lopettamisella (no, nyt jo eläkkeellä). Lääkkeiden avulla toimintakyky edes jonkinlainen, ei häävi. Miksi vieläkin uskotaan tähän lääkkeettömään hoitoon? Kuuntelemalla valaan lauluja, koko kehon nivelrikot & tulehdukset häviävät? ;) Itse toki meditoin ja harrastan muutakin omaehtoista hoitoa, mutta tämä himskatin uskottelu on jo tullut tiensä päähän!

 • ylös 18
 • alas 11
Vierailija

On ollut itselläni ferri 15 joten tiedän tunteen varastoraudan vähäisyydestä. Fibromyalgia todettu 2013 ja aivan eri asia kuin raudan puutos. On paljon harhaan johtavia käsityksiä fibrosta...
Lääkäritkin heittävät ilmaan fibron vaik dg ei olisikaan se. Toinen ääripää on fibron väheksyntä..."luulusairas".
Jos ei tiedä ei kannata puhua pukahtaa...fibroon on selvät oireet...TOKI oireilu...voimakkuus jne.on laajamittainen ja siihen vaikuttaa muutkin alla olevat sairaudet. Väsymysoireyhtymä...puhutaanko koko kropasta vaiko vain unesta? Tämänkin voi käsittää väärin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat