Katselin tänään illalla televisiota, jossa oli jonkinlainen matkailuun liittyvä keskustelu ja mukana keskustelussa oli jonkin firman edustaja, joka tuottaa matkoja pieniin paikallisiin kyliin ”kehitysmaihin” sekä vanha kunnon Folke West. Keskustelun aikana Folke hieman kyseenalaisti netin tietolähteenä ja nosti kirjat ykköseksi. Onko näin?

En muista oikeastaan mitään esimerkiksi koulun kotitalouden kirjasta mutta koska pidin yläasteella historiasta, tiedän, että Suomen historian synkimpiä hetkiä mm. vapaussodan ajoilta ei kirjojen kansien sisältä ainakaan 80-luvulla löytynyt. Löytyykö tänäänkään? Eli Folken ajatuksia seuraten, mistä oikeasti löytyy luotettava tieto?

Ruoankin suhteen tietoa kyllä löytyy yltäkyllin. Esimerkiksi oma suosikkini punaviini, on joko terveydelle haitallista tai terveydellistä, riippuen täysin mitä tutkimustulosta lukee(!), samoin kahvi, josta myös pidän ja juon paljon.

Ruoka ja festarit ilman rokkia

Uusiin ruokiinkin pääsee nykyään tutustumaan erilaisilla ruokafestareilla, eikä enää tarvitse lähteä matkustamaan ympäri maailmaa tai kuolata iltapäivisin television ääressä kaiken maailman kokkiohjelmia katsomassa. Kokkiohjelmissa on (kansainvälisissä) usein vain se yksi huono puoli, että ne eivät näytä kaikkia ruoantekovaiheita, eli jos kotona yrität sitten tehdä sitä samaan Gordon Ramsayn kampasimpukoita ja viiriäisen munia, saatat huomata, että parikin työvaihetta on jäänyt hämärän peittoon ja saattaapi olla, että lopullinen annos siinä omalla lautasella on ”hieman” erilainen kuin se television antama kuva.

Oikean tiedon löytäminen on siis todella vaikeata. Se on ollut sitä aiemminkin, mutta ennen internetin aikakautta, meillä ei ollut vaihtoehtoisia tietolähteitä.

Ruoka ja terveys kulkevat käsikädessä se on itsestään selvää, mutta se ei olekaan enää niin selvää, mikä ravintoaine sopii kellekin, ja kenen keho hylkii mitäkin. Eikä nyt puhuta allergioista, vain kehon omista sisäisistä kemiallista reaktioista, joista kaikki lääkäritkään eivät tiedä. Meillä länsimaissa on tälläkin hetkellä paljon erilaisia suolistosairauksia, jotka johtuvat syystä tai toisesta – mutta onko syy ruoka, elämäntavat, saasteet vai mikä? Jos kysyt asiaa viideltä lääkäriltä, saat todennäköisesti viisi erilaista vastausta.

70-luku ja nykyaika

Meille 70-luvun lapsille opetettiin aikoinaan tietynlainen ruokaympyrä. Vanhassa ruokaympyrässä oli ne tutut peruna, kasvikset, marjat&hedelmät, liha&kala, maitovalmisteet, rasva ja leipä&viljavalmisteet. Sittemmin tästä on tullut ns. lautasmalli, joka itselleni on vieraampi. Lautasmalliin on tuotu mukaan mm riisi, pasta, palkokasvit, pähkinät ja siemenet (eli kasvisruoka). Mikä sitten on kenellekin soveltuva ruokavalio riippuu ihmisestä, mutta sen olen huomannut, että pysyäkseen yleisesti hyväksyttävissä painoluokissa, pitää keski-ikäisen ihmisen katsoa aika tarkkaan mitä ja koska jotain suuhunsa laittaa.

Kun nykyään yrittää keksiä, mitä terveellistä voisi oikeastaan syödä – niin en enää mene nettiin. Luen tuotteen pakkausselosteen ja jos edes suurin piirtein ymmärrän mistä se on tehty, uskallan sitä ostaa. Mutta jos tuotteet oma seloste on suomeksi, mutta en ymmärrä sen ainesosia, jätän tuotteen kauppaan. Olenko siis tullut vanhaksi?

Tervetuloa tulevaisuus

MaanantaiKirjoittaja007

  • ylös 4
  • alas 4

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat