Maailma liikkumisen ympärillä on muuttunut nopeasti. Esimerkiksi Fitness on ollut viime vuosina varsinainen megatrendi mutta nyt näyttää siltä, että aletaan liikkua enemmin hyvinvoinnin puolella. Hyvinvointi on siis niin Suomessa kuin maailmalla kasvava suuntaus, jota painotetaan enemmän tehotreenien rinnalla. Terveys ja hyvinvointi ovat siis kasvavassa määrin prioriteetteja täydellisen kehon ja itsekontrollin havittelun sijaan.

Hyvinvointia vai uusia kontrolloinnin keinoja?

Hyvinvointi ja terveys ovat osaltaan teknologisoituneet muun yhteiskunnan ohella. Ihmiset mittaavat syketään pitkin päivää, ja sovellus mittaa myös unemme laatua. Yhä enemmän halutaan siis varmistaa maksimaalinen sekä toisaalta optimaalinen hyvinvointi ja terveydentila. Ei riitä, että kuuntelee itseään, vaan hyvinvoinnista halutaan myös todisteita. Ehkä seuraava megatrendi onkin enemmän itsensä kuuntelussa ja sisäänpäin kääntymisessä omaa kehoaan ja hyvinvointiaan kuunnellen.

Oma terveys ja hyvinvointi kiinnostaa yhä enemmän ja yhä useampia suomalaisia. Myös liikkumisen tavat ja tavoitteet muuttuvat, eikä pääasia välttämättä enää ole mahdollisimman timmissä kehossa, vaan monipuolisien ominaisuuksien kehittämisessä.

Miten nyt liikutaan?

Myös liikuntamuodot hakevat suuntaansa. Moni on vaihtanut iän ikuisen kuntosaliharrastuksen metsässä juoksemiseen tai joogaan. Elämän keventäminen ja leppoisampi elämänasenne sekä jatkuvasta suorittamisesta luopuminen saattaa tuoda monia terveyshyötyjä. Monesti stressi laskee ja palautuminen voi alkaa. Tämä saattaa olla paljon arvokkaampaa kokonaishyvinnoin ja terveyden kannalta kuin pakolla vedetty kuntosalitreeni.

Hyvinvoinnista puhutaan yhä enemmän myös kouluissa ja työpaikoilla. Etenkin työhyvinvointi on ollut jo pitkään puheenaiheena. Tässäkin korostetaan työntekijän omaa vastuuta hyvinvointinsa parhaana asiantuntijana. Mutta myös työpaikoilta peräänkuulutetaan nykyään yhä enemmän panostamista henkilökunnan hyvinvointiin.

Jatkuva kiire ja stressi alkavat olla jo ikään kuin kansansairauksia, joten ei mikään ihme, että hyvinvoinnista ollaan yhä kiinnostuneempia. Vapaa-ajan tulee tuoda vastapainoa työelämälle, joten kannattaa tarkkaan miettiä, miten oma palautuminen voisi olla mahdollisimman tehokasta.

Rääkki on vaihtunut itsensä kehittämiseen

Vapaa-ajalla halutaan myös yhä enemmän kehittää itseään. Ihmiset saattavat havitella monenlaisia taitoja, joilla kaikilla ei välttämättä ole mitään tekemistä liikunnan kanssa. Esimerkiksi esports voi olla itsensä kehittämistä parhaimmillaan monenlaisten taitojen osalta. Aina ei siis tarvitse mennä salille itseään rääkkäämään, vaan ihmiset ovat kiinnostuneita myös toisenlaisista aktiviteeteista ja tavoitteiden saavuttamisesta. Esports on yhä suositumpi ala, jossa pelaaja pääsee kehittämään omia pelitaitojaan netissä niin yksin kuin joukkuelajien osalta. Vapaa-ajan mielekkyys on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia, joten kannattaa rohkeasti seurata omia mielenkiinnon kohteitaan.

Yhä enemmän ollaan alettu ymmärtämään myös levon ja unen merkitys. Hyvinvointi ei tarkoita pelkästään fyysistä toimintaa, vaan myös palautuminen ja lepo ovat tärkeitä. Toisaalta omien mielenkiinnonkohteiden seuraaminen on tärkeää, sillä ihminen tarvitsee mukavaa ajanvietettä. Jotain tästä muuttuvasta trendistä kertoo myös se, että kuntokeskukset ovat alkaneet pitää jopa omia lepotunteja.

Itsensä rääkkäämisen ja Fitnessin aika on ainakin osin ohi, ja tilalle on tullut aito kiinnostus huolehtia omasta hyvinvoinnistaan ja terveydestään monipuolisilla tavoilla.

MaanantaiKirjoittaja007

  • ylös 3
  • alas 3

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat