Astmaatikko

Hei,
taustatietoja: Nainen 36 v, BMI n. 30, kunto huonohko. Astma, tuore mykoplasma-tartunta, joka hoidettu antibiootilla, ferritiiniarvo 12, mitattu kk sitten ja siitä asti syönyt rautaa, kontrolli lokakuussa. En harrasta muuta säännöllistä liikuntaa, kuin kävelylenkkejä silloin tällöin.

Kysymys: Johtuneeko lihasteni nopea väsyvyys huonosta kunnosta, mainituista sairauksista vai jostain muusta. Lihakseni menevät hapoille jo parin minuutin pyöräilyn jälkeen, ja joudun laittamaan kevyemmälle vaihteelle enkä jaksa pyöräillä kahta kilometriä pidempään. Lihakseni menevät hapoille, jo yhden kerroksen portaiden noususta (nousen niitä päivittäin toiseen kerrokseen, koska asun hissittömässä talossa). Jopa leukani menee hapoille, jos syön jotain joka vaatii normaalia enemmän pureskelua.

Saan myös rasituksessa helposti hengenahdistusta. En esim. pysty juoksemaan. Tämä luultavasti kyllä johtuu astmasta ja mykoplasmasta, vaikka sekä PEF-, että spirometria-arvot ovat normaalit eli astma pitäisi olla hyvässä hoitotasapainossa. Kortisoniakin kokeilin (tabletti), mutta sillä ei ollut minkäänlaista vaikutusta. Tämä hengenahdistus tietysti rajoittaa liikkumista aika paljon. Lääkärini mielestä kaikki pitäisi olla ok.

Mitä sanotte, uskallanko vaan lisätä liikkumisen tehoa hapotuksesta ja hengenahdistuksesta huolimatta, vai kävelenkö vaan rauhallisesti, niin ettei oireita tule? Tämä tarkoittaa n. 4,5 km/h eli aika hidasta vauhtia.

  • ylös 12
  • alas 12

Kommentit (3)

Vierailija

Uskon, että johtuu alhaisesta ferritiinistä. Itsellänikin oli hengenahdistusta kun ferritiini oli 10. Liikuntaa en voinut harrastaa ollenkaan, happi ei kulkenut ja lihaksia särki. Entisenä urheilijana se oli kova paikka. Tuli vuoden liikunta kielto. Nyt ferritiini 100, ei hengästyä eikä mene lihakset hapoille, vielä on uupumusta, mutta voiton puolella olen. Kannattaa siis nostaa ferritiini ihan reippaasti yli 100

  • ylös 17
  • alas 5
Fe5

Eihän tässä lääkäreitä olla, ja onhan sinulla noita ”vaihtoehtoja”, mikä noita kuvaamiaisi oireita voi aiheuttaa, mutta itselläkin tuore kokemus alhaisen ferritiinin (oli 5) aiheuttamista ongelmista. Samoin kuin edellinen kirjoittaja, olen/olin ns. kovakuntoinen kunnes kevään ja kesän mittaan tuntui, ettei mikään treeni suju ja kunto vaan ”laski”. Lopulta menin lääkäriin, kun luulin saaneeni astman tms. kun sykkeet nousivat pienestäkin rasituksesta pilviin ja hengitys vinkui kuin astmaatikolla ja tosiaan lihakset olivat hetkessä hapoilla. Ja tuo varastoraudan puutehan sitten ongelmat selitti. Itselläni oli vielä nippa nappa hemoglobiini viitearvoissa (mutta laskenut normaalitasosta yli 20 yksikköä), joten anemiaksi ei luokiteltu. Nyt rautaa syönyt muutaman viikon ja selvästi on jaksaminen parantunut. Enää ei vingu hengitys rasituksessa ja älytön väsymys poissa, samoin esim. levottomat jalat, jotka nekin yksi oire, mitä en aiemmin ollut osannut tähän yhdistää.

Tuolla sinun ferritiiniarvollasi olisi ihme, jos ei se ainakin osittain kuvaan liity. Toki myös ihmetyttää, jos lääkärisi ei kokenut, että syy alhaiseen arvoon pitäisi selvittää, vai onko se tiedossa? Toki lääkäreissä on runsaasti niitä, jotka pitävät varastoraudan merkitystä humpuukina, joten...

Monellahan se syy löytyy runsaista kuukautisista, mutta muitakin tietysti on, ilmeisesti esim. jotkut tulehdussairaudet. Suosittelen lämpimästi lueskelemaan aiheesta (esim. lääkäri Tom Wideniuksen blogikirjoitus http://www.foibos.fi/blogi/) ja liittymään vaikka FB:n Raudanpuute-ryhmään, josta tietoa ja kokemusta löytyy runsaasti.

  • ylös 9
  • alas 11
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Fe5

Jatkona vielä edelliseen, jos raudanpuutteen lisäksi muuten ei erityisiä syitä liikuntakieltoon ole, niin olen ymmärtänyt, että lääkärit mieluumminkin suosittelevat jatkamaan liikkumista, mutta toki vain jaksamisen rajoissa. Erityisesti ns. kunnon nostaminen kovatehoisemmalla liikunnalla (tai sen yrittämisellä) on toki turhaa, ja todennäköistähän se on, että kroppa ei siihen anna myöten. Mutta kuvittelisin, että se kevytkin kävely on parempi kuin pelkästään Ja tietenkin sen oman jaksamisesi rajoissa.

  • ylös 9
  • alas 12

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat