Syvälle vatsaonteloon kertyvä rasva on varsinkin naisten terveysriski

Syvälle vatsaonteloon kertyvä rasva on varsinkin naisten terveysriski

Kommentit (1)

Seuraava  yksinkertaistettu tapahtumaketju voisi hyvinkin selittää ainakin osan seuraavasta havainnosta:
"Riski suureni eniten tilanteessa, jossa viskeraalista rasvaa kertyi henkilölle, jolla sitä ei entuudestaan juuri ollut."
Tuo viskeraalirasva ja lihominen yleensä tapahtuu, kun syö runsaasti hiilihydraatteja, joka nostaa verensokeria ja veren insuliinitasoa. Maksa tuottaa syödyistä hiilihydraateista triglyseridejä (korkea Trigly-taso), jotka kulkevat LDL ApoB100 -paketeissa rasvasoluihin, joihin triglyseridit jäävät varastoon ja tyhjentyneet LDL-paketit palaavat maksaan. Kun verensokeri on korkealla, niin LDL-paketin pinnalla olevat proteiinit glukoloituvat samaan tapaan kuin hemoglobiinin proteiinit (=> HbA1c). Tämän jälkeen maksan vastaanottosolut eivät enää tunnista näitä vaurioituneita LDL-partikkeleita vaan ne jäävät kiertämään verenkiertoon ja ne ovat herkkiä tarttumaan mm. verisuonten seinämien vauriokohtiin. Kun taustalla on vielä samaan aikaan ja pitkään jatkunut kohonnut verensokeri ja kohonnut insuliinitaso, jotka molemmat voivat vaurioittaa myös verisuonten seinämiä, niin olosuhteet ovat hyvin otolliset LDL-partikkelien kertymiselle verisuonien seinämiin.

Pekka Lönnroth

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat