Vaihdevuodet lähestyvät, ole valmis

Suomalaisen naisen vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51-vuotiaana mutta eivät yhtäkkiä ja yllättäen. Varautumisaikaa on kymmenkunta vuotta, sillä ensioireet ilmaantuvat yleensä noin nelikymppisenä. Varoitusmerkkejä voivat olla tiputteluvuoto, hikoiluaallot ja kuukautisia edeltävä ärtyneisyys.Lue koko juttu

Vaihdevuodet lähestyvät, ole valmis

Kommentit (20)

voi ne kuukautiset loppua jo monta vuotta ennen 50 ikää.itse 50vuotias.kuukautiset loppui jo 4v.sitten.nyt siltikin jonkinasteista mielialan ailahtelua.hikipuuskat jo melkein loppuneet,että nääinkin.muutos tapahtui rajusti n 4-5 vuoden aikana.

 

 • ylös 58
 • alas 44

Kiitos kun kerroit.Mulla ikää 46 ja aika rajuna alkaneet,kuukautisia tulee vain joka toiset ja kaikenlaista ikävää oiretta ilmaantunut pienessä ajasssa.Oli kylläkin jo kaks vuotta sitten kierron lyhenemistä,vuodon niukkenemista ja ärtynyt olo ennen menkkoja,mutta vähän yllätys,miten lujaa on menty alaspäin.

 • ylös 57
 • alas 41
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutta näinkin voi mennä; täytän syksyllä 57  v. ja edelleen säännölliset kuukautiset. Vain kaksi kertaa jääneet syystä tai toisesta  pois koko aikana. Neljä jo tietysti aikuista lastakin on perheessämme.

Varmasti perimä vaikuttaa aika paljon ja tietysti olen elänyt hyvin terveellisesti ja paino on ollut aina normaali. Ei alkoholia eikä tupakkaa. Muutenkin olen perusterve, mutta kyllähän nuo vuodot jo joutaisi loppua...

 • ylös 60
 • alas 60

Kyllä, näinkin voi olla. Mieheni sisko on samanikäinen ja kertoi juuri että hänen kuukautisensa ovat kulkeneet kuin kello ilman muutoksia.

 • ylös 37
 • alas 40

Huoh * 

 

Ihan sama, mitä tulee, kunhan tämä kivulias monsuuni kerran kuussa loppuisi iäksi!

Ikää 50 + , kaikki mahdolliset esivaihtarioireet puskivat päälle samanaikaisesti viitisen vuotta sitten: järjettömiä vuotoja, kovia kipuja, sydämentykytystä, unettomuutta, ahdistuneisuutta, hikoilua.... nivelkipuja. Gynen tutkimuksessa todettiin erittäin ohuet limakalvot, samoin rintarauhaset ovat täysin surkastuneet ja korvautuneet rasvalla.

Pari vuotta sitten oireet yksi toisensa jälkeen jäivät pois, jäljelle jäivät runsaat, tosin jo hiukan niukemmat vuodot ja nuo kamalat kuukautiskivut. Hikoilun tilalle tuli horkkamainen palelu, joka on pahimmillaan illansuussa.

Joka ikinen kuukausi toivon vimmatusti, että kuukautiset olisivat viimeiset.

Gynen mukaan kohdun limakalvot ovat niin olemattomat, että kuukautiset eivät voi enää kauaa riesanani olla. Joka kolmen viikon kuluttua ne kuitenkin aina vain tulevat

Hormonikuureja pari takana, yksi kaavinta ja hormonikierukkakokeilu, joka päättyi ankaraan ahdistuneisuuteen ja härvelin pois ottoon. En liioin uskalla aloittaa korvaushoitoa äitini syöpähistorian vuoksi.

Näillä mennään siis.

Olen lievästi ylipainoinen, reipasta liikuntaa 3-4 krt/vko harrastava, terveellistä ruokaa suosiva kahden aikuisen lapsen äiti.

 • ylös 61
 • alas 35

Voevoe. Kuulostaapa tutulta. Tosin olen saanut "nauttia" noista vaihtarioireista vasta noin vuoden verran. Pari vuotta sitten minulle ehdotettiin hormonihoitoa, mutta, tietysti, aattelin/toivoin pärjääväni ilman. Nykyisin olen tullut toisiin aatoksiin. Minulla on ollut yksi kuukausi ilman kuukautisia, ja uskoin että tämä oli sitten tässä. Höpöhöpö. Kyllä ne taas tulivat, ja voimalla. Meni kaksi viikoa, sitten kolmen päivän tauko. Nyt menossa kolmas viikko. Ja sattuu. Miten sinä jaksoit jokapäiväisen elämän kivun ja jatkuvan verenhukan kanssa? Niijjuu. Olen 50v ja kahden aikuisen lapsen äiti. Keskiraskasta työtä tekevä. Ei työpäivän jälkeen Tosiaankaan jaksa mtn lenkkeilyä tai muuta "huvia".

 • ylös 51
 • alas 40

Vierailijalle 17.2.-14 klo:15.32. Ainut selitys tilanteellesi on "hyvä" perimä. Elintavoilla ei vaihtareihin ole vaikutusta ollenkaan, vaihtarioireet kuuluvat naisen yhteen elämän vaiheeseen. Olet luopunut lähes kaikesta kirjoituksesi mukaan, ja se ei ole elämän tarkoitus. Liian pitkään jatkuneet kuukautiset eivät myöskään ole hyvä asia ja rasittavat kehoasi.  Toivottavasti kunnioitat niitä, joilla on terveysongelmia vaihtareiden aikana, koska emme voi niihin vaikuttaa, kuten yleisesti luullaan. Kaikki kuolevat johonkin sairauteen, vaikka eläisi kuinka askeettisesti ja ns. terveellisesti.  

 • ylös 61
 • alas 46

Olen 50v ja yli viisi vuotta kaikkia oireita ja mielialan vaihtelut, niin hurjia että luulin olevani hulluksi tulossa. Gynekologi kolme vuotta sitten sanoi, että yrittää viimeisillä voimillaan munasarjat toimia vaikka molemmissa myoma vai mikä se oli. Papa viime vuonna puhdas. Turvotuksia ja vuotoja N. Vuoden välein, siis loppuuko tämä vasta kun aika jättää?

 • ylös 144
 • alas 151

Seitsemän vuotta sitten laitettiin Mirena kierukka hoitamaan erittäin runsaita, kivuliaita ja epäsäännöllisiä vuotoja. Toukokuussa hyvin toiminut kierukka poistettiin kun ajateltiin menopaussin jo alkaneen. Toisin kävi...olen nyt 56 v.ja estrogeenia riittää. Taas alkoi järjettömät vuodot. Nyt vuodetaan ja toivotaan että kohtu kokonaan tyhjenisi ja limakalvo näin ohenisi että voisi taas laittaa uuden Mirenan.  Muita vaihdevuosioireita ei ole ollut. Olo lähinnä toivoton...tämä ei lopu koskaan. 

 • ylös 139
 • alas 164
Orelmalainen

Täytän 55 vuotta, eikä vielä ole mitään, minkäänlaisia menopaussioireita. Olen aina liikkunut monipuolisesti, etenkin kuntosali on kuulunut viikkorytmiini jo 17-vuotiaasta alkaen, kaiken muun liikkumisen pohjana. 2000-luvun alusta lähtien olen aktiivisesti vältellyt vaaleita jauhoja ja sokeria. Siinä ilmeisesti "sääsytymiseni" syy. Pidän myös välillä kevyempiä päivä, lähinnä smoothie-ravinnolla. Harrastan fillarointia - sisäpyöräilyä ja ulkona fillarointia, myös lomamatkoilla. Ehkä näillä olen selvinnyt tähän asti ilman mitään fyysisiä tai psyykkisiä muutoksia.

 • ylös 43
 • alas 66
oinas

Olen vähän päälle 40v ja vaihdevuosioireilu on jo alkanut. Aina kun puhutaan vaihdevuosiin liittyvistä oireista ja hoidoista , puhutaan hormonikorvaushoidoista. Mitä sitten , jos ei voi käyttää hormonivalmisteita ? Olisi helpottavaa kuulla siihenkin vinkkejä ja ohjeita .

 • ylös 56
 • alas 27
elämäniloinen

Itselläni ainoita oireita olivat äärimmäinen kiukkuisuus ja väsymys vuotojen epäsäännöllisyyden lisäksi. Gynekologi otatti FSH:n, josta huomattiin vaihdevuosien alkaneen. Monen montaa erilaista estrogeeniä kokeiltiin, ei apua, vuodot jatkuivat, jotkin nostivat myös painoa. Gynekologi sanoi, että vuodot pitäisi saada loppumaan, kun ikääkin jo yli 55 vuotta, kasvattaa kuulemma kohtusyöpää. Otettiin myös erilaisia kokeita, kohdun sisältä mm. Nyt olen syönyt Tibolonia kolmen vuoden ajan, lähes heti vuodot loppuivat ja olo parani, ei ole kuumia aaltoja ollut koskaan. Tosin univaikeuksia on aina ollut, mutta ne johtuvat lähinnä kroonisista kivuista. Liikun ja olen normaalipainoinen. Mielestäni kenenkään ei tarvitse kärsiä vaihdevuosioireista, vaan etsiä yhdessä hyvän gynekologin kanssa sopiva hormoni, jota voi käyttää mahdollisimman pienellä annoksella ja käydä säännöllisesti tarkastuksissa.

 • ylös 44
 • alas 29
M

oinas kirjoitti:
Olen vähän päälle 40v ja vaihdevuosioireilu on jo alkanut. Aina kun puhutaan vaihdevuosiin liittyvistä oireista ja hoidoista , puhutaan hormonikorvaushoidoista. Mitä sitten , jos ei voi käyttää hormonivalmisteita ? Olisi helpottavaa kuulla siihenkin vinkkejä ja ohjeita .

Itse tutkin tällä hetkellä keltarauhashormoni valmisteita, ns pro-gest rasvoja, joissa ei ole synteettistä hormonia. Niitä ei saa suomesta, vaan ainostaan tilaamalla jenkeistä. Eli lähestyn näitä oireita 42v iässä keltarauhashormonin puutteen kautta, ei niinkään estrogeenin puutteen (vielä). Kuitenkin runsaiden kuukautisten vuoksi päädyin hormonikierukkaan. Toivon, että se sopii mulle ja että voin sen turvin paremmin läpi näiden alkavien vaihdevuosien.

 • ylös 36
 • alas 24
What's up

Vaihdevuosiako tämä on?
Ei ole kuin yksi kuuma aalto, mutta se alkaa toukokuussa ja loppuu syyskuussa ja tapahtuu vain fyysisessä rasituksessa. Koska kävelen työkseni, kylven hiessä kesäkuukaudet.
Kuukautiset säännöllistyivät ekan kerran elämässäni 4 vuotta sitten liki 30 epäsäännöllisyyden jälkeen. Ärtymystä ei ole, mutta menkat nyt myöhässä 3 vk enkä ole raskaana.
Paino ei ole pudonnut grammaakaan 8 vuoteen, vaikka tuossa ajassa on kokeiltu pussikuurit, herkkulakot ja ravintolisät ja ruokavaliota vaihdettu kahteen otteeseen.
Olen aktiiviliikkuja, mutta painoon se ei näy vaikuttavan. Kävelen siis 80 000 askelta normiviikossa, vaikka hitaasti kävelen. Keuhkot repeävät ja kunto laskee.
Kuuluuko vaihtarien tiputtaa veren rauta-arvoja tai nostaa verenpaineen alapainetta?

 • ylös 33
 • alas 36
Odottavan aika on pitkä

Huh,ikää 51,5 vuotta. Kuukautiset eivät ole loppuneet toiveistani huolimatta. Kuukautiskiertoni on ihan normaali. Tässä kesäkuussa 2018 kuukautiseni alkoivat ensimmäisen kerran 1.6. ja seuraavan kerran 28.6. eli aivan normaalia on tämäkin. Ovulaation tunnen edelleen siinä sen aikana ja minulla on PMS oireita ennen kuukautisia.
Äidilläni alkoi menopaussi 48 vuoden iässä. Olen kait sitten tullut isäni suvun naisiin.
Itselläni ei ole koskaan ollut mitään vaihdevuosioireita, ei kuumotuksia,hikoilua tai palelemisia. Kuukautiset kestävät 3-5 pv eikä ole pitkittyneitä vuotoja eikä vuodottomia kuukausia. Haluaisin vaan niin paljon päästä eroon näistä kuukautisista. Tämä on todella turhauttavaa, kun ne eivät vaan lopu. Täytyy vaan yrittää kestää tätäkin vaihetta. Olen hyvin kyllästynyt ostamaan kuukautissuojia. Vaikka en nyt kuitenkaan ole harkinnut kohdun poistoa. Yritän kestää. Odottavan aika on vaan pitkä.

 • ylös 30
 • alas 31
Odottavan aika on pitkä

Jos joku " ylvästelee" 😄 57 - vuotiaana, sillä että on edelleen säännölliset kuukautiset, en voi tuollaista mitenkään ymmärtää. Se on keholle huono juttu. Mulla on vaikeuksia sietää säännöllisiä kuukautisiani 51,5 - vuotiaana. Suurin toivomukseni on päästä niistä eroon. Olen myös hyväkuntoinen liikkuja.

 • ylös 49
 • alas 34
Vertais

Tervetuloa facebook ryhmään nimeltä Menopaussi. Vertaistukea ja lohdutusta muissakin tilanteissa.

 • ylös 37
 • alas 25
Vierailija

Mulla oli viime marraskuussa 51-vuotiaana 3 vkon vuoto ja lääkäri lupasi että tämä on nyt lopun alkua, mutta joka kk tulee niagaran putouksen veroiset kuukautiset eli se jopa 6 kk taukoa ei sitten tullutkaan vaikka kohdun seinämä on todella ohut. Kuumia aaltoja on pari viikossa joten se ei haittaa. Yritän pärjätä ilman hormoneja, mutta töissä nuo vuodot ei oikein menettele, enkä voi käyttää hormonikierukkaa.
Katsoin ruotsin tvn ohjelman vaihdevuosista, suomessa jotenkin vielä hyssytellään vaikka kaikille naisille tulee ne ja kaikkien poikien äideille ja kaikkien miesten vaimoille...odotan vuodotonta aikaa

 • ylös 40
 • alas 32
Mensku1

Olen 48 v. ja kärsin todella runsaista vuodoista. Minulla on aina olleet runsaat kuukautiset. Kierto on nyt 25-27 pv. Joudun tarkkaan miettimään menoni ettei kuukautiset osu juuri esim. lomareissulle. Aina pitää olla pahimpina vuotopäivinä vessa lähellä, muuten ei pärjää. Tosi rasittavaa, saisi loppua jo! Päänsärkyä ja alavatsakipua poden myös kuukautisten aikaan vaikka sanotaan että synnytyksen jälkeen kivut pitäisi helpottaa. Nyt on tullut kuvioon mukaan myös aamuöiset heräämiset ja hikoilut. Olen nyt sairaseläkkeellä joten työstressiä nämä heräilyt ja hikoilut ei ole. Päänsärky on myös ongelma. Auttaisikohan laihdutus vähentämään vuotoja? Olen kyllä normipainoinen. Keltarauhashormoni ei sovi minulle aurallisen migreenin vuoksi.

 • ylös 27
 • alas 27
Vierailija

Orelmalainen kirjoitti:
Täytän 55 vuotta, eikä vielä ole mitään, minkäänlaisia menopaussioireita. Olen aina liikkunut monipuolisesti, etenkin kuntosali on kuulunut viikkorytmiini jo 17-vuotiaasta alkaen, kaiken muun liikkumisen pohjana. 2000-luvun alusta lähtien olen aktiivisesti vältellyt vaaleita jauhoja ja sokeria. Siinä ilmeisesti "sääsytymiseni" syy. Pidän myös välillä kevyempiä päivä, lähinnä smoothie-ravinnolla. Harrastan fillarointia - sisäpyöräilyä ja ulkona fillarointia, myös lomamatkoilla. Ehkä näillä olen selvinnyt tähän asti ilman mitään fyysisiä tai psyykkisiä muutoksia.

Ihan varmasti 55v on jo vähintäänkin esivaihdevuosioireita.

Ne ovat vain niin lieviä ja huomaamattomia, ettet ymmärrä niiden liittyvän vaihdevuosiin etkä kiinnitä niihin huomioita.

15 vaihdevuosia edeltävää muutosta joista ei puhuta tarpeeksi
https://www.rd.fi/terveys-ja-hyvinvointi/15-vaihdevuosia-edelt%C3%A4v%C3...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat