Tunnista vakava selkäkipu

selkäkipu, iskias, osteoporoosi, välilevytyrä

Yllättävä kipu säikäyttää: pitääkö minun lähteä lääkäriin heti vai voinko kokeilla lepoa ja särkylääkettä? Erikoislääkäri kertoo vaarallisen selkäkivun merkit.Lue koko juttu

Tunnista vakava selkäkipu

Sivut

Kommentit (28)

haluaisin tietää että mikä on oikea diagnoosi:HYPPÄSIN KAATUVAN PYÖRÄN SELÄSTA N.METRIN PÄÄHÄN.EN PYSTYNYT KÄVELEMÄÄN JALALLA.NYT LISÄKSI TULLUT KUUMETTA JA SELKÄ KIPUA,KÄVIN LÄÄKÄRISSÄ LUMBALGIA.jäi kuitenkin kipu jäljelle mitä teen

 • ylös 64
 • alas 57

itse menisin uudelleen lääkäriin jos syy ei selviä tai parannu sitten vaihtaa lääkäriä

 • ylös 69
 • alas 62
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minulla on ollut selkä kipeä tosi kauan.Olen käynyt lääkärilla ja mitään ei auttanut mutta nyt swlkään sattuu tosi kovaa ja kuumetta tulee aika paljon.Olen 17 vuotias joka rakastaa urheilua mutta tämä selkäkipu estää minua urheilemiseen.

 • ylös 177
 • alas 192

Selkäkivut vaivaavat monia meistä. Fysiatri Jukka Pekka Kouri kertoo, kuinka kannattaa elää, jotta selkäkipuja ei tulisi.

http://areena.yle.fi/tv/2256490

 

Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on D-vitamiinin puutos.

Lastenlääkäri Dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lastensairaus. Hänen mukaansa helsinkiläislapsista noin puolella on vakava D-vitamiininpuutos jo vastasyntyneenä. Ja hän vaatiikin, että lasten virallinen D-vitamiinin saantisuositus nostetaan 50µg:aan päivässä läpi vuoden pikkulapsilla.

Mäkitien arvelee myös, että Suomessa on suuri joukko nuoria aikuisia, joilla on merkittävä riski sairastua osteoporoosiin jo ennen keski-ikää.

Hauras luusto on riskitekijä osteoporoosin lisäksi myös varhaiselle nivelrikolle ja muille tuki- ja liikuntaelinsairauksille.

Ympärivuotisen ja riittävän D-vitamiinin lisäksi luuston normaali kehitys vaatii liikuntaa.

D-vitamiini on erittäin halpaa (maksaa pari euroa kuukaudessa).

Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Auringosta saat D-vitamiinia, mutta vain silloin kun varjosi on lyhyempi kuin sinä itse. Siis lyhyen aikaa keskipäivällä, noin kello 10-16 vähintään kädet ja jalat paljaina 30 minuuttia päivittäin.

http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

 • ylös 66
 • alas 59

   Olen 11 vuotias alaselkä on kipeä  ja kohdassa on ruven näköonen pilkku ja jalka särkyjä on ollut .

 • ylös 61
 • alas 65

Kipuili alkoi yli kuukausi sitten. Kipu oli aluksi vain polvessa joka on leikattu pari vuotta sitten. Alaselkä kipeytyi, ja kipu alkoi säteilemään vasempaan jalkaan. Sitten jalka alkoi puutumaan, välillä lähtee kokonaan tunto ja menee kylmäksi. Kyynärsauvat ja vahvat kipulääkkeet käytössä. Ohjattu leikkaavalle lääkärille, jos tulee alapääongelmia tai puutuminen ei lopu. Puutuminen kuitenkin välillä lakkaa, ja kova kipu tulee tilalle niin voiko se silloin olla niin vakavaa? En tiedä johtuuko selästä vai jostain käyttämästäni lääkkeestä, mutta vessaan tulee välillä kova kiire.

 • ylös 69
 • alas 63

Selkä on usein ihan jumissa ja hartioissa ja lapaluiden alla on kipeitä patteja. Niska ja alaselkäkin on joskus jumissa. En tiedä mistä tämä johtuu. Voisiko olla vääränlainen sängynpatja tai huono istuma-asento? Olen 16 vuotias tyttö. Mikä ylipäätään auttaisi selkäkipuihin?

 • ylös 306
 • alas 232

mä olen aika nuori peruskoulua käyvä tyttö. mun alaselkä on tosi kipeä aika usein ja mietin et mistä tää johtuu. se voi toki olla vaan jumissa mut siihen sattuu. mitä mä voin tehdä että tää kipu helpottaa edes vähän?

 • ylös 66
 • alas 84
Eki

olen 31v mies mistä johtuu oikeanpuoleinen alaselkäkipu ? tietyissä istuma asennoissa alkaa vihlomaan kipu on päivittäistä .

 • ylös 83
 • alas 76
Lääkkeillä töissä

Yleislääkäri tyypillisesti toteaa, ettei selkäkipu ole vaarallista. Pitää vain liikkua, vaikka sattuisikin. Näin he vastaavat, koska selkäkipujen ja vammojen vähättely on ollut valtavirtaa jo vuosia.

Itse olen jo päätynyt siihen, etten enää vaivaa yleislääkäriä selkäasioilla, vaan etsin spesialistin. Onneksi on varaa.

 • ylös 68
 • alas 54
NewEra

Nyt oikeesti alle 18v lapset ja nuoret huomio.

Menkää suosiolla kouluterveydenhuoltajalle ja kertokaa sinne mahdolliset kivut. Toivottavasti teillä on yhtä järkevät henkilöt siellä kuin itselläni oli nuoruudessani. He tutkivat teidät ja tarpeen vaatiessa laittavat menemään jopa kunnan lääkärille (mahdolliset maksut eivät mene teidän perheeltä vaan kunnalta). Sama koskee varsinkin poikia, joilla on armeija edessä. Käyttäkää hyödyksi ne viimeiset ilmaiset hammas- ja terveydenhuollot siellä armeijassa sitten.

 • ylös 57
 • alas 46
Marilyn

Olen vasta 30v. nuori nainen. Kohta tässä jo 10vuotta taistellut selkäsärkyjen kanssa. Kaikki alkoi parisen kuukautta esikoiseni ja ainokaiseni synnytyksen jälkeen. Olin tulossa aivan normaalisti rappusia alas, kunnes lonkkani lähti paikoiltaan ja rusahti paikoilleen kun seuraavalle rapulle koko painolla "nytkähdin" alas. Silloin ei kukaan tutkinut mitenkään, vaan tungettiin vain särkylääkettä ja lepoa. Siitä lähtien viiltävä kipu, särky, selän jumitus, alaselkä ja lonkka särky ja alaselän kuumotus ovat olleet arkipäivää..Yksinhuoltajana lapsen kanssa..hammasta purren ja itkua pidätellen on vain kestänyt vaikka mitkä tekemiset ja touhut oman lapsensa kanssa. Täällä Lahdessa on niin p*skat hoitajat ja lääkärit tulleet jatkuvasti eteen, että tämän 10v. aikana KUKAAN EI OLE millään tapaa kuvannut, ei painellut rankaa tms., ei yhtään mitään.. Ainut "hoito", jota olen saanut oli "kumarra niin paljon kuin pystyt" ja sormella tökkäys selkään ja "No tässä sinulle lihastenrentouttajaa ja kahta särkylääkettä", kiitos ja näkemiin. Kaiken kukkuraksi lihasrelaksantissa luki että jo 3tablettia vuorokaudessa saattaa aiheuttaa yliannostuksen, minulle oli määrätty 3-5/vrk. Lisäksi vain tonnista panadolia ja burana800mg. Eikä mikään auttanut. Kun meni uudelleen, sanottiin sitä niin tyypillistä "kokeillaan vielä tämä resepti ja jos sitten ei auta niin tule uudelleen". Yksityiselle ei valitettavasti ole varaa. Raivostuttavinta ja turhastuttavinta tässä on se että koko lapseni lapsuuden jäänyt asioita ja tekemisiä häneltä pois, koska aina ei ole itse pystynyt edes kunnolla kävelemään. Kukaan hoitava taho ei näitä asioita ymmärrä.

Tsemppiä, voimia ja sitkeyttä teille kaikille jotka joutuvat elämään tavalla tai toisella särkyisää elämää <3

 • ylös 71
 • alas 50
Ville

Liikutko tarpeeksi? Pitkään istuminen ja tietokoneen ääressä oleilu aiheuttaa jumeja niskoihin, hartioihin ja selkään. Kävely, juoksu kuntonyrkkeily ja ylipäätänsä liikunta auttaa suurelle osalle kyseisistä kivuista kärsiville. Käy kuitenkin lekurissa varmistamassa, ettei ole vakavampaa. Jos diagnoosi on lorvikatarri, niin ei muuta ku tennarit jalkaan ja liikunnalla lääkitsemään ja elämäsi alkaa taas hymyillä!:) Tsemppiä!

 • ylös 45
 • alas 53
Selkäkipuinen

Marilynille:

Kuulostaa siltä, että SI-nivel olisi mennyt pois paikaltaan. Kannattaa etsiä netistä tietoa: lantion virheasento, SI-nivelen virheasento. Harva kuitenkaan osaa diagnosoida tai hoitaa tätä. Mutta jos asut vielä Lahdessa, siellä on Maaranen.

 • ylös 44
 • alas 45
Vierailija

Näissä vaivoissa voi kääntyä fysioterapeutin, kalevalaisen kansanparantajan tai vastaavan puoleen.

 • ylös 43
 • alas 39
Vierailija 849

Nuoret ja muutkin kököttävät liikaa tietokoneella. Yleensäkin pitäisi enemmän seistä kuin istua jne.
Ehkäpä me ollaan niin mukavuudenhaluisia että ei haluta nähdä vaivaa vaan toivotaan helppoa ja nopeaa
ratkaisua ongelmaan kuin ongelmaan. Tietoa kyllä löytyy ja keinoja mutta se toteuttaminen käytännössä...

 • ylös 49
 • alas 42
Selkävaivainen

Olen kärsinyt selkäongelmista vuosia " vanhoja vaivoja helposti edistää vetoiset paikat. kostea kylmä ilma ja väärät työasennot " Helpotusta tuntuu tuovan liikunta: sauvakävely ja vesijuoksu. Manipulaatiohoito on kohdallani onnistunut, ainakin hetkellisesti. Tälläinen hoito ei välttämättä aina auta, varsinkin silloin, jos esimerkiksi välilevypullistuma painaa hermoratoja. Tuskin asiaan on yksilöllistä toimivaa reseptiä, jolla asia saadaan hallintaan on vain opittava elämään asian kanssa tottuen siihen, että ottaa huomioon tekemisissään omat rajoitteensa ja tekee senmukaan.

 • ylös 40
 • alas 43
14 ja selkä ihan paska

Minulla on ollut 6lk asti alaselässä kipuja. Neljännellä kerralla menin vihdoin magneettikuvaukseen ja selvisi, että minulla on kaksi rasitusmurtumaa. Olin puolivuotta pois luistelu harkoistani. Nyt kesän alussa selkä kipeyty viidennen kerran ja nyt se on tulehtunut, muttei onneksi vielä murtunut. Sanottaisiko nyt vaikka näin, että taidan olla rullatuolipotilas isona tätä menoa. Nyt yläselän/ristiselän nikamat ovat kosketus arkkoja joista aion mainita Fyssarilleni muutaman päivän kuluttua. Olen jo valmiiks pois treeneistä alaselän kipujen takia en nyt haluaisi taukoa enää pidentää. Epäiltiin äidin kanssa hermopinnettä sillä minulla on myös tenniskyynerpäät, jotka ovat hermopinteitä. Kiva lukea kun noin 50-vuotiaat kirjoittelevat kuinka vanhaksi tuntevat itsensä selkä kipujen takia kun itsellä on ollut niitä min stoppina 12-vuotiaasta asti ja nyt olen melkein 15.

 • ylös 39
 • alas 45

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat