Puolison alkoholismi – mistä apua?

Miehen juominen on rankka osa monen naisen ja perheen elämää. Sosiaaliterapeutti neuvoo, mitä puoliso voi tehdä alkoholiongelman voittamiseksi.Lue koko juttu

Puolison alkoholismi – mistä apua?

Sivut

Kommentit (58)

Mulla pääsi itku tätä lukiessa. Niin pahalta tuntuu lukea oma tilanne sanasta sanaan. Oon vasta 20 ja ihan loukussa tässä.

 • ylös 67
 • alas 58
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voi kaksikymppinen! Ota ja lähde ja jätä se kaverisi! Sulla on elämä edessä, älä missään nimessä anna kenenkään miehen nujertaa sun itsetuntoasi. Hae AA-kerhosta apua, siellä sua ymmärretään. Nenä pystyyn ja rohkeutta. Oma rauha ja vapaus on sen arvoista! Kannustusta ja tsemppiä!

 • ylös 79
 • alas 58

Voin suositella tutustumaan Alkuajatukseen, se menee tarpeeksi syvälle ongelmien ytimeen ja siksi ne voi ratkaista. Selkeyden eteen joutuu kyllä tekemään työtä, mutta tulos on taattu jos sen työn tekee. Itse onnistuin muuttamaan elämäni täysin sen avulla, ja olen varma että siitä on apua myös muille. Löytynee googlaamalla.

 • ylös 58
 • alas 57

Kuullostipa niin tutulle :( kyyneleet tuli silmiin kun tajusin olevani tuossa samassa tilanteessa mieheni juomisen kanssa. Perhettäni olen koettanut saada pidettyä kasassa ja kulissit pystyssä..voimat vain alkavat loppua. Ja jatkuva huono omatunto siitä,että pieni lapsi joutuu elämään kaiken tämän riitelyn ja miehen juomisen keskellä särkee sydämeni :(

 • ylös 64
 • alas 55

Kyllä, erittäin tuttua, surullista mutta totta. Olemme olleet vuodesta 1978 yhdessä ja naimisissa vuodesta 1980. Mieheni oli jo alkoholisti kun tapasimme, mutta luulin hänen jokapäiväistä tissutteluaan "eurooppalaiseksi" nautiskeluksi. Tuli viimein aika jolloin meni vähintää  yksi suomiviinapullo päivässä plus vähintään kahdeksan kaljaa. Siinä vaiheessa erosin ja sain siirrettyä kaiken omaisuuden omiin nimiini, lapsille tulevaisuuden turvaksi. Menimme uudelleen naimisiin, mieheni raitistui ja oli seitsemän vuotta raittiina, minkä nyt särkylääkkeitä söi hurjat määrät. Viime syksynä retkahti, ajoi autoa juovuksissa mutta sai pitää korttinsa kun sai puhuttua itselleen alkometrin autoon eli pillin joka vinkuu aina välillä matkaa ja siihen pitää puhaltaa. Ajellaan siis pillit vinkuen :). Nyt hän edelleen tissuttelee. Välit lasten kanssa repaleina ja hänen juomistaan käytetään keppihevosena kaikenlaisiin välisuhdesotkuihin. Olenkin päättänyt nyt itse puhaltaa pilliin ja laittaa pelin poikki. Olen ollut hänelle äiti enemmän kuin vaimo. Tyypillisesti kaikki vastuu on ajan kanssa siirtynyt minulle enkä nauti tilanteesta, en siis nauti vallasta. Hän on aina nro 1 ongelmineen. Koen, että hän on varastanut elämäni ja käyttänyt lapsia valtapeliinsä. Nyt kuusikymppisenä aion viimeinkin riuhtaista itseni irti. Sääliä en enää tunne, sillä hänellä on ollut monta mahdollisuutta.

 • ylös 77
 • alas 61

Syvälle kolahtanut ja realistinen juttu Hyvässä Terveydessä, kiitos. Meitä juovien puolisoita on varmasti paljon. Itse olen iloinen siitä, että en itse ole alkanut tämän 23 vuoden liiton aikana juomaan ja lapsilla on ollut toinen vanhempi, joka on aina huolehtinut. Kuinka kauheaa mahtaa olla niillä monilla lapsilla, joiden molammat vanhemmat dokaavat. Nyt kun esikoinen on lentänyt pesästä ja kuopuskin varmaan lähitulevaisuudessa, on tullut aika ensimmäistä kertaa todella pysähtyä miettimään omaa jaksamista ja tulevaisuutta. Toki tämä lähteä vai jäädä-kysymys on pyörinyt mielessä jo vuosia, mutta vasta viime aikoina olen ihan oikeasti sisäistänyt ajatuksen, että jokainen aikuinen vastaa omasta elämästään ja että voin, ihan oikeasti voin, lähteä jos en enää jaksa. Aloittaa alusta. Hurja ja pelottava ajatus keski-ikäiselle naiselle, joka ei ole koskaan elänyt yksin eikä muutenkaan ole erityisen rohkea. Mutta vaikka ajatus, että tämä juomisen aheuttama vuosien ahdistus lakkaisi, tuntuu melko utopistiselta, voisi sekin olla eron myötä mahdollista! Syksyllä jo meinasin lähteä, mutta jäin ja muutama kuukausi meni paremmin. Juomisen väheni minimiin ja aloin taas nähdä hänessä niitä monia hyviä puolia, jotka jäävät juomisen jalkoihin. Mutta tuli Joulu ja sen myötä monen päivän putki ja eilen 31.12. jalat eivät olleet kantaa. Eli vaikka miten aina uudestaan ajattelisi, että "kyllä tämä tästä", ei se mene niin. Parempaa Uutta Vuotta meille kaikille juovien siipoille! Amtakoon se rohkeutta tehdä oikeita päätöksiä, niitä kipeitäkin...

 • ylös 64
 • alas 56

Jos puoliso ei halua apua, niin vaihtoehtoja on tasan 2, jäädä kärsimään tai lähteä. Kannattaa lähteä. Se on kaikille parasta ja varsinkin lapsille.

 • ylös 76
 • alas 56

Lähteminen vaatii niinikään voimaa, ja valitettavan usein voimat on niin vähissä ettei vain jaksa lähteäkään... tämä on niin surullista..

 • ylös 67
 • alas 63

Niin oikeassa olet.Joko juominen hyväksytään,eli mahdollistetaan tai sitten erotaan.Jos juova osapuoli ei halua raitistua,ei ole tehtävissä yhtään mitään,sen jokainen ymmärtää.Kaikki lähtee omasta halusta,muuttaa ei voi kuin itseänsä..Kumpikin valinta vaatii veronsa,ei ole helppoa lähteä,eikä helppoa jäädä.Sanoisin kuitenkin,että valinta on tehtävä ja silloin ei juovaa voi siitä syyttää,jos jää katselemaan ryyppäämistä ja sekoilua..Itse lähdin,parikymmentä vuotta juovaa,itsekeskeistä ja petollista siippaa katseltuani ja kaikki väylät,terapiat,katkaisulaitokset ym. kokeiltuamme.No,apu löytyi kuin löytyikin juuri erottuamme,päihteettömästä,aivan erillaisen hoitotavan omaksuvasta laitoksesta,josta en ollut kuullut aikaisemmin.Olisinpa kuullut vain hiukan aiemmin,olisin säästyntyt siskoni hautaamiselta.Samat laitokset,samat epätoivoiset yritykset eikä apua,joten oman käden kautta lähti.Kuten moni muukin nuoruuden tuttu.Mies ollut raittiina toistakymmentä vuotta,ilman halua juoda,kuten tosi moni muukin saman jutun käyneistä.Alkoholismi on sairaus,johon hoitona ei sovi muut päihteet esim.lääkkeet(kaikki keskushermostoon vaikuttavat).Ihmettelin tätä jo aikoinaan,kun siskoni laitoksissa ollessaan oli kuin kossupullon vetänyt,leukaperät rinnuksilla sössöttäen,että eikö ole ihan sama tilanne,yhtä sekaisin kuin juoneena.Enää en juovaa katselisi,on se niin rankkaa puuhaa.Siinä menee itseltä elämä hukkaan.

 • ylös 66
 • alas 54

Tein juuri sen ison ratkaisun ja kähdin lopullisesti. Eropaperitkin laitoin jo postiin. Mieheni kävi Minnesota hoidon kuukausi sitten loppui hoitojakso ja oli selvinpäin ekaa kertaa meidän 15 vuoden historian aikana 8 viikkoa kunnes nyt perjantaina pullo aukesi ja homma oli samaa kuin aina ennen huorittelua haukkumista ja lasten kuullen. 

Onneksi otin jo 2 vuotta sitten meille lasten kanssa vara-asunnon nyt asutaan täällä ja katsotaan mitä elämä voi meille antaa ilman tuota alkoholistia. Ja kas kummaa syy juomisen uudelleen alkamiseen olen minä. Paskamainen komenteleva marttyyri akka joka huoraa jokaisen vastaan tulijan kanssa. Nyt olen vuoden tehnyt hurjasti töitä sain oman työn ja siinä sivussa olen  hoitanut miehen maatilaa. Eli aamusta 4.25 navettaan siitä töihin 6.45 alkaa oma työ siitä kotiin ja suoraan navettaan Ja kaikki tämä on palkittu haukkumalla kun ei koskaan tee mitään eikä ole edes kotona. Mutta nyt riitti kiitti vaan. Kun tämä huoli vielä helpottais ja oppisi elämään vain itselleen ja lapsille. 

Kova paikka on se mies sinne jättää ja varsinkin ne eläimet kun nyt en tiedä hoitaako ne vai eikö on jo monesti sattunut ettei ole muistanut aamusta lypsylle lähteä kun soitan varmistus soittoa töistä niin nukkuu. Nyt en soittele nukkukoot kyllä sen perästä näkee miten käy jos eläimet jää hoitamatta. 

Tänään jo soitteli että voitko tulle hoitamaan kun hälle ois hommia totesin vaan että en ja luuri kiinni. 

KUn vain pysyisi päätöksessään osaa olla niin ihana ja manipuloiva kun on selvinpäin.  Lähtekää muutkin ja pelastakaa itsenne.  se kohta 45 nainen joka haluaa oman elämän ja kunnon prinssin rinnalleen.

 

 • ylös 81
 • alas 60

Hei. Minun mieheni juo joka päivä ja hänen mukaan vika on minussa. Minä saan omalla käytökselläni hänet juomaan. Viikonloput hän on kavereiden kanssa menossa ja minä hoidan kotona 7 koiraa. Onnen hetkiä oat ne hetket kun mies on poissa ja saan olla kotona yksin. Myös uskottomuus on tullut mukaan kuvioihin. Itse en paljoa käy missään  , kun rahat menevät mieheni juomiseen. Ymmärrän etttä . alkoholismi on sairaus ja alkoholistia pitää ymmärtää ja tukea , mutta kuka tukee ja kuuntelee alkoholistin puolisoa.

 • ylös 78
 • alas 55

Alkoholisti loytää AINA syyn juomiseen muista,asioista tai ihmisistä.Expertti syyllistämään,kunhan vain ei tarvitse katsoa totuutta silmiin.Valehtelee,pettää ja juonittelee.ymmärtää ja auttaa täytyy,mutta rajansa kaikella hei..Kirjoitin tänne 22.4,lue,mitä mieltä olen.Pilaat vain oman,ainutkeryaisen elämäsi.

 • ylös 71
 • alas 57

ENTÄ JOS TYTTÖYSTÄVÄ JUO LIIKAA JA JUOMISELLAAN AIHEUTTAA TALOUDELLISIA VAIKEUKSIA MINULLE JA HÄNELLE? MITÄ VOIN TEHDÄ?

 • ylös 70
 • alas 60

Sama,onko juova mies vai nainen.Asiasta pitää puhua,silloin kun toinen on selvä,kertoa mitä haittoja juominen aiheuttaa,selkeästi ja suoraan.Usein,ikävä kyllä,juova suhtautuu tähän joko suuttumalla tai hakemalla sääliä tai myötätuntoa.Niihin ei pidä langeta,vaan pysyä lujana.Kysyä,olisiko halukas hakeutumaan hoitoon ja samalla kertoa olevansa tukena,jos toinen haluaa raitistua.Salailu ja puhumattomuus eivät todellakaan auta.ja tietysti puhua voi myös läheisille,luotettaville sellaisille.Halu lopettaa on kuitenkin juovalla oltava,muuttaa et häntä voi,vaan kaikki lähtee itsestä.

 • ylös 66
 • alas 54

Olimme vaimoni kanssa tytärpuoleni luona jouluaaton,ihan kiva päivä. Hän lähti sieltä äitinsä luo, jossa käy noin kolmen viikon välein - saa mielestään juoda rauhassa. No täytyy myöntää, että mä nautin niistä viikonlopuista.

Mä tulin joulupäivänä kotiin kissamme luo, ja nautin rauhallisuudesta kaksi päivää.

Tänään aamulla rupesi kipristeleen vatsaa, aattelin et "voi helvetti", omassa kodissa rupee pelkään puolison kotiin tuloa.

Yhteinen sovittu "meidän jouluruokailumme" meni ihan hienosti. Mut sit lähdettiin kävelylle,siellä häntä rupesi pistään vatsasta,ei tahtonut päästä mitenkään kotiin. No kun tultiin kotiin,rupes lenkkarit,pipo ja hanskat lentelen.

Kipu olikin pelkkää näyttelyy,hän vaan "testas" mua ?!?

No siin jäi taas kaikki jälkkärit nauttimatta, täyttelin vaan omassa huoneessani sudokuja, josta sain kuulla vittuilua, et vaan snobbailen ja oon välinpitämätön, et mis porttilasi on , miksen mee polttaan sikaria pihalle.

No nyt sain vähän purkauduttua. Ei tää varmaan kellekkään tälleen aukee, mut ehkä se mua helpottaa, ajatuksissani, et mitä teen elämäni viimeiset 30 vuotta - en kyl tällaista jaksa sitä aikaa. Ja kun mä oon se hänen juomisen syy !!

Autaisko mun pois lähtö hänen juomseensa ??

J

 • ylös 64
 • alas 57

Kirjoituksesi oli kuin olisin omaa elämääni lukenut. Kolmen vuoden yritys auttaa miestäni on osoittautunut turhaksi. Ei toista voikaan rakastaa terveeksi, sen olen juuri ymmärtänyt. 50 v. ja pelottaa jatkaa omillaan. Kuopus kohta lähtee omilleen, johon pääsyy on isän juominen. Monesti arvostellaan puolisoita, jotka jäävät yhteiseen huusholliin lasten takia, mutta joka ei ole kokenut samaa, ei tiedä mistä puhuu. Onneksi lapset ovat jo niin isoja, että ymmärtävät, miksi minun on jätettävä hiedän isänsä. Alkoholismi on järkyttävää elämän tuhlausta, kaikille osapuolille. Voimia sinulle! 

 • ylös 63
 • alas 57

Näyttää että noista aiemmista kirjoituksista on jo aikaa enkä tiedä lukeeko näitä kunkaan mutta saanpa nyt ainakin jotenkin purkautua.

Tuntuu että nyt on mitta täysi kun on taas yhdet juhlapyhät takana. Koko kuukausi mennyt miehen ryypiskellessä kaikki viikonloput, ja sehän tarkoittaa yleensa pe-ma tai vähintään la-ma. Tämä pääsiäisryyppääminen alkoi jo keskiviikkona ja tuskin vielä tänäänkään loppuu. kolme yötä on mennyt poissa kotoa kokonaan, ei soitella eikä vastata soittoihin. Toisaalta enpä kyllä enää perään soittelekkaan.. Toissailtana tuli kotiin, aamulla vannoi että nyt loppuu (siis tällä erää) ja että kyllä hävettää.

Eipä mennyt kuin kolme tuntia kun oli taas uusi känni päällä. Ruokaa laittelin ja odottelin vieraita, siinä hän samalla oli "tupakalla" käydessään piilopullosta hörpiskellyt. Miten ihminen voi olla noin selkärangaton??

15 vuotta sitten saattelin edellisen miehen hautaan. Liitto oli myrskyisä, alkoholia, alistamista, väkivaltaa, uhkailua.. Lopulta päätin lähteä kolmen pienen lapsemme vuoksi turvaan. Hän päätyi itsemurhaan.

Parin vuoden päästä löysin uuden, kiltin ja rauhallisen eronneen miehen. Hälyytyskellojen olisi pitänyt soida jo silloin kun talutin humalaista mietä ravintolasta autooni tarjoten kyytiä.

Ikinä en olisi uskonut joutuvani tähän samaan tilanteeseen että mietin poislähtöä yhteisten lastemme kanssa.  Tässä liitossa ei ole väkivaltaa. Selvinä kausina hän on mielettömän hyvä (koti-) isä. Siivoaa, laittaa ruokaa yms. Mutta kun ryyppyputki alkaa, ts. juhlapyhät lähestyy niin kaikki muu väistyy viinan tieltä. Tässä on vuosien varrella saanut yksinäisiä iltoja istuskella ja miettiä miten tähän on jouduttu ja kuinka kauan tätä jaksan. Onko jaksettava, miksi pilata oma elämä jota toivottavasti on jäljellä vielä 20-30 vuotta. Minulle on oikein vitsiksi tulleet nämä sanonnat/toivotukset: Hyvää Joulua, Hyvää pääsisäistä, Hauskaa vappua, Hyvää lomaa! Minulle ja lapsille ne on merkinneet vapaapäiviä ilman isää. Käymme n. kerran vuodessa ulkomailla lomalla, joko viikon tai kaksi. Se on mennyt hänellä poikkeuksetta joka päivä ryypäten. Tästä on tullut aina riita ja minun loma on mennyt vitutuksen merkeissä. Hän perustelee ryyppäämistään sillä että hänhän on "lomalla". Eniten ottaa aivoon se että itse aina teen kaikki lomajärjestelyt ja suunnitelmat ja myös maksan sen loman. Monta kertaa hän on lähtenyt jopa täysin rahattomana reissuun. Ja minä hölmö kustanna hänen juomisensa ettei mene koko loma riitelyksi.

Kaikki juhlapyhät ja etenkin tämä kevät kun on kaikki peräkkäin, ovat hyviä syitä ryypätä. parin kuukauden selvän jakson jälkeen maaliskuussa tulikin oikein hyvä putki näitä pe-ma viikonloppuja: Ensin vietettiin yhdessä ilta viinin merkeissä (paitsi että hänellä oli leijonapullo itselleen piilossa ulkona) seuraavana viikonloppuna oli hänen lapsenlapsen ristiäiset, jonne hänen piti jäädä juhlimaan nuorison kanssa, seuraavana viikonloppuna oli Marianpäivä ja piti mennä "perinteitä" kunnioittamaan. Sitten tuli hirvipeijaiset joihin ei ollut löytynyt sopivaa ajankohtaa aiemmin ja heti perään pääsiäinen.

Hän on sitä tyyppiä jonka on aina pakko parannella edellistä päivää ja niin se muuttuu taas ryyppäämiseksi.

Haluaisin hänen kanssaan jatkaa ja vanheta mutta ainoaksi keinoksi näen sen että hän hakeutuu hoitoon. Kerran on sen minulle luvanut kun uhkasin lähteä. Parin viikon päästä hän humalassa myönsi että valehteli että saisi minut lopettamaan jankuttamisen.

Hänen mielestään ei ole mitään alkoholiongelmaa vaan hän tykkää juomisesta ja pystyy olemaan omasta mielestään juomatta jos haluaa, mutta kun ei halua. Täysraittiutta hän ei kuulemma edes halua.

Tänään kun vieraat lähtee aion toistaa nämä ehtoni, joko hän menee hoitoon tai muutan lasten kanssa pois. Eilen jo asiasta mainitsin muttei hän ota puheitani tosissaan humalassa. En vain enää näe muuta vaihtoehtoa. Lapset on jo siinä iässä että näkevät ja tajuavat mistä on kysymys. Joutuvat häpeämään isänsä käytöstä ja pahimmassa tapauksessa ottavat siitä vielä miehenmallia, tätä vikaa kun on jo kaikilla muillakin suvun miehillä.

 • ylös 66
 • alas 65

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat